Haberler

Adnan Menderes, Ölümünün 51'inci Yıl Dönümünde Anıt Mezarda Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

-1960 darbesi sonrasında yargılanan ve Yassı Ada'da idam edilen dönemin başbakanı Adnan Menderes Anıt Mezar'da anıldı.

-1960 darbesi sonrasında yargılanan ve Yassı Ada'da idam edilen dönemin başbakanı Adnan Menderes Anıt Mezar'da anıldı.

Adnan Menderes, ölümünün 51. Yıldönümünde Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği törenle anıldı. Törene, Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve vatandaşlar katıldı. Cemal Uşak, yaptığı açılış konuşmasında, o tarihlerde çocuk olduğunu Adnan Menderes'in idam edildiğini annesinden öğrendiğini ve herkesin ağladığını sözlerine ekledi.

Adnan Menderes'in gelini ve Aydın Menderes'in eşi, Ümran Menderes program başlamadan önce basın mensuplarıyla duygularını paylaştı. Menderes, "Yaşananlar çok acı. Allah bir daha yaşatmasın. Ama ne var ki artık ihtilaller sorgulanır oldu. Bundan böyle daha büyük projelere imza atmamız lazım. Onların demokrasi için açmış olduğu yolda devam edeceğiz. Nur içinde yatsınlar" diye konuştu.

Yasin-i Şerif okunmasının ardından söz alan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, "Merhum adnan menderes milletini çok severdi. O sevgisini İşlerini çok iyi yaparak gösterirdi. Onun dönemi tarihe, bu milletin çarıktan medeniyete geçiş dönemi olarak anılırdı. 'Time' dergisi onu kapak yaptığında manşetine 'İmarcı Adnan Menderes' yazmıştı. Çünkü o karış karış ülkesinin her köşesini her ferdini adeta omuzlamış ve onu çağın medeniyetin ufkuna taşıma azmiyle yürümüştü. Demokrattı. Tek partili dönemin yaşandığı bir sürecin arkasından demokrasi telaffuz etmek cesaret işiydi. Yassı adada da Numan Esin ziyaretine geldiğinde kürt sorunu hakkında ne düşündüğünü sormuştu. O esna da bile ondan istifade anlayışıyla o metanetiyle dönmüş, 'Ben bu meselenin yine demokrasi içerisinde çözüleceğine inanıyorum. Halkımın özgürlükle, serbesiyetlikle, kendini ifade edebilme hakkını vererek sonra da onu yönetime icraata katıp onu bütünleştirerek ben yine çözümün demokraside olduğuna inanıyorum' demişti. Onu Yassı ada'ya tıkanlara verdiği cevap, yine demokrasiydi" dedi.

Ümran Menderes de yardım alarak konuşma yapacağı platforma çıktı. Yanlış bir şey söylememek için sözlerini kağıda döktüğünü belirten Menderes okuduğu konuşmasında " Yaşananlar çok acı. Keşke güzel ülkemiz bunları yaşamasaydı. Artık günümüzde ihtilallerin, güzel ülkemize ne getirdiği, ne götürdüğü tartışılmaya başlandı. Bu da çok önemli. Bizi daha sonra ileriye taşıyacak projelere ihtiyacımız var. Aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen Türkiye demokrasi şehitlerini unutmadı. Her geçen sene ilgi ve sevginin artarak devam ettiğini görüyoruz. Buda yüreğimizi rahatlatıyor" diye konuştu.

Zeytinburnu Müftüsü Yusuf İzzettin'in okuduğu duanın ardından, törene katılanlar Sultan Ahmet Camii'nde okutulacak mevlit için Anıt Mezar'dan ayrıldı.

Anma törenine katılan Leman Berk Turgut Özal, döneminde Bulgaristan'dan Türkiye'ye geldiklerini belirterek, "Küçük de olsam ben biliyorum. Komşularımız radyodan Adnan Menderes ve dava arkadaşlarının meselesini dinlerdiler. Sonra da acı haber geldi. Radyodan öğrendiler, çok da üzgündüler. Bizler de çok üzüldük" dedi. Demokrat Parti Fatih İlçe Başkanı Mehmet Ali Özdemir ise, "Çok mutluyum. Güzel bir program. Darbecilere selam olsun. Ama darbecilerin adını kimse hatırlamıyor da, bunları hatırlıyor, görüyorsunuz" diye konuştu.

Emekli gazeteci ve Kore Gazisi Mustafa Şevket Tarı, Adnan Menderes'in mozalesine su döktünden sonra, "Benim onlar gönül dostum. Rahmetten başka diyecek başka bir şeyimiz yok" dedi. - İstanbul / Fatih

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close