Adana'daki Fetö/pdy Soruşturması
Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 2'si tutuklu 2'si hakkında yakalama kararı bulunan 13 gazeteci için "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan 15'er yıl hapisle cezalandırılmaları istemiyle iddianame hazırlandı.
Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 2'si tutuklu 2'si hakkında yakalama kararı bulunan 13 gazeteci için "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan 15'er yıl hapisle cezalandırılmaları istemiyle iddianame hazırlandı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ/PDY'nin kentteki medya yapılanmasıyla ilgili soruşturması tamamlandı.
Cumhuriyet savcısı, tutuklu gazeteciler Aytekin Gezici ve Abdullah Özyurt ile haklarında yakalama kararı bulunan eski Zaman gazetesi ve Cihan Haber Ajansı Adana Temsilcisi Bilal Öğütcü, Hasan Ertaş ile adli kontrolle serbest bırakılan Rifat S, Mustafa N.Y, Hakan B.Y, Osman P, Ali B, Salim B, Taner T, Yüksel E, Abdurrahim H. hakkında "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan iddianame hazırladı.
Sanıklar hakkında 15'er yıl hapis cezası istenen iddianame, terör suçlarına bakan Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.
Toplam 59 sayfadan oluşan iddianamede, zanlıların FETÖ/PDY ile bağlantıları anlatılırken, tanıkların da ifadelerine yer verildi.
Bilal Öğütcü'nün 19 Temmuz'da yurt dışına kaçtığı belirtilen iddianamede, Öğütcü'nün darbe girişimini övücü paylaşımlar yaptığı, Zaman gazetesinin kapatılmasını protesto edip, güncel konularda örgütün amaçları doğrultusunda yönlendirmeler yaptığı belirtildi.
Gazetecilerin çoğunun FETÖ/PDY'ye ciddi destek olduğu, Zaman gazetesinin kapatılması nedeniyle protesto gösterilerine katıldıkları kaydedilen iddianamede, bazı sanıkların Öğütcü'nün davetlisi olarak kapatılan Kimse Yok mu Derneği üyeleriyle Senegal'e gittikleri ve burada örgüt okullarını ziyaret ettikleri aktarıldı.
"Haşhaşiler Derneğini kurup başkanı olacağım"
İddianamede, sanıklardan Yardımcı'nın sosyal medya hesabından Başbakanı protesto etmek için "Haşhaşiler Derneğini kurup başkanlığını üstleneceğim." şeklinde paylaşımda bulunduğu, "Adana İl İmamı" Ömer Ekinci ile görüntü verip onlardanmış algısı oluşturduğu, örgüt okullarını ziyaret ettiğine dikkati çekildi.
Bazı gazetecilerin Bank Asya'da özellikle 2014'te hesap hareketlerinin bulunduğu ifade edilen iddianamede, geçmişte Seyhan Belediyesinde basın mensubu olarak çalışan ve daha önce Zaman gazetesinde muhabirlik yapan Aytekin Gezici'nin de FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i övücü ve yaptığı eylemleri meşru göstererek destekleyen paylaşımlar yaptığı belirtildi. İddianamede Gezici'nin ayrıca FETÖ/PDY lehine algı oluşturduğu da belirtildi.
İddianamede, sanıklardan Abdullah Özyurt'un sosyal medya hesabından "imam" ve "abilere" iletilmek üzere yaptığı paylaşıma yer verildi:
"Tüm il ve ilçe imamlarına, ağabeylere, ablalara kurum imamlarına iletin. Tüm hizmet mensupları darbeyi şiddetle kınayan açıklama yapsın, meydanlara inip kendini kamufle etsin, resim çekilip sosyal medyada yayınlasın. Demokrasi, seçilmiş irade filan desinler. Ama asla ve asla muhterem hoca efendinin adı geçmesin açıklamalarda. Hepimizi alabilirler, herkes 'Darbeden haberim yok televizyonda gördüm ilk kez.' desin. Asla hükümete ve Tayyip Erdoğan'a karşı olumsuz bir paylaşım yapmayın. Bu grubu kapatıyorum şimdi."
İddianamede, diğer sanık gazetecilerin de terör örgütü elebaşı lehine övücü yazılar yazdıkları, bağlılıklarını bildiren paylaşımlar yaptıkları anlatıldı.