Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Milyonların gözü bu toplantıda: Bakan asgari ücret için tarih verdi

Bakan Işıkhan asgari ücret için tarih verdi: İşte masadaki rakamlar

Afganistan Devlet Başkanı Gani Pakistan'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İki ülke arasındaki sınır güvenliği ve bölgesel istikrar konuları ele alınacak.

Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, iki günlük resmi ziyaret için Pakistan'ın başkenti İslamabad'a geldi.

Afganistan Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Ticaret Bakanı'nın da aralarında bulunduğu 30 kişilik üst düzey yetkililerden oluşan heyet ile İslamabad'a gelen Gani'yi, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Danışmanı Sertaj Aziz karşıladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tasnim Eslem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gani'nin, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Şerif ile bir araya geleceğini, ikili görüşmelerde siyasi, enerji, ticari ve ekonomi işbirliğinin yanı sıra iki ülke sınırı güvenliğini içeren hususların ele alınacağını söyledi.

Sözcü, devlet başkanı seçildikten sonra Gani'nin Pakistan'a düzenlediği ilk ziyaretin, ortak inanç, kültür ve akrabalığa dayalı tarihi ilişkilere sahip iki ülke arasındaki ilişkilere ve bölgede barış ve istikrarın güçlenmesine yardım edeceğini belirtti.

Temasları sonunda Gani'nin yarın, Başbakan Şerif ile ortak basın toplantısı düzenleyeceği ve Afganistan-Pakistan milli takımları arasında oynanacak kriket maçını izleyeceği kaydedildi.

-Ziyaretin önemi-

Gani'nin Pakistan'a yaptığı ilk resmi ziyarette en önemli gündem maddesini, iki ülke arasındaki sınır güvenliği ve bölgesel istikrar konuları oluşturuyor.

Pakistan ordusunun 15 Haziran'da Afganistan sınırındaki aşiretler bölgesinde bulunan Kuzey Veziristan'da Pakistan Talibanı militanlarına karşı Zarb-e Azb adıyla başlattığı geniş çaplı askeri operasyon, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Halen devam eden ve Pakistan ordu kaynaklarının verdiği rakamlara göre, yaklaşık 1500 militanın öldürüldüğü operasyonda, örgüt lider kadrosunun sınırı geçerek Afganistan'a sığındığı iddia edilmişti.  Pakistan, bu geçişler neticesinde Pakistan Talibanı lideri Molla Fazlullah'ın, yanındaki adamları ile Afganistan'ın Kunar ve Nuristan bölgelerinde saklandığını öne sürmüştü.

Pakistan'ın iddiaları bununla sınırlı kalmamış, Ordu Sözcüsü Tümgeneral Salim Bajwa yaptığı açıklamada, Pakistan sınır hattı boyunca meydana gelen uzaktan kumandalı bombalı saldırılarda Afganistan iletişim şirketlerine ait sim kartların kullanıldığını tespit ettiklerini dile getirmişti. Bajwa ayrıca, devam eden Zarb-e Azb operasyonunda Afganistan'ın yeterince işbirliği içerisinde olmadığını söylemişti.

Buna ek olarak Pakistan, Afgan sınırının güneybatı ucundaki Belucistan eyaletinin bazı kısımlarında kaçak geçişleri önlemek için sınıra hendek kazmıştı.

Sovyetler Birliği'nin 1989'da Afganistan'dan çekilmesinin arından ülkede yaşanan iç savaş ve akabindeki istikrarsız yapıda Pakistan'ın da payının bulunduğu düşünen Afganistan bürokrasisinde, bu düşünce ve şüpheci yaklaşımlar halen devam ederken, Pakistan da Afganistan'ın, Hindistan tarafından kendilerine karşı kullanıldığı yaklaşımını taşıyor.

İki ülke arasında özellikle aşiretler bölgesindeki sınır hattı boyunca zaman zaman karşılıklı sivil ölümlere yol açan topçu atışları yapılıyor.

Öte yandan 30 yıl önce başlayan ve 2001'deki ABD'nin Afganistan'ı işgali ile yeni bir boyut kazanan Afgan mülteciler konusu ise iki ülke arasındaki başka bir önemli gündem maddesinini oluşturuyor. Pakistan'da resmi rakamlara göre, 1.7 milyon Afgan mülteci yaşarken, bir bu kadarının da kayıt dışı olarak hayatını sürdürdüğü biliniyor.

Pakistan hükümetinin, 2015 yılından itibaren Afgan mültecilerin ikamet sürelerinin uzatılmayacağını açıklaması, iki ülke arsındaki problemli alanlardan birinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Tüm bu gelişmelerin Gani'nin Başbakan Şerif ile görüşmesinde masaya yatırılması beklenirken, özellikle sınır hattında yaşanan gerginlikler ve Taliban örgütünün etkisizleştirilmesine yönelik ortak bir perspektifin oluşturulmasının zor olduğu görülüyor. - İslamabad

Kaynak: AA / Güncel
title