Adana'da Patronlar, Girişimciliği Anlattı
Adana'da patronlar, girişimciliği anlattı TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Havayolu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilerin bahanesinin olmadığını belirterek, "Girişimcinin başarı için, kafasındaki projeyi yapabilmesi için çaba göstermesi gerekiyor" dedi.
Adana'da patronlar, girişimciliği anlattı
TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Havayolu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilerin bahanesinin olmadığını belirterek, "Girişimcinin başarı için, kafasındaki projeyi yapabilmesi için çaba göstermesi gerekiyor" dedi.
Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinlik programının ikinci gününde düzenlenen 'Girişimcilik' paneline iş dünyasından Melek Yatırımcı Mehmet Buldurgan, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Havayolu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Simit Sarayı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ve Finlandiya'dan Startup Sauna CMO'su Kasper Suomatainen katıldı. Mehmet Buldurgan yönetimindeki panelde konuşan Ali Sabancı, genç girişimcilerin bahanesinin olmadığını söyledi. Girişimcinin kafasındaki projeyi yapabilmek için çaba sarf etmesi gerektiğini belirten Sabancı şöyle konuştu:
"Genç girişimci için bahane yok. Eğer beklersen, portakal orada kal. Ben 12 yıldır girişimci diyorum. Çevredekilerden hep şunu duyuyorum. 'Herkes bu benim fikrimdi' diyor. Bana gelip, 'Bölgesel havacılığı ilk biz düşünmüştük' diyor. O zaman yapsaydınız. Plan yapmak odaklanmak çok önemli ama, icraat da çok önemli. Bu eko sistem tamam oldu dediğinde artık çok geç. Senin denemen, yanılman lazım. Plan yapın ama belli bir yerinden sonra, o planı icra etmeniz gerekiyor. Girişimci olunur mu, doğulur mu. Bence girişimci olunur. Eko sistem yerindeyse girişimci fark ediliyor. Girişimcilik aslında doğarken olunuyor. Ben doğarken girişimciymişim. Babamı, annemi doğru seçmişim. Girişimciliğe ne kadar erken başlarsan, kaybetmenin maliyeti daha düşüktür. Girişimcilik için eski köye yeni adet mutlaka getirin. Herkesin hoşlandığı bir alan var. Günün haftanın bir kısmını bu alanın dışında bir şeyler okuyarak düşünün. Kendinize benzeyen insanlarla fazla çalışmayın. Patrona karşı, 'hayır' diyebilmeyi bilin."
'PROJESİ OLANLAR SONSUZA KADAR BEKLEMEMELİ'
Simit Sarayı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur da, projesi olanların sonsuza kadar beklememesi gerektiğini vurguladı. Okutur şunları söyledi:
"Eğer bir projeniz varsa bunun için sonsuza kadar beklemeniz gerekmiyor. Projenizi bir kaç yıl içinde yapamıyorsanız bunu rafa kaldırmalısınız. Ben ilk dönemlerimde 'perakende için neler yapabilirim' dedim. 'İnsanların cebindeki en küçük parayla ne alabileceklerini düşünerek girişim yapayım' dedim. Benim de aklıma simit geldi. Daha sonra simitçi oldum. Bizler şanslıyız. Ülkemizde koşular zorluydu, o koşullar bizleri güçlendirdi. Bizler de buralarda kazandığımız mücadele gücümüzü, sorunları çözme yeteneğimizi yurt dışına gittiğimizde görüyoruz. Ama tek bir eksiğimiz var. Kendimize duyduğumuz özgüven ve cesaret. Bunlar tamam olursa daha sonrası geliyor zaten. Şuan 20 ülkede 360 mağazamız var. Önümüzdeki yıllarda dünya koşullarına uyum sağlamak için halka açılabiliriz. İşler büyüdükçe kurumsallaşmak gerekiyor."
'GİRİŞİMCİLERİ DİNLEMEK GEREKİYOR'
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise girişimcilerde tutkunun desteklenmesi gerektiğine inandığını anlattı. Leblebici şunları kaydetti:
"Girişimcilerde tutkuyu öldürmemek lazım. Tutkuyu devam ettirebilmek için bu girişimcilere destek olmamız gerekiyor. Arkamızda devasa bir eko sistem bizi takip ederek geliyor. Bundan devlet, girişimciler var. Girişimcileri dinlemek gerekiyor. Bizim çalışmamız böyle devam ediyor. Girişimciyi alıp dinlemek gerekiyor. Anadolu'da daha fazla potansiyel var. Bankamızda girişimevlerine gelen insanların projelerini hayata geçirmelerine destek veriyoruz. Girişimcilere bugünün zanaatkarları olarak bakıyorum. Çünkü zanaatkar, işin uzmanı demektir. Girişimci, verimsizliği görüp ona müdahale eden kişidir. Bilgisi olmayan fikir üretmesin mantığı yanlış. Biz hayalle gelen insanların girişimevlerinde dinliyoruz. Tutkuyla çalışan girişimciler dünyayı değiştirecek."