Haberler

Afşin Ek Kayıp Yakınlarından Kaymakama Tepki

Afşin Ek Kayıp Yakınlarından Kaymakama Tepki
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afşin'de Göçük Bölgesinde Sismik Araştırma Yapılacak

AFŞİN'DE GÖÇÜK BÖLGESİNDE SİSMİK ARAŞTIRMA YAPILACAK

KAYBOLANLARIN YAKINLARI GÖÇÜK SAHASINDA

KAYIP MAKİNA MÜHENDİSİNİN ANNESİ: BEN OĞLUMU İSTİYORUM

KAHRAMANMARAŞ'taki Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Çöllolar kömür sahasında meydana gelen göçükte milyonlarca metreküp toprak ve kömür altında kalan 9 kişiye ulaşmak için çalışmalar devam ediyor. Göçük altına kalanların, yaklaşık 3 milyon kamyonluk kayan toprağın içinde hangi noktada ve derinlikte olduklarının bilinmemesi, iş makinelerinin de bölgeye sokulamaması nedeniyle umutlar tükeniyor. Zor günler yaşayan ve bugün ilk kez göçük bölgesine de alınan kayıp kişilerin yakınları, "Böyle kurtarma olur mu?" diyerek çalışmaları tepki gösterirken, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nden gelen uzman ekip de, bölgeye iş makinesinin girip giremeyeceği konusunda sismik araştırma yapacağı belirtildi.

4 gün arayla 2'nci kez yaşanan göçüğün ardından dün akşam ara verilen arama çalışmalarına bugün erken saatlerde yeniden başlandı. Arama-kurtarma ekipleri, 1 kişinin cesedinin bulunduğu, 9 kişinin de toprak ve kömür altında kaldığı göçük sahasına, bu kez karadan girdiler. 2'nci Ordu Komutanlığı'ndan gönderilen helikopterler de, MTA mühendisleriyle saha üzerinde tur attı.

Bölgede zemin etüdü yapılamadığı için göçüğün 3'üncü gününde de arama-kurtarma makineleri sahaya sokulmadı. MTA mühendisleri, kömür havzasında kayma riski bulunan çatlak bölgeleri havadan inceledi. MTA'dan bir ekip de, bölgeye iş makinelerinin girip giremeyeceği konusunda sismik araştırma yapması için görevlendirildi. Bu araştırma ve incelemeler sonucunda uygun görüldüğü takdirde bölgeye iş makinelerinin sokulacağı belirtildi.

KAYBOLANLARIN YAKINLARI GÖÇÜK SAHASINDA

Göçüğün yaşandığı günden itibaren bölgeye gelen, ancak, jandarma ekiplerinin güvenlik noktasından ileri alınmayıp, bulundukları noktada, soğuk hava demeden gece-gündüz bekleyen kayıp 9 kişinin yakınları, güvenlik görevlileri ile tartıştı. Bölgeye alınmadıklarından yakınan kayıp yakınları, görüşmeler sonunda göçük sahasına götürüldü. Kayıp yakınları da, burada milyonlarca metreküp toprak ve kömürün bulunduğu alanda arama-kurtarma ekiplerinin eşliğinde, yakınlarını bulmaya çalıştı.

Kayıp olan makine operatörü 47 yaşındaki Hacı Mehmet İpek'in yeğeni Gökhan İpek ve oğlu 15 yaşındaki Ömer Burak İpek de, sahada arama yaptı. Çalışmalara tepki gösteren Gökhan İpek, "Amcamın bu bölgede 10 metre yerin altında düşünüyoruz. Yetkililerden halen niye ses seda yok. 80-100 kişilik sivil savunma ile bu arama ve kurtarma yapılamaz. Yine de umutluyuz. Umudumu yitirmedim. İnşallah amcam buradan sağ çıkar" dedi. Oğlu Ömer Burak İpek ise, umutlu olduğunu, umudunu yitirmediğini, iş makineleri ve cihazların girmesiyle kayıpların bulunabileceğini söyledi. oğul İpek, çalışmaların yetersiz olduğunu öne sürüp, "Bu mudur kurtarma? Böyle bulamazlar. Sadece geziyorlar" diye tepki gösterdi.

