Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Agit'ten Ukrayna'da Taraflara Çağrı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı ve emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasındaki çatışmaların son dönemde yoğunlaştığını belirterek, "Tarafların hemen ateşkese ihtiyacı var. Ağır silahlar bırakılmalı. Bizim Minsk hükümlerine yönelik güçlü sözlere ihtiyacımız var. Ukrayna halkı barış istiyor" dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı ve emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasındaki çatışmaların son dönemde yoğunlaştığını belirterek, "Tarafların hemen ateşkese ihtiyacı var. Ağır silahlar bırakılmalı. Bizim Minsk hükümlerine yönelik güçlü sözlere ihtiyacımız var. Ukrayna halkı barış istiyor" dedi.

Apakan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da Ukrayna'daki gelişmeler ve son durumla ilgili olarak AGİT Daimi Konseyi'ne bilgi verdi.

Toplantı sonrasında gazetecilere açıklama yapan Apakan, Ukrayna'nın doğusunda son haftalarda çatışmaların giderek arttığını söyledi. Apakan, çatışmaların Donetsk, Horlivka, Mariupol, Starohnativka ve Sartana bölgelerinde yoğunlaştığını ifade ederek, "Ateşkes ihlalleri daha sık ve daha yoğun gerçekleşiyor. Bir kez daha temas hattında çoklu roketatar sistemleri kullanıldı. Çatışmalarda insanlar öldürüyor, evler yıkıyor ve altyapılar bozuluyor" diye konuştu.

"Ekiplerimiz ateş altında"

AGİT gözlemcilerinin güvenliğinin tehdit altında olduğunu aktaran emekli Büyükelçi Apakan, "Ekiplerimiz, aralarında ağır silahların da olduğu ateş altındalar. Silahların hedefinde olan gözlemcilerimiz yılmış durumda. Bu durum Donetsk bölgesinde 8 Ağustos'ta açılan ateş sonucu gözlemcileri taşıyan 4 aracın kullanılmaz hale gelmesiyle en üst düzeye çıktı. Bu muhtemelen misyonumuzu görevini yapamaz hale getirmeye yönelik doğrudan saldırıdır" ifadesini kullandı.

Ertuğrul Apakan, gözlemcilerin emniyet ve güvenliğinin kendileri için en öncelikli konu olduğunu vurguladı. Apakan, gözlemcilerin görevlerini etkili bir şekilde yapabilmek için dolaşım ve erişim özgürlüğüne sahip olmaları gerektiğini, bu kapsamda bütün tarafların işbirliğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

"Bugüne kadar 6 bin kişi öldü"

Ukrayna'nın doğusunda insani durumun kötüleştiğinin altını çizen Apakan, her geçen gün daha fazla insanın yardıma muhtaç duruma düştüğünü aktardı. Apakan, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların başladığı Nisan 2014'ten beri devam eden durumu şu sözlerle özetledi:

"Bugüne kadar yaklaşık 6 bin kişi öldü, 16-17 bin civarında yaralı var. Yaklaşık 1,4 milyon kişi yerlerinden edilmiş durumda. Bunların çoğu yaşlı, çocuk ve kadınlardan oluşuyor. 9 bin civarında göçmen var. 7 milyon kişi ya yerinden edilmiş ya da güvenlik riski altında. Bölgede halk bir an önce normal koşullara dönülmesini istiyor."

"Ağır silahlar bırakılmalı"

AGİT Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan, krizin siyasi çözümü için tarafların çabalarını ikiye katlaması gerektiği uyarısında bulundu. Apakan, geçen yılki Minsk anlaşmasının tamamen uygulanmasının her zamankinden daha önemli hale geldiğini ifade etti. Apakan, Minsk'te Üçlü Temas Grubu Güvenliği Çalışma Grubu toplantısına hazırlandıklarını ancak tarafların planların detaylarında halen anlaşamadıklarını bildirdi.

Silahların bırakılmasının şiddetin sonlanması için önemli katkı sağlayacağına işaret eden Apakan, "Tarafların hemen ateşkese ihtiyacı var. Ağır silahlar bırakılmalı. Bizim Minsk hükümlerine yönelik güçlü sözlere ihtiyacımız var. Ukrayna halkı barış istiyor" diye konuştu.

Her şeyden önce ateşkesin sağlanması ve ağır silahların geri çekilmesi gerektiğini yineleyen Apakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi ortaya yeni çatışma bölgeleri çıktı, sayılar arttı, yoğunluk arttı. Ağır silahların geri çekilmesi öngörülmüştü. Ağır silahlar yeniden cepheye taşındı. Her iki taraf da cepheye taşıdı. Çatışmalar çok yoğun şekilde devam ediyor. Değil ateşkes, mevcut askeri çatışmanın devamı şeklinde tecelli eden bir yoğunlukla karşılaştık."

Ukrayna'da AGİT Gözlem Misyonu kapsamında 42 ülkeden yaklaşık 460 personel görev yapıyor.

Ukrayna'daki taraflar arasında 5 Eylül 2014 tarihinde imzalanan Minsk anlaşmasına göre öncelikle ateşkesin sağlanması, güvenli bölge oluşturulması, ağır silahların ve silahlı grupların geri çekilmesi öngörülmüştü.

Kaynak: AA / Güncel
title