Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Milyonların gözü bu toplantıda: Bakan asgari ücret için tarih verdi

Bakan Işıkhan asgari ücret için tarih verdi: İşte masadaki rakamlar

Adana'da Arı Ölümleri Yetiştiricileri Şoke Etti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da portakal çiçeği balı üretimi için bahçelerin olduğu bölgeye kovanlarını yerleştiren arıcılar, toplu arı ölümleriyle şoke oldu.

Adana'da portakal çiçeği balı üretimi için bahçelerin olduğu bölgeye kovanlarını yerleştiren arıcılar, toplu arı ölümleriyle şoke oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Adana Arı Yetiştiricileri Birliği görevlileri Karataş, Sarıçam, Kozan, Çukurova, Seyhan, Karaisalı, Ceyhan ilçelerinde faaliyet gösteren yaklaşık 70 arıcıdan gelen şikayetler üzerine kovanların önündeki ölü arılar, bal, su ve bal mumu örnekleri alarak analize gönderdi. Adana'da yaklaşık 500 bin arı kovanında bal ürettildiğini belirten Birlik Başkanı Yunus Kılıçkaya, arıların toplu halde ölüm sebebinin tarım alanlarında bilinçsiz kullanılan zirai ilaçlar olduğunu ileri sürdü. Kılıçkaya, "Yaz aylarında 15-20 bin arasında değişen arı sayısı kış aylarında ömrünü tamamlayan, güçsüzleşen ve yeterince beslenemeyenlerin ölümüyle bu sayının 5-10 bine kadar geriler. Ama bir haftalık süreçte çeşitli ilçelerde çok sayıda toplu arı ölümü görülmesi araştırılması ve önlem alınması gereken bir sorun. Bu ölümler sebebiyle arıların yüzde 70'ini kaybetmiş durumdayız. Bir kovandan normal şartlarda 16-17 kilo bal alınırken, ölümler sebebiyle bu rakam 2-3 kiloya düşecek. Bunların sebebinin tarım ilacı olduğunu düşünüyoruz. Yapılacak analizler sonrası bunu kesinleştireceğiz. Zarara uğrayan arıcılarla ilgili çalışmalarımız da olacak" dedi.

'50 BİN LİRA ZARARIM VAR'

Kayserili arı yetiştiricisi Bekir Koçak ise 3 günlük süreçte 160 kovan arasından 30 kadarını kaybettiğini belirtti. 30 yıldır arıcılık yaptığını anlatan Koçak, "Yüksek oranda toplu ölümlerin yaşandığına ilk kez tanık oluyorum. Yaklaşık 50 bin lira civarında zararım var. Benim gibi çok sayıda mağdur arıcı ölümlerin neden kaynaklandığı konusunda yetkililerden yardım bekliyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title