Afrika Ülkeleri "Beyin Göçü" Konusunda Bilinçleniyor
Bazı ülkeler yurtdışında yaşayan ''süper beyinlerin'' ülkelerine dönmesi için harekete geçiyor.
Bazı Afrika ülkeleri yurtdışında yaşayan yetenekli ve zeki Afrikalıların ülkelerine dönmesi konusunda daha bilinçli hale geldi.
Belçika'daki Louvain Katolik Üniversitesi araştırmacılarından Abdülselim Marfuk, Afrika'nın dehalar konusunda üretken olduğunu, birçok alanda yetenekli beyinlere sahip olduğunu belirtti.
Marfuk, ancak buna rağmen Afrika'nın genellikle geri ve az gelişmiş olarak değerlendirildiğini, bunun da gerçek değil önyargı olduğunu ifade etti.
ABD'deki George Washington Üniversitesi'nden mezun Kamerunlu bilgisayar mühendisi Jacques Bonjawo'nun Microsoft şirketinde yöneticilik yapan ilk Afrikalı olduğunu belirten Marfuk, Bonjawo'nun daha sonda Bill Gates'in özel danışmanı olduğunu, ayrıca her yıl en iyi ekonomi kitabının yazarına verilen Fransa'nın TURGOT ödülüne de layık görüldüğünü belirtti.
Abdülselim Marfuk, Worldspace radyosunun kurucusu ABD'de eğitim alan Sudanlı Noah Samara, NASA'da 17 yıl boyunca 4 uzay görevine katılan Malili Fizikçi Şeyh Modibo Diarra, uzaya giden ilk Afrikalı olan Güney Afrikalı Mark Shuttleworth ve 2011'de yeni bir telekomünikasyon sistemini icat eden, Fransa'da yaşayan Togolu Victor Agbegnenou'yu da sayarak örnekleri geliştirdi.
Bu "süper beyinlerin" yurtdışını tercih etmesinin doğdukları ülkelerdeki lojistik ve materyal imkanlarının kötü olmasından kaynaklandığını belirten Marfuk, ancak Senegal, Tunus, Fas gibi bazı Afrika ülkelerinde "beyin göçünü" engellemek konusunda bilincin arttığını ve bu yönde çalışmaların yapıldığını vurguladı.
Marfuk, Senegal'de bu kalifiye kişilere yardım ve kadro verilmesi, ülkeye dönmelerinin sağlanması için özel bir program başlatıldığını belirtti.
Abdülselim Marfuk, geçen yıl "Journal of Comparative Policy Analysis: Research and Practice" dergisinde yayımlanan araştırmasının, beyin göçünden en fazla Güney Afrika (173 bin 411 kişi), Fas (155 bin 994 kişi), Mısır (151 bin 451 kişi), Nijerya (148 bin 780 kişi), Cezayir (87 bin 777 kişi), Kenya (80 bin 287 kişi) ve Gana'nın (67 bin 105 kişi) etkilendiğini gösterdiğini kaydetti.
Bu göç eden beyinlerin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde yaşadığını ifade eden Marfuk, Afrikalı kadın "dehaların", bu ülkelere göç eden Afrikalıların yüzde 41'ini teşkil ettiğine de dikkati çekti. - Ankara