Adalet Komisyonu "Yargı Paketini" Görüşmek Üzere Toplandı
TBMM Adalet Komisyonu, 22 maddelik "yargı paketini" görüşmek üzere toplandı.
TBMM Adalet Komisyonu, 22 maddelik "yargı paketini" görüşmek üzere toplandı. Komisyona talep fazla olunca yer sıkıntısı yaşandı. CHP'lilerin ısrarlı talepleri üzerine toplantı KİT Komisyonu'na taşındı. Komisyon "usul" tartışmalarıyla başladı.
Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya Başkanlığı'nda, AK Partili Milletvekillerinin imzalarıyla hazırlanan 22 maddelik "Yargı Paketini" görüşmek üzere toplandı.
Komisyonda, teklifin, aynı yönde CHP'nin verdiği yasa teklifiyle birleştirilerek görüşülmesi benimsendi.
Toplantı, "usul" tartışması ile başladı. Muhalefet, teklifte yer alan düzenlemelerin önemine dikkat çekerek, alt komisyon talebiyle ilgili görüşlerini dile getirdiler.
Usul tartışması üzerine söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parti olarak gündeme taşıdıkları kanun tekliflerinin Meclis Başkanlığı ve komisyonlar tarafından dikkate alınmadığı görüşünü dile getirdi. Kaplan, "30 yılı aşkın bir süredir hukukçuluk yaptım. Çok önemli kararlar aldım. Ama ben böyle bişe görmedim. Şaşkınım. Bu ülkede her şeyin adaletli olsun diye çalışıyoruz. Kanun teklifleri veriyoruz 'hiç' yerine konuluyoruz sanki milletin iradesiyle gelmedik. Burada her şey oy çokluğu değil. Oy çokluğu ile katır doğurtamazsınız. Bu düzenlemelerle ilgili bizim de kanun tekliflerimiz var. Tekliflerimizin konuşulmadığı bir komisyonda konuşmamızın da bir anlamı yok. Bu kadar bizi aşağılama, rencide etme hakkı var mı? Adalet Bu şekilde gerçekleşmez.Bizim kanun tekliflerimiz neden birleştirilmiyor, süs bitkisi olsun diye bu teklifleri vermiyoruz. Bu çözüm sürecine de, kardeşliğe de aykırıdır. Sultanların bile danıştıkları kurulla Bunun adı demokrasi değil. Teklifimi konuşamadığım bir komisyonda bulunmamın anlamı yok. Bunu protesto ediyorum" diyerek komisyondan ayrıldı. Komisyon Başkanı ise Kaplan'ın salondan çıkmasına engel oldu.
Anayasa Komisyonu Üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, teklifte yer alan düzenlemelere yönelik eleştirilerini ifade etti.
Kart, "Yolsuzlukların üstünü örtmeye yönelik bir düzenleme. anayasa komisyonunda görüşülen demokratikleşme paketi ile bu iki paketin birleştirilmesi gündeme geldi. Sonra vazgeçildi. iki önemli paketin aynı saatlerde ayrı komisyonlarda toplanması uygun görüldü bunu anlamış değiliz" diye konuştu.
MHP'li Murat Başesgioğlu da teklifin iktidar partisi tarafından aceleye getirildiğini belirterek, "Bir acelecilik var buna bir anlam veremiyoruz. O paket bu paket çıksın diye bir koşuşturma içerisindeyiz. Ceza paketinin çıkması çok kolay değil. Burada çok önemli düzenlemeler var. Yeniden yargılanma ve tutuklu milletvekillerine yönelik değişiklikler var. Böyle önemli düzenlemelerde neden diğer partilerin görüşleri alınmadı. Türkiye'de bir aydır yeniden yargılanma talepleri var. Bu talepler dile getiriliyor, konuşuluyor ve kamuoyunda bir beklenti doğdu" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu eleştirisini getirdi.
"Bu düzenlemeyle; 17 aralık yolsuzluk operasyonunda bazı kişilerin mal varlıklarına tedbir konulması ile ilgili oy birliği kararı isteniyor. 17 Aralık'ta tutuklu olanların malını kurtarma çabasındasınız ama özgürlükleri ne olacak?" şeklinde konuştu,
-"HERKES 'GODO'YU BEKLER GİBİ BEKLEDİ"-
CHP Dilek Akagün Yılmaz da, gelen düzenlemede "yeniden yargılanma" ile ilgili değişikliğin olmamasını eleştirdi: "Gelen düzenlemede herkes 'godo'yu bekler gibi bekledi. Yeniden yargılanma ile ilgili hiç bir şey yok. Hükümetin yolsuzluk ve rüşvet iddialarını ortaya çıkaran hakim ve savcıların gönderildiklerini düşünüyorum. Toplumda yeniden yargılanma beklentisi doğdu. Cezaevlerinde bulunanlara ailelere umut verdiniz. Alt komisyon talebimiz var uzmanların görüşlerini alalım beklentilere cevap verelim. İnsanların beklentilerini karşılayacak bir teklif olsun. "ben yaptım' mantığı ile olursa olmaz. Yeniden yargılanmaya yönelik düzenlemelerin de bu teklifin içerisine konulması gerekiyor" dedi.
MHP'li Oktay Öztürk de, "parmaklarınızın gücüyle burada istediğinizi yapabilirsiniz. Bu teklif yeni geldi önümüze. Bu teklifi incelemek istiyoruz. Bu konuda çok samimiyiz" teklifinde bulundu.
-CHP'Lİ TANAL TEKLİFİNİ YIRTARAK PROTESTO ETTİ-
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kanun teklifinin, "doğrudan doğruya yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını engelleme, üstünü örtmeye yönelik olduğunu" öne sürdü. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, kanun teklifinin anayasaya aykırı olduğunu dile getirdi. MHP'li Celal Adan da, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını hatırlatarak, kanun teklifi ile amacın "iktidarı korumak" olduğunu belirtti. Adan, "Paralel devlet adı altında size tabi olmayan bir grubu tasfiye etmeye çalışıyorsunuz" dedi. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise, "Rüşvet alırken suç üstü yakalanmışsınız, şimdi biran önce bundan kurtulmak için acele kanun değişikliği yapmak istiyorsunuz" diye konuştu. Genç ayrıca, "Bekir Bozdağ, hangi yüzle gelip buraya oturmuş, hakkında fezleke düzenlenmiş, iade ediyor. Dünyanın en ilkel ilkesinde böyle bir keyfilik olamaz" dedi.
CHP'li Tanal, Komisyonda muhalefet partilerinin daha önce verdiği kanun tekliflerinin, AK Parti'nin kanun tekliflerinin birleştirilmemesi de muhalefetin tepkisini çekti. "AK Partinin teklifi görüşülüyor, bizimki görüşülmüyor, biz milletvekili değil miyiz" diye tepki gösterdi.
CHP'li Mahmut Tanal, kendi verdiği tekliflerin birleştirilmemesine tepki göstererek, "Öğrenci gibi çalışıyor, kanun teklifleri veriyoruz. Ama siz dikkate almıyorsunuz. Kanun tekliflerimi yırtıyorum ve sizi halka şikayet ediyorum. Emeğe saygı duyun. Hukukun dışına çıkan komisyon başkanı, gayrı meşrudur" diyerek toplantıdan ayrıldı. Komisyon, teklif sahiplerinin konuşması ile sürüyor.