Afetlerde Kurumlar Arası Koordinasyon Sempozyumu"
İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, afet konusunda en önemli çalışmanın birey bazında dönüşümü sağlamak olduğunu belirterek, "Her bir ferdimizi olası bir afet durumunda ne yapacağı hakkında bilgilendirmemiz gerekiyor" dedi.
İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, afet konusunda en önemli çalışmanın birey bazında dönüşümü sağlamak olduğunu belirterek, "Her bir ferdimizi olası bir afet durumunda ne yapacağı hakkında bilgilendirmemiz gerekiyor" dedi.
Marmara Depremi'nin 16. yılı dolayısıyla İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde, İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, İstanbul Üniversitesi, Türkiye Acil Tıp Derneği, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği işbirliğiyle "Afetlerde Kurumlar Arası Koordinasyonu Sempozyumu" düzenlendi.
İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, sempozyumda, Türkiye'nin son yıllarda afetlerle ilgili kriz yönetiminde başarılarını arttırdığını söyledi.
Afetleri, ön hazırlık gerektiren tabiat olayları olarak tanımlayan Albayrak, "Afet konusunda en önemli çalışma birey bazında dönüşümü sağlamaktır. Yani çocuğumuz okuldayken depremle karşılaştığı zaman ne yapacağını bilmeli. Anne ve baba evdeyken nasıl davranması gerektiğini bilmeli. Ülkemizin deprem kuşağında olduğu gerçeğini unutmadan her bir ferdimizi olası bir afet durumunda ne yapacağı hakkında bilgilendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Albayrak, kurumların, son dönemde yaşanan afetlerden ders çıkardığını ve risk yönetimi konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini vurguladı.
"17 Ağustos büyük bir dönüşümü sağladı"
Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete de Türkiye'de afetler konusunda en büyük dönüşümün Marmara Depremi sonrasında yaşandığını ifade etti.
Dernek olarak çalışanlarına sürekli eğitim ve tatbikat olanağı sağladıklarını aktaran Çete, şunları kaydetti:
"17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yaşananlar, afetlerde yetki ve sorumlulukların yeteri kadar iyi tanımlanmadığını gösterdi. Özellikle koordinasyonla ilgili büyük eksiklilikler vardı. Bu nedenle Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı birimi kuruldu. Bunun amacı kurumlar arası yetki ve sorumlulukların yeniden tanımlanması ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanması."
Sempozyum, sağlık ve arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları hakkındaki sunumla sona erdi.