Adıyaman'daki Fetö Çatı Davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yapılanması kapsamında aralarında "il imamı" Habip Bıçakçı'nın da olduğu 12'si tutuklu 63 sanığın yargılandığı "çatı davası"na devam edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yapılanması kapsamında aralarında "il imamı" Habip Bıçakçı'nın da olduğu 12'si tutuklu 63 sanığın yargılandığı "çatı davası"na devam edildi.
Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, örgütle ilişkili olduğu 11 dernek ve 2 vakıf tarafından yürütülen 18 proje kapsamında, SODES uygulama usul ve esaslarına aykırı olarak yapılan hileli usulsüzlükler nedeniyle toplam 1 milyon 305 bin 956 lira kamu zararına neden olunduğu ve bu paranın örgüte aktarıldığı iddiasıyla açılan davaya 12'si tutuklu 63 sanık ile avukatları katıldı.
Duruşmada, sanıklardan Habip Bıçakçı Kayseri, Abdurrahman Gezer Menemen ve İsmail Polat Adana'da bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Mahkeme Başkanı Mehmet Yener, iddianamesinde Bylock listesinde 78 kişinin ekli ve 17 grubun yer aldığı Adıyaman il imamı olduğu belirtilen sanık Habib Bıçakçı'ya kendisine yönelik iddiaları kabul ediyor musun? sorusu üzerine sanık Bıçakçı, şunları söyledi:
"Tanık beyanlarına ilişkin avukatımla görüştükten sonra yazılı beyanda bulunacağım. Bunun için bir süre verilmesini istiyorum. Beyanlar iftira niteliğindedir. Kabul etmiyorum. Reddediyorum. Başarı Anonim Şirketinde 18 işlemde toplam 22 milyar 549 milyon lira yatırıldığı bildirilmektedir. Hesabıma yatırılan paralar dışında bankalarla işim olmamıştır. Bunlar da maaş alacaklarıdır. Bunun dışında başka bir durum söz konusu değildir. Hakkımdaki ihbarı kabul etmiyorum. Ben hayatımda yeğenimle telefonla dahi konuşmadım. Yeğenimle irtibatım yok ve yıllardır görmüyorum. Bylock isimli programı kullanmadım. Bylock içeriklerinde geçen isimleri tanımıyorum. Bylock kapsamında yazışmaları da kabul etmiyorum. Tüm suçlamaları reddediyorum. Vatan ve milletimi çok seviyorum. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum."
"Kakao Talk'ı bizim çocuklar kullanmış olabilir"
Mahkeme heyeti tutuklu sanık Mahmut Çoşkun'a raporunda bulunan dijital verilere ilişkin neler söyleyeceksin sorusu üzerine sanık Çoşkun, "Psiphon ve VPN programını okulda herkes kullanıyor. VPN kullanmazsanız öğrencilere bir video izletemezsiniz. Benim akrabalarım yurt dışında çeşitli ülkelerde bulunuyor. Bu nedende Wiber'i internetten indirdim. Kakao Talk'ı da ben kullanmadım ama bizim çocuklar kısa süreliğine kullanmış olabilirler. Benim çocuklarım, kuzenleriyle görüşmüş olabilir. " dedi.
Mahkeme heyeti, 7 sanığın tutukluluk halinin devamına Abdullah Akkaş, Mahmut Çoşkun, Ahmet Özbey, Mehmet Siyah ve Ramazan Karabiber'in adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar vererek duruşmayı 26 Mart 2018'e erteledi.