Adını Bir Kadından Alan Gürsu, Bacıbey Ödülleriyle Simgeleşti
Faaliyet gösterdikleri alanda öncü olan ve çalışmalarına devam eden başarılı kadınların ödüllendirildiği " Hayme Ana Bacıbey Ödülleri " sahiplerini buldu.
Bu yıl 3. kez düzenlenen Hayme Ana Bacıbey Ödülleri etkinliği, Bursa' nın Bacıbeyleri' ni Türkiye' nin Bacıbeyleri ile buluşturdu. Ankara Bursa Evi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Gürsu, adını aldığı kadın öğretmen dolayısıyla ön plana çıkarıldı.
Osmangazi'nin babaannesi, Türk tarihinin öncü kadınlarından ve bir ahi lideri olan Hayme Ana' dan adını alan etkinlikte, ülkemizde adını bir kadından alan tek ilçe olma özelliği taşıyan Gürsu, bu özelliği ile simgeleşti. Gürsu' yu temsilen etkinliğe davet edilen Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü"Zengin tarihi geçmişe sahip olan Gürsumuz' un bu zenginliklerini geleceğe taşıyacak çalışmalar yapmamızın yanında, bu bağlamda yürütülen her türlü hizmeti de desteklemeyi bir görev bildim hep. Bu nedenle de bu etkinliğe büyük bir heyecanla katıldım. Gürsumuz, Bursa'da tiyatro sahnesine çıkan ilk kadınlardan olan öğretmen Muazzez Kutlay' ın önerisiyle, çevresi çok sulak bir alan olduğu için Gürsu adını almıştır. Kadınların sevgi şemsiyesi altında şekillenecek bir dünyanın daha güzel olacağına inanıyor ve kadınların enerjisinin ekonomiye de katılması gerektiğini düşünüyorum. Bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum"dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gürsu Belediyesi ve GÜSAB'ın katkılarıyla, Yedinci Şehir Enstitüsü Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar' ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte; alanlarında öncü ve lider olarak kabul edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşegül İslam'a, vakıf hizmetlerinden dolayı Nevin Gökçek'e, Nevşehir Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç'a, Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu'na, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay'a, Uçan Süpürge'den Selen Doğan'a ödülleri takdim edildi.
Yoğun programı nedeniyle törene katılamayan Bakan Ayşenur İslam'ı temsil eden Bakanlık Müsteşarı Hatice Kara ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in eşi Nevin Gökçek, ödüllerini Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü' nün elinden aldı.
Hayme Ana'nın oğulları ve obasıyla Batıya yürüyüşünün önemini vurgulayan Yedinci Şehir Enstitüsü Başkanı Mutlu Çınar, "Hayme Ana olmasaydı, başka bir Türk devleti olurdu, ama Osmanlı devleti olmazdı. Hiç yerleşik hayatı görmemiş olan Hayme Ana, Domaniç'e geldiğinde, 'Burası son toprağımız olsun' demişti. Onun rüyası bizim gerçeğimizdir. Hayme Ana'nın öğütleri bugün yaşanılan pek çok sorunun çözümüdür" diye konuştu. Anadolu'da da çok değerli kadın girişimciler ve öncüler olduğuna dikkat çeken Çınar, hedeflerinin bu öncü, başarmış kadınları da ödüllendirmek olduğunu söyledi.
8 asır önce ahilikte kadın örgütüne Baciyan-ı Rum adı verilirdi. Lider olan kadına da Bacıbey denirdi. Hem modern kadınımızı hem de geleneksel kültürel kadınımızı kucaklayan önemli bir karakter olarak Hayme Ana adını taşıyan etkinlik, ilk kez 8 Şubat 2012' de, TBMM'ye ilk kadın milletvekilinin girişinin 77. yıldönümünde düzenlendi. Etkinliğin ikincisi, 11 Ekim 2013' te Türkiye Cumhuriyeti' nin girişimleriyle, Birleşmiş Milletlerce"Dünya Kız Çocukları Günü"ilan edilişinin Bursa' daki ilk kutlamasında "Bursa' nın Çalıkuşları" adı ile düzenlendi.