Adü'de Kütüphane Haftası Etkinlikleri
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 54. Kütüphane Haftası etkinlikleri, Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç’un katılımıyla ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde başladı.
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 54. Kütüphane Haftası etkinlikleri, Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç'un katılımıyla ADÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde başladı. Törenin açılışında konuşan yapan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkan Vekili Öğretim Görevlisi Özden Faydalıgül ADÜ kütüphanesinde 40 bini e kitap yaklaşık 100 bin kitabın bulunduğunu söyledi.
Açılış öncesi ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan'ı makamında ziyaret eden Atilla Koç ve beraberindeki heyet Adnan Menderes'in adını alan Üniversitemizde bulunmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Açılış törenine Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç'un yanı sıra, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Halil Kırnak, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
ADÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisinin ardından açılış konuşmasını yapan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkan Vekili Öğretim Görevlisi Özden Faydalıgül ADÜ kütüphanesi hakkında bilgiler verdi. Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphanesinin bir araştırma kütüphanesi olduğunu söyleyen Faydalıgül, kütüphane personeli olarak üniversitenin araştırma ve eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi için temel bilgi kaynaklarına ulaşımı kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca gerek araştırmacıların gerekse öğrencilerin bu kaynaklardan maksimum düzeyde fayda sağlaması için birçok eğitim gerçekleştirdiklerini aktaran Faydalıgül, kütüphaneyi geliştirmeye yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
Bacon'un 'Bilgi güçtür' sözünden örnek vererek kütüphanelerin kuşaklara doğru bilgiyi aktaran bilgi merkezleri olduğunu anlatan Özden Faydalıgül "Kütüphane kültür belleğidir. Kütüphaneler Dünyanın entelektüel mirasını korumaktadırlar. 100 bine yakın kitaba sahibiz. 40 bine yakın e-kitabımız mevcut. Güçlü bir kütüphane, güçlü bir üniversite, güçlü bir il ve güçlü bir ülke demektir." dedi.
Okumanın önemine dikkat çeken ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan "Okumak denilince benim aklıma ilk olarak "İkra" Allah tarafından verilmiş Oku emri gelir ki, buradan anlaşıldığı gibi okumanın ne kadar faydalı bir şey olduğu çok açıktır." dedi. Prof. Dr. Bircan, son dönemde abone olunan veri tabanlarının son derece faydalı olduğuna dikkat çekerek öğretim üyelerinin araştırmalarına katkı sağlayacak her türlü elektronik imkanı hizmete sokmak için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Bircan, yeni açılacak Kütüphane Binasında Akıllı Kütüphane Sistemi sayesinde herkesin bilgiye hızlı bir şekilde ulaşabileceğini vurguladı.
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, kütüphaneciliğin eski dönemlere göre çok ilerlediğini söyleyerek "Münhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak okumaktan, bilgiden, bilgiyi analiz etmekten, sentezlemekten, yeniden üretmekten geçer. Bunun da yolu kütüphaneler ve kitaplardır." dedi.
Açılış töreninin onur konuğu Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç konuşmasına kitapların yazım süreciyle ilgili bilgiler vererek başladığı başladı. Elektronik kitapların ortaya çıkışı ve bilginin gelişiminden bahseden Koç, "Elektronik kitapçılıkla dünyanın bütün ülkelerini birbirine bağlayabiliriz. Dünyada olan biten her şeyden çok hızlı bir şekilde haberdar olabiliriz." dedi.
Program sonunda Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç'a teşekkür belgesi ve ADÜ hediyelerini, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger takdim ederken, eski Bakan Atilla Koç Üniversitenin şeref defterini imzaladı. - AYDIN