Göçük sahasına yaklaştırılmayan gazeteciler de, kayıp yakınları gibi bölgeye alınıp, milyonlarca metreküp toprak ve kömür göçüğünün yaşandığını bölgeye sokuldu, görüntü almalarına izin verildi.

SİNİRLER GERGİN

Kayıp olan 2'si mühendis 9 kişinin yakınları, iğneyle kuyu kazılırcasına yapılan arama-kurtarma çalışmaları sırasında merakla gelecek haberleri beklerken, ümitler de tükeniyor. Bu bekleyiş sırasında, sinirler de zaman zaman geriliyor. Çalışmalara yeniden başlanmasıyla bölgeye gelen Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, sinirlerin gerildiği anda, kaybolanların yakınlarının tepkisini de aldı. Çalışmaların yetersiz olduğundan yakınan vatandaşlar, Kaymakam Arıcan'ın makam otomobilini yumrukladı. Bu sırada, grupla, jandarma arasında itiş-kakış yaşandı. Daha önce de, bölgeye alınmadıkları için güvenlik güçleriyle tartışan yaklaşık 30 kişinin uzaklaştırılmasının ardından aracından inen Kaymakam Arıcan, kayıp yakınlarıyla görüştü. Kendilerine hiç açıklama yapılmadığından yakınan kayıp yakınlarının sitemini haklı bulduğunu belirten Arıcan, dünyada eşi benzeri olmayan bir olayla karşılaştıklarını, 150 kişilik ekibin alanda çalıştığını, MTA'dan da ekip geldiğini, bölgedeki çalışmaların daha iyi şekilde yürütülmesi için sismik araştırmanın ve jeoloji mühendislerinin raporlarının beklendiğini söyledi. Sadece insan gücüyle çalışmanın zor olduğunu hatırlatan Arıcan, çalışmalar sırasında arama-kurtarma ekibinden 4 kişinin de ayağının kayıp, düşmeleri sonucu yaralandığını kaydetti.

Kayıp yakınları ise, sorumluların cezalandırılması da isteyerek, "Bizim canlarımızı ne zaman vereceksiniz? Buranın sorumluları kimdir? Buradaki ihmalin hesabı sorulacak mı? Neden devletin yetkilileri, bakanları, başbakanları buraya gelmiyor? 150 kişi ile siz burada 9 kişiyi çıkaramazsınız. Biz toprağın altında kalan canlarımızı istiyoruz" diye konuştular.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, kayıp 9 kişiye ulaşmak için devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini belirterek, "Toprak kaymasının etkisiyle bölgede yaklaşık 45-50 milyon metreküp toprak ve kömür yığılmış durumda. Bu sırada bölgede görev yapan 2'si mühendis 9 kişi toprak altında. Bölgedeki çalışmalarda insan ısısına duyarlı cihazlar dahil her türlü teknolojiyi kullanıyoruz. Termal kameraları olan helikopterler de havadan arama çalışmalarına katılıyor" dedi.

3 MİLYON KAMYONLUK HAFRİYAT

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, verdiği bilgiler göçüğün korkunç boyutunu gözler önüne serdi. Çöllolar kömür havzasındaki 2'nci göçükte 9 kişinin 50 milyon metreküp toprak ve kömürün altında kaldığını bildiren Alış, "Bir kamyon bir seferinde ancak 15-16 metreküp toprak taşıyabilir. Bunun anlama göçük sapasında en az 3 milyon kamyon toprağın taşınması anlamı taşır. 2009'da devlet tarafından işletilen Afşin-Elbistan Linyit İşletmesi'ndeki 40 milyon metreküp toprak taşıma işi Fernas Nakliyat'a ihale edildi. İhaleye göre, 40 milyon metreküp toprak 1 yılda taşındı. Göçükte taşınması gereken miktar ise 50 milyon metreküp. 2009'daki işin şartnamesi 1 yıla göre hazırlandığı için belirtilen sayıda araç gereçle taşıma yapıldı. Eğer burayı daha kısa sürede taşıma kararı verilirse 4 ayrı taşıma yolundan daha kısa sürede tahliye gerçekleşebilir. Ama yine de en iyi ihtimalle bu taşıma ayları bulur" dedi.

