Afrika'dan Gelen Hastalıklar Vatandaşı Korkuttu
Haber Faik KAPTAN - Kamera Murat ÇAKIR İstanbul DHA THY'nin Afrika'ya yaptığı uçuşları artırmasıyla birlikte, bu kıtadaki bazı hastalıklar Türk yolcularda da görülmeye başladı.
Haber Faik KAPTAN - Kamera Murat ÇAKIR İstanbul DHA
THY'nin Afrika'ya yaptığı uçuşları artırmasıyla birlikte, bu kıtadaki bazı hastalıklar Türk yolcularda da görülmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde THY'nin bir kabin amirinin sıtmaya yakalanarak hayatını kaybetmesi, ayrıca bir başka kabin memurunun da sıtmaya yakalanması haberlerinin basında geniş yer alması üzerine, bu bölgelere gidecek vatandaşlar sağlık merkezlerine başvurmaya başladı.
Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü de, Afrika'ya uçacak Türk vatandaşlarının bu tür hastalıklara yakalanmaması için gerekli önlemleri almalarını istedi. Genel Müdürlüğün oluşturduğu Seyahat Sağlık Hizmeti Birimi, riskli ülkelere uçacak yolculara korunabilmeleri için gerekli bilgileri web sitesi aracılığı ile sunarken, ücretsiz olarak aşı yapıp hap dağıtıyor.
Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Başhekimi Doktor Aykut Cengiz Kavak, 'Dünyada özellikle Orta Afrika'da 100 binlerce vaka oluyor. Oradaki ölümlerin en yoğun sebeplerinden birisi de sıtma hastalığı. Türkiye'nin bu bölgeyle ilişkilerinin artmasından dolayı bu tür vakalarda da artma görülüyor. En son, bildiğiniz gibi, THY'nin kabin amirinin vefatı... dedi.
SIK SEYAHAT EDENLERDE GÖRÜLÜYOR
Doktor Aykut Cengiz Kavak, bu tür hastalıkların daha çok sık seyahat edenlerde görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu
'Bizim sağlık merkezimizin içerisinde Seyahat Sağlık Hizmeti Birimi'miz var. Vatandaşlarımız bu hizmete başvurdukları zaman gidecekleri bölgeye göre kendilerine risk haritası çıkarıyoruz. Hangi aşıları olmaları gerekiyor, gitmeden önce hangi koruyucu hapları almaları gerekiyor, hangi koruyucu önlemlerle oraya sağlıklı olarak seyahat edip dönüşte de eğer hastalanırlarsa hangi şartlarda, hangi hastanelere başvurmaları gerektiği gibi detaylı bir bilgilendirme yapıyoruz.
AŞI VE HAPLAR ÜCRETSİZ
Doktor Kavak, alınacak önlemleri ise şöyle sıraladı
'Bir kere, önce bizim web sayfamızı ziyaret etmeliler. 444 77 34 numaralı bizim Seyahat Sağlık Hattı'mız var. Oradan da bilgi alabilirler. Daha sonra randevu alarak bize gelip, bizden o bölge ile ilgili belirlenmiş aşıları ve sıtmaya karşı özellikle korunma sağlayan tabletleri temin edebilirler. Bu hapları biz genel müdürlük olarak ithal ediyoruz ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtımını yapıyoruz. O bölgelere seyahat etmeden en az 20 gün önce bize gelmelerini istiyoruz. Çünkü gitmeden bu hapa 1-2 gün içinde başlamaları gerekiyor. Orada kaldıkları süre boyunca her gün almaları gerekiyor. Döndükten sonra da bir hafta bu hapı kullanmaları gerekiyor. Bu hapı eczanelerde bulma şansı yok. O yüzden mutlaka bir seyahat sağlık merkezine başvurmaları gerekiyor.
Bu arada, Afrika Togo'ya seyahat edecek olan müteahhit Coşkun Yılmaz, kabin amirinin ölüm haberini basında gördüğünü söyleyerek, 'Biz de ne olur ne olmaz diye yaptıralım dedik. Arkadaşlarımız da gitmişti. Onlar da yaptırmış. Biz de yaptırdık dedi.
Mimar Candan Coşkun Arslan ise Togo'ya gittiğini belirterek, 'Basından aldığımız bilgiler dahilinde tedbir maksadıyla işi sağlama alalım dedik. Gittiğimiz ülkelerde sıtma, sarı humma gibi hastalıklar için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz şeklinde konuştu.