Afyon'da Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu Yapıldı
Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen 'Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumunun açılış programı gerçekleştirildi.
3. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu'nun açılışı Vali Balkanlıoğlu'nun Katılımıyla yapıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesinin ev sahipliğinde, ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi'nde 25-26 Ekim 2013 tarihlerinde geçekleştirilecek olan sempozyumun açılış programına Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun yanı sıra Belediye Başkanı Vekili Sabri Demirkapu, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ve Kemalettin Çonkar, İl Müdürleri, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, iş adamları ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmaları sırasında söz alan Vali Balkanlıoğu;"Mevlana bizim çok büyük bir değerimiz. Dünyaya açılan güler yüzümüz. Barış sözleriyle kıyamete kadar bize yol gösteren Türk ve İslam büyüğümüzdür. Bütün dünyada insanları düşünmeye sevk eden, derin alemlere daldıran ve o devirde bu sözler söylenmiş dedirten Mevlana'nın sözlerini okuyoruz. Konya Mevleviliğin merkezidir. Malum büyük Evliya Mevlana Celalettin Rumi Konya'da ışık saçmış, türbesi Konya'dadır."dedi.
Afyonkarahisar'a geldiğinde şaşırdığını ifade eden Vali Balkanlıoğlu;
"Afyonkarahisar'ın Konya'dan sonra en büyük Mevlevi merkezinin olduğunu öğrendim. Mevlevi Cami'ne gittiğimde Mevlevilikde ikinci önemli isim olan Sultan Divani Hazretlerinin türbesini gördüm. Bu zat sayesinde uzun yıllar Mevlevilik geleneği Afyonkarahisar'da da yaşatılmış. Hatta Konya'da unutulmaya yüz tutmuş Mevlevilik geleneğini buradan giden dervişler sayesinde tekrar orada Şebi Aruz törenleriyle yeniden canlandırmışlardır. Hatta Mevlana Celalettin Rumi'nin büyük sarığının Konya'da dağılmış vaziyette olduğunu, tabi o sarık belirli bir esasa göre sarıldığı için orada sarılamamış ve Afyonkarahisar dervişlerinden yardım istemişler. Afyonkarahisar'dan giden ve o sarığı saran zat sarığın içine bir not yazmış oda şu şekildedir. 'Mübareğin sarığını sarmak bize kısmet oldu. İnşallah şefaatine de nail oluruz. Terzi Mehmet Dönergöz Afyon.' Bunu yazmış ve halende müze de saklanmaktadır. Dolayısıyla Afyonkarahisar, Mevlevilikte çok önemli bir merkez, ışık buradan devam etmiş bir süre. Ancak bu özelliği ile ön plana çıkamamış, biz bile buraya gelinceye kadar bu durumu bilmiyorduk. Biz çok insan buraya geldiğinde Mevlevilik adetlerinin burada yaşatıldığını görünce çok şaşırıyorlar. Hatta bunları yerinde gören ve duyan kişilerden 'acaba nasıl Mevlevi olunur?' " sorularını duydum."dedi.
Bu değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor diyerek sözlerine devam eden Vali Balkanlıoğlu;"Bize ebediyen ışık gösterecek olan bu zatların eserleri çok önemli. Halen daha günümüzde ders alacağımız, tevazuda hangi aşamalara gelmemiz gerektiğine dair ibretler var. Her okuduğumuz Mevlana sözü bize büyük derinlikler katıyor. Bunun gelecek nesillere iletilmesi gerekiyor. Bunda da herkes kendini sorumlu kılmalı. Tabi bazıları bu mühim meseleyi farklı yönlere çekiyorlar, bu işin folklorik yönünü ön plana çıkartıyorlar. Bu da millette tereddütler yaşatıyor. Ama herkes bu işin içine girerek öneminin kavranması gerekiyor. Bu anlamda Mevlevilik kültürünün daha iyi anlaşılacağına imkan sağlayacağına inandığım bu sempozyum başarıya ulaşacaktır."dedi.
"Sultan divani ve Afyonkaranhuisar'de Mevlevilik Tanıtım filminin gösteriminden sonra Esin Çelebi Bayru tarafından gerçekleştirilen açılış konferansı ile 3. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu'nun konferanslar bölümü başlamış oldu.
Programın sonunda 3. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumuna katkılarından dolayı Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Vekili Sabri Demirkapu, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser'e Sempozyum düzenleme kurulu adına Mustafa Karazaybek tarafından plaket taktim edildi.
Sempozyum sponsorlarına ise AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı tarafından plaket verildi.