Haberler
Suriye'de Baas Partisi çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı

Esad'ın gidişi onları da bitirdi! Faaliyetlerini durdurdular

Sosyal medya platformları WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü

3 sosyal medya platformu, aynı anda çöktü

Bakan Uraloğlu, 16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geleceğini açıkladı

16 yaş sınırı konuşuluyordu! Sosyal medyaya yeni düzenleme geliyor

Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye çözdü

Afrika'daki krizi Türkiye çözdü

Afrika: Fırsat Kıtası - 1

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde gerçekleşen 'Afrika: Fırsat Kıtası' oturumunda moderatörlügü Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı üstlendi.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde gerçekleşen ' Afrika : Fırsat Kıtası' oturumunda moderatörlügü Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı üstlendi. Oturumda DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Mozambik Maputa Belediye Başkanı Başdanışmanı Irene Tomas Boane, Shah Group CEO'su Vimal Shah, Zambiya eski Ekonomi Bakanı Situmbeko Musokotwane ve BH Group Kurucusu Benjamin Hauwanga Afrika pazarındaki fırsatları anlattı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Afrika'nın, Türkiye ve dünyanın hemen her ülkesi için çok önemli olduğunu, bazı ülkelerin bu coğrafyanın önemini daha yeni anlamaya başladığını söyledi. "The Economist" dergisinin yaklaşık 13 yıl arayla basılmış kapaklarının birinde, Afrika'nın "Ümidi olmayan, çok sıkıntılı bir kıta" olarak tanımlandığını, yakın tarihli olanında ise "Afrika'nın fırsatları"ndan bahsedildiğini anlatan Vardan, Afrika'da yaklaşık 1 milyar insanın yaşadığını, bunun 1,9-2 milyara çıkacağının öngörüldüğünü kaydetti. Vardan, "Hakikaten bugün belki birçok ülkenin, çok geç fark ettiği büyük bir potansiyelden bahsediyoruz. Biz oraları gezdiğimiz zaman şunu görüyoruz ki; Mısır'ın ihtiyacıyla Çad'ın ihtiyacı birbirinden farklı olabiliyor. Ama şunu net olarak da görebiliyoruz ki; hakikaten irili ufaklı, büyüklü küçüklü firmalarımızın ürettikleri mallar verdikleri hizmetler veya yapabilecekleri potansiyel işlerle ilgili olarak her birine ayrı bir imkan bu ülkelerde mevcut" diye konuştu.

"121 iş konseyinin 22 tanesi Afrika kıtasında"

Afrika'da sadece ticaret değil yatırım işbirliklerinden de bahsedilmesi gerektiğini vurgulayan Vardan, şöyle devam etti:

"DEİK olarak biz dünyanın hemen her ülkesinde iş yapmaya gayret ediyoruz. Türk özel sektörünün, tek resmi yetkili temsilcisi olarak bu ülkelerle temasa geçmeye gayret ediyoruz ve biz bunları iş konseylerimiz vasıtasıyla yapıyoruz. Bugün 121 iş konseyimiz var, bu 121 iş konseyinin 22 tanesi de Afrika kıtasındaki ülkelerle ve biz bunu büyükelçiliklerimizin bulunduğu her ülkeye de taşımak istiyoruz. Bunu yapabildiğimiz ölçüde, oradaki irtibatı sağlayabileceğimizi, o insanlarla birebir ilişki içinde olabileceğimizi, iyi, sağlıklı ilişkiler kurabileceğimizi düşünüyor ve onlara da yardımcı olabileceğimiz kanaatini taşıyoruz."

'Afrika'ya yatırım yapın'

Mozambik'in Maputo Belediye Başkanı Başdanışmanı Irene Tomas Boane de ülkesinin ekonomik potansiyeli ve yatırımcılar için sunduğu fırsatlar hakkında bilgi verdi. Yatırımcıları ülkesine davet eden Boane, "Mozambik'in özelliklerinden biri de yatırımcıların sevdiği bir destinasyon olmasıdır. Birçok yatırım fırsatımız var, en önemli yatırım fırsatının altyapı alanında olduğunu söyleyebilirim. Demir yollarında, kara yollarında, taşımacılıkta, kentsel yenilenmede, tüm bunlarda altyapısal yardıma ihtiyacımız olabilir. Türk şirketleri için harika bir çalışma ortamı yaratıldı, yatırımlarınıza açık ve hazırız" dedi.

