Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tever
İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin organize ettiği ''Karton Ambalaj ve Stant Tasarım Yarışması''nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.
-Karton Ambalaj Ve Stant Tasarım Yarışması
-Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları
Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tever :
''Ambalaj sektörü 2011'de 2,9 milyar dolar
ihracat gerçekleştirdi''
-''Bu ihracatın yaklaşık yüzde 50'si plastik
ambalaj, yüzde 32'si kağıt karton ambalaj,
yüzde 7'si teneke ambalaj, yüzde 6'sı ağaç
ambalaj ve yüzde 5'i de cam ambalajdan oluşuyor''
- Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tever, ambalaj sektörünün 2011'de 2,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, bu ihracatın yaklaşık yüzde 50'sinin plastik ambalaj, yüzde 32'sinin kağıt karton ambalaj, yüzde 7'sinin teneke ambalaj, yüzde 6'sının ağaç ambalaj ve yüzde 5'inin de cam ambalajdan oluştuğunu bildirdi.
Abdullah Tever, törende yaptığı konuşmada, ambalaj sektörünün geçen yıl 2 milyar 900 milyon doların üzerinde ihracatı olduğunu bildirerek, ''Bu ihracatın yaklaşık yüzde 50'si plastik ambalaj, yüzde 32'si kağıt karton ambalaj, yüzde 7'si teneke ambalaj, yüzde 6'sı ağaç ambalaj ve yüzde 5'i de cam ambalajdan oluşuyor. 2011 yılı itibariyle yurt içi üretim piyasası 9 milyar dolar, dünya piyasası 450 milyar dolar ve Çin'in üretimi ise 144 milyar dolar'' dedi.
Sektörde en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Bulgaristan, Fransa, İrlanda ve İsrail olduğunu söyleyen Tever, 2011 yılında 400 bin ton karton ambalaj üretimi ile Avrupa'nın en büyük 5. pazarı olan Türkiye'nin, karton ambalaj sektörünün, yurt içi kullanımını artırmak ve dünyadaki büyük yarışta rakip ülkeler karşısında yerini korumak amacıyla ''Karton Ambalaj ve Stant Tasarım Yarışması'' düzenlendiğini belirtti.
Tever, ambalaj sektörünün gelişimine destek olmak ve tasarımın sektör için önemini vurgulamak amacıyla, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümlerinde okuyan öğrencilere yönelik olarak düzenlediklerini yarışma ile genç beyinlerin farklılıklarını bulma, hayal kurma, sorgulama, yaratıcı düşünme, akıl yürütme gibi üst düzey zihinsel becerilerini geliştirmesine destek olacağını söyledi.
Abdullah Tever, tasarımın kazandıracağı rekabetçi üstünlükle Türkiye'nin 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlamayı da hedeflediklerini ifade etti.
-Sektör 12 yılda yüzde 111,64 büyüdü-
Türkiye karton ambalaj üretiminin 2011 yılı için yaklaşık 400 bin ton olduğunu, 189 bin ton olan 1999 yılı üretimine göre 12 yılda yüzde 111,64 büyüdüğünü vurgulayan Tever, Türkiye'nin gerek Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerine coğrafi yakınlığı, gerekse ticari ilişkilerin de kolay geliştirilebilmesi nedeniyle üreticilerin karton ambalaj ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılama tercihlerinin karton ambalaj üretiminin artmasına etken olduğunu söyledi.
-Öğrenciler sektörü daha yakından tanıyacak
Tever, yapılan çalışmalar neticesinde, ''Ulusal Karton Ambalaj ve Stant Tasarım Yarışması''na 22 üniversitenin 17'sinden 100'ün üzerinde tasarımla başvuru yapıldığını, Türkiye'nin gelecekte üreteceği, kullanacağı ve ihraç edeceği karton ambalaj ve stantları tasarlayan yarışmacıların yoğun ilgisinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.
Türkiye genelindeki 22 üniversitenin ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerine özel olarak düzenledikleri yarışmanın, öğrencilerin sektörü daha yakından tanımaları ve bu alanda uzmanlaşmaları için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, karton ambalaj alanında birinci olan öğrenciyi Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği'nin desteği ile 3-8 Mayıs 2012 tarihleri arasında Almanya'da düzenlenecek sektörün en büyük fuarlarından biri olan Drupa fuarına götüreceklerini söyledi.
Karton ambalaj sektörünün ülkemizde hızla gelişen ve gelişmeye devam edecek sektörlerin başında geldiğine de vurgu yapan Tever, Stant Tasarım alanında birinci olan öğrenciyi de 19-22 Kasım 2012 tarihleri arasında Paris'de düzenlenecek Paris Ambalaj Fuarı'na götüreceklerini belirtti.
Değişen teknolojiye ayak uyduran, çevre dostu tasarımların değerlendirildiği yarışmanın 'Karton Ambalaj' ve 'Karton Stant' olarak iki farklı temada düzenlendiğini söyleyen Tever, büyük ödül olarak, birinciye yurt dışında 2 yıllık öğretim bursu vereceklerini belirterek, ''Önümüzdeki yıllarda bu desteklerin artarak devam edeceğinin sözünü şimdiden veriyoruz'' dedi.
İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği organizatörlüğü, Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri, Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği ve Ambalaj Sanayicileri Derneği'nin katkılarıyla, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin desteğiyle düzenlenen yarışmada dereceye girenler şöyle:
Karton Ambalaj Yarışmasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi Ayça Dündar birinci, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Emre Kuvvetli ikinci, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden (MSGSÜ) Büşra Mehlike Kurt ve Sencer Özdemir üçüncü oldu.
Karton Stant Yarışmasında ise Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Mehmet Oğuz birincilik, Okan Üniversitesi öğrencileri Gürkan Gürbey, Yahya Beroğlu ve Meltem Kalaycı ikincilik, Kayseri Melikşah Üniversitesi'nden Ahmet İbrahim Polat üçüncülük ödüllerine değer görüldü.
Yarışmada Ceren Köktürk (ODTÜ), Tamer Yüksek (MSGSÜ), Sencer Özdemir (MSGSÜ), Büşra Mehlike Kurt (MSGSÜ) ve Ezgi Özdemir (ODTÜ) de Jüri Teşvik Ödülü kazandı.