Haberler

"Afyon" Hasadı Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar şehrine adını veren "afyon" bitkisinin hasadı başladı Kent ekonomisinde önemli bir yere sahip haşhaş, tarihten bu yana Afyonkarahisarlılar'ın da sofralarını süslüyor

ALİ KEMAL AKAN - MUSTAFA GÜNGÖR - Afyonkarahisar şehrine adını veren "afyon" bitkisinin hasadı başladı. Kent ekonomisinde önemli bir yere sahip haşhaş, tarihten bu yana Afyonkarahisarlılar'ın da sofralarını süslüyor.

Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesinde yaygın olarak yetiştirilen afyon bitkisi, ilçe halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haşhaşın, ilçe ekonomisinde tarihten bu yana çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Haşhaş üretiminin oldukça zor bir iş olduğuna dikkati çeken Alaka, bu bitkinin, üreticisini de zaman zaman üzdüğünü ifade etti. Haşhaşın, iklimdeki değişikliklere oldukça dayanıksız olduğunu belirten Alaka, hafif bir soğuk, aşırı yağış veya sıcağın haşhaş üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini aktardı. Alaka, bunu bilen üreticinin de bitkiyi, değişik parsellere bölerek ektiğini dile getirdi. Temmuzun ilk haftasından itibaren haşhaş kırımlarının yapıldığını ifade eden Alaka, haşhaş kapsülünün tek tek toplandığını ve bunun için yoğun el becerisi istediğini kaydetti.

Haşhaşın en iyisinin Çobanlar yöresinde yetiştiğini savunan Alaka, şöyle konuştu:

"Haşhaşın tohumu, bizim yemeklerimizde ayrı bir kültürdür. Yöresel yemeklerimiz olan, katmerimiz, bükmemizde, ne varsa mutlaka haşhaşın katılması lazım. Eskiden yağını çok kullanırdık. Bizim yemeklerimizde, tatlısından tuzlusuna kadar her şeyde haşhaşın ciddi bir yeri vardır. Haşhaşa yöresel olarak 'Haşgeş' de derler."

"Haşhaşın bekçiliğini de yapıyoruz"

Haşhaş yetiştiricisi Hasan Özbay da haşhaşı iki dönem ektiklerini, dönümünden 200 kilo kabuk, 25 teneke de haşhaş aldıklarını söyledi.

Mahsül almanın çok zahmetli olduğunu belirten Özbay, şunları anlattı:

"Kırımını yaptığımız haşhaşın tek alıcısı Toprak Mahsulleri Ofisi. Haşhaş kapsüllerini Toprak Mahsulleri Ofisi'ne, içindeki tohumunu da kendimize ayırırız. Bunun ekimi ve bakımı devet kontrolünde yapılıyor. Korumasını da biz üstleniyoruz. Afyonda herhangi bir çizim olursa devlet bizden hesabını sorar. Suçlu duruma düşmemek için ektiğimiz ürünün bekçiliğini de yapıyoruz."

Çiftçi Özbay, haşhaş kapsülü fiyatlarının henüz belirlenmediğini ancak haşhaş tohumunun kilosunun 3 liradan satıldığının bilgisini verdi. Afyonkarahisar mutfağında haşhaşın sıkça kullanıldığını dile getiren Özbay, "Haşhaşsız yemek fazla yemeyiz. Haşhaşın katıldığı yemek çok lezzetli olur. Çok çeşitli yemek türleri vardır. Haşhaş helvası, haşhaş karması, haşhaşlı pide, bükme yapılır" diye konuştu. - Afyon

Kaynak: AA / Güncel
title
Close