Adana - Baykal "Asıl Amaç 2 Madde "
'baykal, Antalya Mitingi İçin Kılıçdaroğlu'ndan Telefonunu Bekliyor' Haberine Ek:
'Baykal, Antalya mitingi için Kılıçdaroğlu'ndan telefonunu bekliyor' haberine ek:
Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (ÇUGİAD) davetlisi olarak Adana'ya gelen CHP eski genel başkanı Deniz Baykal, HiltonSA Oteli'ndeki konferansta ilgiyle karşılaştı. Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, milletvekilinin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçilmesinin ardından görevden alınan il başkanlarından biri olan kardeşi CHP Adana il eski Başkanı Serdar Seyhan, Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, merkez Çukurova İlçe Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan ile bazı partililerin de dinlediği Baykal, kürsüye çıktığında ayakta alkışlandı. "Referandum süreci ve 2020'ye doğru Türkiye" konulu konferansta 2 bin kişiye konuşan Baykal, AK Parti'nin yapılan Anayasa değişikliği ile yargıya fren koymak istendiğini ileri sürerek, şunları söyledi:
"Bu Anayasa'da yargıya yönelik büyük bir saldırı planlanmıştır. Türkiye'de yargının köklü bir biçimde denetim altına alınmasına imkan verecek bir düzenleme öngörülmüştür. Yargı Türkiye'de bizim Anayasal sistemimizin en temel güvencelerinden birisidir. Yargı büyük önem taşıyor. Türkiye'de yargı, ulus devletin güvencesidir, laik devletin güvencesidir. Yargının tahrip edilmesi, etkisizleştirilmesi, ulus devlet ve laik devlet konusunda düşündüğümüzün ötesinde sorunları da beraberinde getirebilecektir. Türkiye'de yargı, siyasi iktidarın denetlenmesinin güvencesidir. Hem bizim büyük Türkiye Modernleşme Projesi'nin temel özelliklerinin savunucusu sahibi olarak yargı önem taşıyor. Hem de siyasi iktidarın, frenlenmesi, denetlenmesi açısından yargının olağan üstü büyük önemi vardır. Bu görevler sadece yargıya ait değildir. Cumhurbaşkanlığı da ulus, laik devletin güvencesi olmak durumundadır, siyasi iktidarın frenlenmesi konusunda üzerine düşen görevi yapabilecek, bir konumda olmak durumundadır. Ne yazık ki son dönemlerde Türkiye'de yaşananlar siyasi sistemimizin çok ihtiyaç duyduğu bu fren mekanizmalarını, siyasi fren mekanizmasını ortadan kaldırmıştır. Parlamentoda aldığı oyun üzerinde temsil şansına sahip olan bir siyasi parti iktidarının en temel liderlerinden birisinin Cumhurbaşkanı seçilmesi, Türkiye'nin siyasi parti devletine doğru dönüşmesine neden olmuştur. Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı, meclisin ezici çoğunluğu AKP'li. Bu sistemin freni nerde? Frensiz, dengesiz, birbirlerine 'dur' diyenin olmadığı bir siyasi yapılanma, sağlıklı mıdır? Şimdi Türkiye'de böyle bir manzara ile karşı karşıyayız, siyasi sistemin freni kalmamıştır. En çok da frene ihtiyaç duyulan zamandır. Sistemin siyasi freni kalmadı, şimdi yargı freni de kaldırılacak. Bu anayasa değişikliği kabul edilecek olur ise bilin ki artık sistemin içindeki yargı freni de ortadan kalkacaktır. Fren işlemeyecektir. Buna hiçbir şekilde göz yummamak lazım."
ASIL AMAÇ 2 MADDE
Harcanan para nedeniyle referandumu hovardalık olarak gördüğünü vurgulayan Baykal, Anayasa'da değiştirilmek istenen 26 maddeden 24'ünde CHP olarak sorun bulmadıklarını ve bunun için destek verebileceklerini belirttiklerini anlatarak, "Anayasa'da değiştirilmek istenen 26 maddeden 24'üne kimsenin itirazı yok. Şimdi afişlerde yazmış, şunun için evet, bunun için evet, şunun için evetse niye işi referanduma götürüyorsun? Parlamentoda onları geçirseydin, biz de destekleseydik, onlar da çıkıverseydi. Niye istemedin onu, senin derdin onları çıkarmak değil. Samimi, dürüst bir Anayasa paketi değildir. Aldatmacaya dayalı, dürüst olmayan, halkı tuzağa düşürmeye çalışan bir Anayasa paketidir. O tartışmalı 2 maddeyi kamufle edebilmek, gizlemek, saklamak için 24 ek madde koymuş, yani işi garnitürü, süsüyle maskelemeye çalışmış. Asıl işi o 2 maddeyi çıkarmak" dedi.
2 MADDE YARGIYI ETKİ ALTINA ALIR
Muhalefetin kabul etmediği 2 maddenin Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapılarının değiştirilmesi olduğunu anlatan Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ört bas etmeye çalıştıkları amacı var. Nedir o. O iki maddenin arkasında saklıdır. Bu iki madde belli. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı. Yargı sisteminin tümünü yeniden belirlemeye yönelik bir düzenlemedir. Bu 2 madde yargı sisteminin tümünü etkisi altına almaya yardımcı olacak maddelerdir. HSYK Türkiye'deki yargıçların görev bölümünü, terfisini, tayinini, cezalandırmasını tanzim eden temel yargının beyni mesafesinde olan kurumdur. Onu kontrol altına aldığınız zaman, herhangi bir yargı kurumunu değil, Türkiye'deki 11 bin hakimi de, binlerce savcıyı da denetim altına almış oluyorsunuz. HSYK yargı sisteminin özüdür" dedi.
'HAYIR' MİLLET ENGELİ OLUR
Referandumda 'Hayır' çıkması durumunda AK Parti'ye millet engelinin aşılmayacağının gösterilmiş olacağını vurgulayan Baykal, "12 Eylül'de yapılacak oylama ile inşallah milletimiz kendisinden beklediğimiz demokratik tavrı sergileyecektir, bu gidişe bir 'dur' diyecektir, böyle bir kararın çıkması, Türkiye'nin gerçek demokrasiye geçmesi açısından olağan üstü önemli sonuç verecektir. Böyle bir sonuç ortaya çıkarsa iktidar, tüm imkanları kullanmasını rağmen, millet engelini aşamayacağını görecek olur ise çok büyük bir demokrasi dersini halk vermiş olacaktır" diye konuştu.
1982 Anayasası'nda şimdiye kadar çoğunluk sağlanarak 14 kez değişiklik yapıldığını anlatan Baykal, Anayasa yapılırken bütün partilerin mutabakat sağlayacağı çerçevenin aranıp, birlikte siyaset yapıldığını söyledi. Uzun süredir yürürlükte olan 1982 Anayasası'nın bugüne kadar 85 maddesinin 14 ayrı paket halinde parlamentoda görüşülüp, değiştirildiğini bildiren Baykal, ilk kez bir Anayasa'nın gizli olarak, ortak katılımla, birliktelik olmadan yapıldığını, Ak Partili milletvekillerinin de karşı çıktığını söyledi.
Konferans sonunda soruları yanıtlayan Baykal, referandumda da meclis oylamasındaki gibi yüzde 67'nin aranması gerektiğini kaydetti. Baykal, kendisine şiir okumak istediğini belirten 12 yaşındaki Yağmur Öztanrıöver'in 'Milli Mücadele' şiirini dinleyip, onunla sohbet et
GÖRÜNTÜLER GEÇİLİYOR
(Tür: Yurt)