KORKTUĞU BAŞINA GELDİ

Kayıp olan 9 kişiden Hacı Mehmet İpek'in Elbistan'ın Çiçek Köyü'nde oturan eşi 3 çocuk annesi 39 yaşındaki Vesile İpek, evlerine ateş düştüğünü söyledi. Kömür havzasında önlem alınmamasını eleştiren İpek, "İçim yanıyor. Eşimle en son göçüğün yaşandığı gün, işe giderken evden çıkarken görüştüm. Sabah 06.30'da evimden çıktı, akşam 19.30'da da dönecekti. Şimdi bekliyorum gelmiyor, bugün üçüncü günü. 'Ben gitmeyeceğim' diyordu ama bırakmıyorlardı. Telefon üstüne telefon edip 'geleceksin' diyorlardı. Bu da 'gitmem' diyordu. 'Orada başıma bir şey gelir' diyordu. O gün, 'bugün benim gitmeyesim geliyor, içimde bir ateş var' dedi. Oradan da telefon gelince mecbur kalıp gitti" diye konuştu.

İpek'in ağabeyi Mevlüt İpek, kayıpların bir an önce bulunmasını ve bundan sonra önlem alınıp, bir kişinin burnunun dahi kanamamasının sağlanmasını isteyerek, "Olay yerine gittim, jandarmayı dikmişler bizi içeri almıyorlar. Bize bilgi de vermiyorlar" diye tepki gösterdi.

Kendisi de, devlete ait olan ve Afşin-Elbistan A Santrali'ne kömür temin eden AEL İşletmesi'nde çalışan Adnan İpek de, kayıp olan amcaoğlu Hacı Mehmet İpek'in ve diğer 8 kişinin, ihmal kurbanı olduklarını ifade ederek, "Göçüğe depremin neden olduğunu söylüyorlar. Deprem tetiklemiş olsa, bizim sahada da olurdu. Öyle bir şey yok. Sadece taşeronlar kendi sorumluluklarını üzerlerinden atabilmek için suçu Allah'a atıyorlar" dedi.

4 AYLIK NİŞANLIYDI

Kayıp makine mühendisi 32 yaşındaki Cuma yıldırım'ın annesi Şenel Yıldırım da, oğlunun 4 ay önce nişanlandığını belirterek, "Ayağı kırık çıksa yada ölüsünü bulsam yeter. 'Orada çürür' diyorlar. Ben oğlumu istiyorum. En son Perşembe günü sabah saat 05.00'te gördüm. İlk göçükle ilgili 'anne biri öldü, 10 kişi de yaralandı' demişti. Perşembe günü sabah kaldırdım, dua edip gönderdim. Keşke göndermeseydim. 4 ay önce nişanlamıştım, yazın da düğün yapacaktı" dedi.

GÖÇÜK ANI

Çöllolar'daki 1 kişinin öldüğü, 9 kişinin kaybolduğu göçük anı, cep telefonu kamerasıyla saniye saniye görüntülendi. Bu görüntüye göre, 10 Şubat'ta meydana gelen göçük sırasında bölgede bulunan bir işçi, sahayı cep telefonu kamerasıyla çektiği sırada, göçük meydana geliyor. Kömür havzasında büyük bir gürültü duyuluyor. Büyük kaya parçalarının andırdığı gürültüyle birlikte büyük bir alanda çökme yaşanıyor ve sahadan yukarıya doğru siyah ve kırmızı karışımı toz bulutu yükseliyor. Yükselen toz bulutu, havzada bir anda büyük bir göçük meydana geldiğini de gözler önüne seriyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler: Milletvekilleri bile beni arardı

Çete lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

title