Haberler

"Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs" Davası Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanığın "Ergenekon soruşturması ve davasını etkilemeye teşebbüs ettikleri" iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanığın "Ergenekon soruşturması ve davasını etkilemeye teşebbüs ettikleri" iddiasıyla yargılanmasına başlandı. İddianamede Seyfi Oktay'ın, "silahlı örgüte üye olmak", "hukuka aykırı olarak kişiselverileri kaydetmek", "yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek" ve"adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 yıl 9 ay ila 26,5yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz'in de aralarında bulunduğu 10 tutuksuz sanık katıldı. Tutuksuz sanıklardan Şehriban Atasagun ise duruşmaya katılmadı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın en büyük duruşma salonu olan 1. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülen duruşmada sanıkların kimlik tespiti yapılıyor.

CHP'DEN DESTEK

Duruşmayı CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'ın da bulunduğu çok sayıda CHP milletvekili de izliyor. Adliye girişinde basın mensuplarına konuşan CHP eski Milletvekili Ercan Karakaş, "Dava ile ilgili geldim. Seyfi Oktay eski bir adalet bakanımız. Bağımsız bir yargı kurulsun diye bakanlığında çok çalıştı. Kendisin ben herhangi bir darbe girişimiyle, darbe olayıyla ilgisiolacağını düşünmüyorum. Ama maalesef kendisi bugün yargı önüne çıkıyor. Bütün muhalif insanlara, muhalif unsurlara karşı baskı var. Yargı bağımsızlığı, yargı reformu için çok uğraşan bir insan eminim ki bu davadan da birşey çıkmayacaktır" dedi.

"BERAAT KARARI ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"

CHP milletvekili Musa Çam "Seyfi Oktay ile ilgili açılan davayı izlemeye ve kendisiyle dayanışma içerisinde bulunmak için bugün buradayız. Türkiye'de 10 yıllık AKP iktidarı döneminde yargının nasıl kuşatıldığını ve ne hale geldiğinin açık bir göstergesinin eski Adaletin Bakanı'nın yargılanmasıyla görüyoruz. Danıştay 1. Dairesi'nin üyelerinin değiştirilmesi ile birlikte tamamen bir arka bahçe oluşturulmaya çalıştığını görüyoruz. Umuryoruz ki yine Türkiye'de yargıçların olduğu düşünüyoruz ve bugün Seyfi Oktay'ın beraat kararının çıkmasını bekliyoruz. Seyfi Oktay Türkiye demokrasi hareketine önemli katkıları olan bir arkadaşımızdır. Hem duyarlı olan hem de partili arkadaşlarımızın bu davanın izlemesiyle ilgili görüşleri var. Bu çerçevede içeride arkadaşlarımız Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve birçok milletvekili arkadaşımız var. Burada dayanışma içinde olmamız gerekiyor" diye konuştu.

BASIN MENSUPLARI ALINMADI

Bu arada salonun küçük olması ve mahkeme başkanının ayakta izleyici istememesi nedeniyle duruşmaya sadece Anadolu Ajansı muhabiri alındı. Bir süre sonra ise diğer ajanslar da ısrar etmeleri üzerine duruşmaya alındı.

İDDİANAMEDEN

Seyfi Oktay'ın "Ergenekon silahlı terör örgütünün yargı yapılanması ve yargıya müdahale alanında faaliyetler yürüttüğü" öne sürülen iddianamede, Oktay'ın, soruşturmaya konu diğer şüphelilerin de faaliyet yürüttükleri örgütün yargı yapılanması içerisindeki hücreden sorumlu konumda olduğu, bu faaliyetlerinin yanı sıra devam eden davalara müdahale, davaların seyrinin değiştirilmesi ve dava takip işlerinden sorumlu bulunduğunun anlaşıldığı belirtiliyor. İddianamede, Seyfi Oktay'ın "silahlı örgüte üye olmak", "hukuka aykırı olarak kişiselverileri kaydetmek", "yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek" ve"adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 yıl 9 ay ila 26,5yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenirken, diğer sanıklar Tülay Bekar, Ali Hadi Emre, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya, Canfer Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ın da "silahlı örgüte üye olmak", "yargı görevini yapanıetkilemeye teşebbüs etmek" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek"suçlarından 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor. Sefa Altıoğlu, Şehriban Nihan Atasagun, Ali Haberal, Erkan Bülent Haberal'ın, "Ergenekon silahlı terör örgütü"nün hiyerarşik yapısına dahilolmamakla birlikte, örgüt adına suç işledikleri belirtilen iddianamede, bu şüphelilerin de 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

(BB) - İstanbul / Silivri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title