Kenya'dan Shah Group Üst Yöneticisi (CEO) Vimal Shah da iş yapmaya açık olduklarını ve yatırımları dört gözle beklediklerini söyledi. Shah, "Tüketim Afrika'da da artıyor. Orta gelirli sınıfın talebinde ciddi bir artış bulunuyor. Ayrıca kentsel dönüşüm nedeniyle gayrimenkul sektörü için fırsatlar var. Afrika'da bugün 16 tane yeni şehir inşa ediliyor. Türkiye'nin inşaat sektöründe başarılı olduğunu duyduk, neden bizim piyasamıza gelmesinler" diye konuştu.

"Afrika'da para kazanabileceğinizi unutmayın"

Zambia eski Ekonomi Bakanı ve iş adamı Situmbeko Musokotwane de Çin ve Hintlilerin Afrika'ya sürekli geldiğini ve bu coğrafyada para kazandıklarını belirterek, Türkleri de Afrika'ya beklediklerini söyledi. Musokotwane, Çin ve Hintliler sürekli gelirken, Türklerin daha fazla beklememesi gerektiğini ifade ederek, "Afrika biraz daha istikrar kazanan bir ülke haline gelmeye başladı ve büyümekte, kalkınmakta olan bir kıta artık Afrika. Hatta dünyada en hızlı gelişen ekonomilerden bir tanesi Afrika ekonomileri? Size şöyle bir önerim olacak; uçağa atlayın bir gelin, görün ülkeyi. Afrika'da para kazanabileceğinizi unutmayın" dedi.

Namibya'dan BH Group kurucusu Benjamin Hauwanga da dünyanın en büyük değerli taş madenlerinden birinin ülkelerinde bulunduğunu belirtti. Hauwanga, "Bugüne kadar Namibya'da bir üretim faaliyeti gerçekleşmedi, o yüzden bugün Türkiye'ye geldim, bir anlamda kapınızı çalıyorum. Namibya'da fırsatlar var. Şu anda hükümetimiz tarafından toplu konut ihaleleri kapsamında 100 bin kadar konut yapılıyor. Ortaklık kurmak üzere bazı şirketlerle görüşmekteyiz, daha fazla Türk inşaat şirketinin bize katılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

'Cezayir'e 2 milyar dolarlık yatırım yaptık'

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da Afrika'nın daralan ihracat pazarlarına, iyi bir alternatif oluşturacağını vurguladı. Tosyalı, ekonominin yeni bir sıçrama noktası aradığı bir dönemde, Afrika'nın çok büyük fırsatları barındırdığını ifade ederek, Afrika açılımının artık sadece ticaret olarak düşünülmemesi ve pazar geliştikçe üretime geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Şirket olarak çok ciddi ihracatlarının bulunduğu Cezayir'e yatırım yaptıklarını hatırlatan Tosyalı, "2013'te üretime başlayan tesisimizde yatırımımız 500 milyon dolardı, önümüzdeki mayıs ayında üretime başlayacak ikinci etap yatırımımız ile bu 750 milyon dolara çıkıyor. Yine 1,5-2 ay içinde temelini atacağımız üçüncü etap yatırımımızla 1,3 milyar dolarlık bir yatırıma daha başlıyoruz ve toplam 2 milyar doları bulan bir yatırım yapmış olacağız" dedi.

Güçlü sponsor desteği

Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları arasında Avea, Nef, Samsung, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Fatih Belediyesi, Global Liman İşletmeleri, Hafele, Integral Forex, Intel, Microsoft, Nutricia, TEB, UnionPay ve Verifone'un oturum sponsoru olduğu Zirve'de Arzum Okka, Doğa Koleji, TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e ve Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası Masters, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru ise Uludağ İçecek oldu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title