Haberler

Afet Yönetimi ve Ulaşım Politikaları Tartışıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP tarafından düzenlenen ve GABB tarafından desteklenen Kentsel Politikalar Konferansı'nın ikinci ve üçüncü oturumunda afet yönetimi, ıslah çalışmaları, kentsel dönüşüm ve ulaşım politikaları konusunda sunumlar yapıldı.

Konferansın ikinci oturumunda konuşan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Van Depremi'nden hareketle afet öncesi hazırlık, afet sırasında yapılacaklar ve sonrasındaki çalışmalar hakkında deneyimlerini aktardı. Van depremindeki yaşanmışlıkları anlatırken soğukkanlılığını korumaya çalışan Kaya, zaman zaman duygusal anlar yaşadı.

Bekir Kaya, kendilerinden, STK'lardan ve devlet kurumlarından kaynaklı ortaklaşamamanın afet sırasında maliyetinin çok büyük olduğunu söyledi. Afet sırasında illerde vali, ilçelerde kaymakamın sorumlu tutulduğunu ifade eden Kaya, her kurumun afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında yapabilecek çok şeyi olduğunu belirtti. Çadır kent veya konteynırların konulacağı yerler konusunda bile kentlerin hazırlıksız olduğunu ifade eden Kaya, gelen yardımların organize edilmesi, destek için gelenlerin kalacak yerinin sağlanması gibi sorunların bile önceden planlanması gerektiğini kaydetti. Van depreminde toplumun çok değişik kesimlerinden dayanışma gördüklerini aktaran Kaya, hepsine teşekkür etti. Başbakan, Cumhurbaşkanı, Bakan, parti başkanları gibi heyetlerin ziyareti ile kentteki bütün kamu kurum ve kuruluşların bilgi vermek gibi nedenlerle asıl çalışmalarını aksattığını ve bunun afetzedelere yansımasının olumsuz olduğunu söyledi. Bir kentin bir depreme karşı direnç gösterebileceğini ancak arka arkaya meydana gelen depremin insanda yaşama isteği bile bırakmadığını anlatan Kaya, "Böylesi durumlarda paranın da işe yaramadığını insanlar görüyor" dedi. Van depreminde kentteki kamu çalışanlarını da olumsuz etkilediğine işaret eden Kaya, "Onların da afetzede olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir tek sağlık çalışanlarında belirli aralıklarla rotasyonlar oldu. Bu da sağlık alanındaki çalışmaları olumlu etkiledi" diye konuştu. Bütün kurum ve kuruluşların afet öncesinde bütçe oluşturması gerektiğinin altını çizen Bekir Kaya, her aşamada koordinasyonun önemine işaret etti.

Konferansın üçüncü bölümünün moderatörlüğünü Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Hafize ipek yaptı. Bu oturumda Batman Belediye Başkan Yardımcısı Hayrettin Caymaz, "Planlama ve İmar Uygulamaları ile Arsa ve Konut Üretimi" konusunda bir sunum yaptı. Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinçcioğlu ise "Kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, yerinden dönüşüm" başlıklı bir sunum yaptı.

Örnek bir proje: Çağ Çağ Islahı

Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan Çağ Çağ Deresi bağlamında kent içi derelerin vadilerin ıslahı ve çözüm önerileri konusunda bir sunum yaptı. Çağ Çağ Deresi'nin hem kentin yaşam kaynağı, hem de kentin orta yerinden geçtiği için tüm nefes kaynağı durumunda olduğunu ifade eden Gökkan, yaptıkları araştırmalarda derenin kentin lağım ve çöplerinin uzaklaştırılması, kent ısısının düşürülmesi, ekolojik koridorların ve sosyal donatı alanlarının oluşturulabilmesi için ıslah ihtiyacı duyduklarını söyledi. "Çağ Çağ Deresi sadece insanların değil diğer canlılarında yaşam alanıydı" diyen Gökkan, 2010 yılında halkın desteği ile çalışmalara başladıklarını belirtti. Halkın mağdur edilmeden çevresindeki binaların yıkıldığını anlatan Gökkan, yapılan düzenlemelerde ekolojik dengenin göz önünde bulundurulduğunu söyledi. Gökkan, 10 bin metrekarelik alan düzenlemesinde doğal malzeme kullandıklarının da altını çizerek, "Kent Merkezi'nde toplanan atık suları dereye doğrudan akmasını önlemek amacıyla derenin her iki kenarına kanalizasyon boru hattı döşedik. Çağ Çağ Deresi yayalaştırma çalışmasında dereye yönündeki tüm sokakları paralel olan yaya yoluna bağlantıları kurduk. Derenin ıslah çalışmaları sonucunda derenin ısısı kent merkezine oranla 5 derece azaldı" diye konuştu. Gökkan, ıslah projesinin alanında Türkiye'de birinci olduğunun da altını çizdi.

Altun: Araç değil insan taşınmalı

Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Temsilcisi Haknaz Sadak ise imar ve arsa uygulamaları konusunda sunum yaparken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı İbrahim Altun "Ulaşım Politikaları ve Alternatifler" konusunda bir sunum yaptı. Konforlu, hızlı, ekonomik ve ulaşılabilir bir ulaşım için kentlerin mutlaka ulaşım planları yapması gerektiğini söyledi. Kentsel hizmetlerde ve bu arada ulaşımda engellilerin durumunun gözetilmesi gerektiğini ve bu konudaki yasal düzenlemelerin ertelenmesine karşın 2015'ten sonra bu konuda yerel yönetimlere yaptırım geleceğine işaret etti. Diyarbakır'da da Karayolları tarafından yapılan katlı kavşak uygulamaları ile ilgili bilimsel bir eleştiri getiren Altun, katlı kavşakların yayaları dikkate almadığını söyledi. Ankara'da 100'ün üzerinde katlı kavşak yapıldığını katlı kavşakların sadece noktasal çözüm getirdiğini dile getiren Altun, buralarda yaralamalı ve ölümlü kazalar meydana geldiğini basına yansıyan haber kupürleri ile anlattı. Ulaşımda aracın taşınması yerine insanın taşınmasının esas alınması gerektiğinin altını çizen Altun, her geçen gün dünya nüfusunun daha fazla şehirlerde yaşamaya başladığını ve bunun da toplu taşımanın önemini daha da attıracağını söyledi.

Belediyeler teknik eleman takviye etmeli

Soru cevap bölümünde söz alan oda başkan ve temsilcileri, belediyelerin teknik eleman eksikliklerine dikkat çekti. Oda temsilcileri, son belediye yasası ile birlikte dört ilin ya büyükşehir belediyesi olduğunu ya da sorumluluk sınırının il sınırına kadar genişletildiğine dikkat çekerek, karşılaşılabilecek muhtemel problemlere karşı belediye yönetimlerinin teknik eleman ihtiyacını gidermeleri gerektiğini söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close