Adana Sasa, 46'ıncı Yılını Senfoni Konseri ile Kutladı
Adana'da, Özdemir Sabancı'nın 26 yaşındayken kurucusu olduğu Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren SASA Polyester Sanayi A.Ş., kuruluşunun 46'ncı yıldönümünü fabrikanın ilk üretimi gerçekleştirdiği hangarda senfoni konseriyle kutladı.
Adana'da, Özdemir Sabancı'nın 26 yaşındayken kurucusu olduğu Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren SASA Polyester Sanayi A.Ş., kuruluşunun 46'ncı yıldönümünü fabrikanın ilk üretimi gerçekleştirdiği hangarda senfoni konseriyle kutladı.
Mersin yolu üzerinde merhum Özdemir Sabancı tarafından 1966'da temeli atılan fabrikanın kurulduğu dönemde yapılan binalardan birinde yapılan kutlama programına Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar, SASA Genel Müdürü Toker Özcan, fabrika yöneticileri ve davetliler katıldı. SASA Genel Müdürü Toker Özcan, geçen yıl 1 milyar lira ciro yaptıklarını söyledi. 2016 yılı ciro hedeflerinin 1.8 milyar lira olduğunu belirten Özcan, Kurulduğumuz günden beri 46 yılda, 72 kat büyümüşüz. Şirketimiz, kurulduğunda sadece 5 bin ton üretim, 5 milyon dolar da ciro yapıyordu. 2012 yılında SASA, yılda 350 bin ton üretim yapıyor. Ciro olarak baktığınızda 2011 yılı ciromuz 1 milyar liradır. 2016 yılında ise şirketimizi 1 milyar dolar, yani 1.8 milyar lira ciro yapan şirket haline getirmeye çalışıyoruz. Çalışan sayımızı da 2 bine çıkarmayı hedefliyoruz dedi.
'ADANA'NIN İHRACATININ YÜZDE 20'SİNİ YAPIYORUZ'
SASA'da doğal pamuğun, insan yapımı olanını ürettiklerini belirten Özcan, Adana'nın yaptığı yıllık ihracatın yüzde 20'sini kendilerinin gerçekleştirdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü
SASA çok önemli bir kuruluş. 1966 yılında rahmetli Özdemir Sabancı tarafından kuruldu. 46 yılda sessiz bir yolculuk yaptık, ama bir çok ilke de imza attık. Türkiye'nin, Avrupa'nın hatta dünyanın lideri konumuna geldik. SASA, Türkiye'nin ilk petro- kimya tesisidir. İlk defa pet şişe ve hammaddesinin, bir çok iplik çeşidinin ilk üreticisidir. Pet şişelerin geri dönüşümünde bir çok öncülüğü bulunan şirkettir. Bu teknolojisini de patentlemiştir. Şu anda stratejimizi sadece Adana'ya yoğunlaştırmış durumdayız. Adana bizim için çok kıymetli. Adana'nın toprakları ve insanı çok bereketli. Sabancı Ailesi'nin en önemli durağı Adana. 2011 İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında biz 69'uncu sırada yer aldık. Adana'nın da 1'incisiyiz. Bu sıralamada ayrıca ilk 100'e giren Adana'daki tek şirketiz. İhracat rakamlarına baktığınız zaman Adana'nın ihracatının yüzde 20'sini buradan yapıyoruz. Yani bu, 200 milyon dolar kadar.
'VATANINI EN ÇOK SEVEN, GÖREVİVİNİ EN İYİ YAPANDIR'
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise Sabancı Ailesi'nin çok çalışarak, Atatürk'ün, 'Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır' vecizesini yerine getirdiğini kaydederek, şöyle konuştu
Vatan sevgisi denilince illaki bir kamuda görev yapmak gerekmiyor. Bu özel sektörde de olabilir. Büyük önder Atatürk'ün vecizesinde dediği gibi, bu vatana olan sevgilerini en iyi şekilde ispatlıyorlar. SASA çalışanlarının her birinin vatana hizmet etmiş, görevlerini en iyi şekilde yapmış olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. SASA, milli hedeflere ulaşmanın sağlandığı bir tesistir.
Adana Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz da Sabancı Ailesi'nin yıllardır Adana'ya önderlik ettiğini anlatarak, şunları dedi
Sabancı Ailesi her konuda bize önderlik yapmıştır. Bir kenti kent yapan, aslında tarihteki yapmış olduğu başarılar ve toplumdaki hizmetidir. Biz Adanalılar, Sabancı Ailesi ve SASA deyince kuru bir fabrika hayal etmeyiz. Burada insanların Anadolu'nun emeği vardır. Çukurova coğrafyasında önderlik vardır. Türkiye'de ve dünyada örneği yoktur.
Yapılan konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası, Şef Mustafa Necati Karataş yönetiminde 'Brahms', 'Strauss' ve Bizet'ten eserler çaldı. Kutlamada, daha sonra kokteyl düzenlendi.