Adıyaman Üniversitesi Uluslararası Sempozyuma Ev Sahipliği Yapıyor
Türk Dil Kurumu ve Adıyaman Üniversitesi, değişik ülkelerden 40 bilim insanının katılımıyla, 'Milletler arası eski Türk yazıtları.
Türk Dil Kurumu ve Adıyaman Üniversitesi, değişik ülkelerden 40 bilim insanının katılımıyla, 'Milletler arası eski Türk yazıtları: Dil, Tarih ve Kültür' adlı uluslararası sempozyumu Adıyaman'da gerçekleştiriyor. Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan sempozyumda başta Orhun Yazıtları ve Türklerin kullandıkları yazıtlarla ilgili alanında uzman kişiler konuşma yapacak.
Türk Dil Kurumu'nun öncülüğünde gerçekleştirilen sempozyumun açılışı gerçekleştirildi. Açılış programına; Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, çeşitli kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Gönüllü, toplumların dilleri ve o dillerin kökeni ile ilgili çalışmaların, o toplumun genel karakterini ve istikbale taşıdığı değerlerin kaynağını ortaya koyması açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Gönüllü, bir millete ait ilk yazıların önem sırasında ilk sırada olduğunu ve ilk metinlerin temel taşı hükmünde, varlıklarının bilinmesi ve korunması gibi önemli bir sorumluluk gerektirdiğini söyledi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Kaçalin ise, 'Eski Türk Yazıtlarının Türkiye'de Dünü ve Bugünü' adlı sunum yaparak, bu gün Türklerin Arap, Latin ve Kiril alfabelerini kullandığını dile getirdi.
Türklere ait yazıtlarla ilgili kitapların tanıtımını da yapan Kaçalin, Osmanlıca derslerin öğrenilmesinin önemine işaret etti. Kaçalin, "Osmanlıca derslerinin öğrenilmesinden öğrencilerimiz haz etmiyor. 'Ne gerek var, zaten kullanmıyoruz, geride kaldı' gibi laflar kullanıyorlar. Hayır, geride kalmadı. Sağ tarafımızda da kullanılıyor, sol tarafımızda da kullanılıyor. Bu gidişle ileride biz de kullanmaya mecbur olacağımız bilen kişiler olarak. Tapu kayıtlarımız eski kitaplarımız Osmanlıcadır. Yoksa biz tarihsiz ve yeni doğmuş ve kendisine geçmiş arayan, geçmiş üreten insan durumuna düşeriz. Kendi tarihimizi reddedemeyiz. Türkler tarih boyunca 12 alfabe kullandılar. Eldeki kayıtlarımıza göre en eski kullanılan alfabe Orhun Alfabesi'dir. Bu alfabenin çözümünün, çözülüşünün, okunur hale getirilişin 120. yılı içerisindeyiz" dedi.
Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise, milletleri millet yapan en büyük belirgin özelliklerin başında dilin geldiğini ifade ederek, dilin bir milletin kökeni olduğunu aktardı. Büyükaslan, milletlerin ilk çıkıştaki dilleriyle asırlar boyu devam etmesinin mümkün olmadığını, insanların ilk doğduğu topraklarda durmadığını ve göç ettiğini söyleyerek, medeniyetlerin çeşitli dillerin senteziyle bir araya geldiğini vurguladı.
Sempozyuma, açılış konuşmalarının ardından ara verildi. Üç gün sürecek olan sempozyuma, 40 bilim insanı katılacak.
Bu arada, Türk Dil Kurumu'nun kitap satış otobüsüne öğrenciler büyük ilgi gösterdi. - ADIYAMAN