Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Ateşkes anlaşması sonrası İsrail'den Lübnanlı sivillere yönelik uyarı

Ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası İsrail'den ilk uyarı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

"AFRİKA'DA Gelişmenin Anahtarı Enerji Sektörü'nde"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"World Energy Outlook 2014 - Africa Özel Raporu" Türkiye Tanıtım Toplantısı, 20 Ekim 2014 tarihinde Sabancı Center'da yapıldı.

APCO Worldwide Genel Müdürü Zeynep Dereli ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker'in açılış konuşmaları ile başladı. Afrika Özel Raporu'nun sunumu ise Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol tarafından gerçekleştirildi.

Sözkonusu potansiyeli ile Türkiye için de önemli bir fırsat olan Afrika enerji sektörüne ilişkin detaylı bilgilerin paylaşıldığı raporun tanıtım toplantısına Afrika'da faaliyet gösteren ve yatırım yapmayı planlayan iş temsilcileri, akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

Dr. Fatih Birol, sahraaltı ülkelerdeki ekonomik ve sosyal gelişmelerin enerji sektöründeki düzenlemeler üzerine odaklanması gerektiğine dikkat çekerek "Bu sektöre yapılan her dolar yatırım, ekonomiyi yaklaşık 15 dolar büyütüyor, bu da bu yatırımların getirinin ne kadar yüksek olacağını ortaya koyuyor," dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın World Energy Outlook 2014 serisinin bölümlerinden biri olan Afrika Özel Raporu'na göre sahraaltı ülkelerindeki ekonomik ve sosyal gelişmenin hızlandırılması için modern enerji yöntemlerine erişimin artırılması gerekiyor. Bölgede 620 milyondan fazla insan elektriksiz yaşıyor ve 730 milyondan fazla insan tehlikeli ve etkisiz yemek pişirme tekniklerine güveniyor. Odun ve kömür başta olmak üzere katı biyoyakıtların kullanımı diğer yakıtların kullanımının çok daha üstünde ve kişi başı ortalama elektrik kullanımı 50-watt'lık gibi basit bir ampulü yakabilecek güçte bile değil.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın Afrika üzerine yaptığı bu derin analiz, bölgenin enerji kaynaklarının bölge nüfusunun ihtiyacını karşılamak için oldukça yeterli olduğunu gösterirken, bu kaynakların gelişemediğinin altını çiziyor. Bölge, Nijerya, Güney Afrika ve Angola başta olmak üzere geçtiğimiz beş yılda küresel petrol ve gaz keşiflerinin yüzde 30'una ev sahipliği yaptı.

Aynı zamanda geniş bir güneş enerjisi ve hidrolik enerji potansiyeli ile birlikte rüzgar ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına da sahip.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title