Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya: Komisyona Çağrılmayan Kimseye Söz Verme Yetkim Yok
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na ilişkin "Komisyona çağrılmayan kimseye söz verme yetkim yok" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na ilişkin "Komisyona çağrılmayan kimseye söz verme yetkim yok" dedi.
Kavganın ardından tekrar toplanan komisyona kısa bir konuşma yapan İyimaya, Eminağaoğlu'nun dışarı çıkarılmasına ilişkin "Komisyona çağrılmayan kimseye söz verme yetkim yok" diyerek, bunun için gelen varsa salonu terk etmesini istedi. Daha sonra konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan da İstanbul merkezli yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaya değinerek, iktidarın soruşturmayı yapan polisleri, savcıları koruması gerektiğini söyledi. Tasarının zamanlamasının yanlış olduğunu vurgulayan Adan, "Daha demokratik değil, diktatör Türkiye'ye öncülük etmektedir. Gelmişsiniz bir konuyu dayatıyorsunuz. Siyasi iradeden baskı olabilir ama ben sizin de içinize sindiğine inanmıyorum" dedi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de ise teklif üzerinde önerge vermeyeceklerini söyleyerek, "Teklifin hiçbir yerine katılmıyoruz. CHP olarak bu yasanın hiçbir sorumluluğuna katılmıyoruz. Sizin isteğinizle çıkacak ve sorumluluğu da size ait olacak" dedi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise AK Parti'ye cumhuriyet döneminde hiçbir hükümete verilmemiş 11 yıllık iktidar hakkı verildiğini hatırlatarak, "Bu büyük bir imkandı. Türkiye'nin pek çok sorununun çözülmesi için önemli bir zamandı. Ancak gelinen noktada bunun kullanılmadığı ortadır" dedi.
Kart şöyle devam etti:
"Siz ne yaptınız? Bazı hakim ve savcılara 'yürü ya. Arkandayım' dediniz. Bugün geldiğimiz nokta da bunun sonucudur. Bu teklif falan değil, hepimizin bildiği gibi bir hükümetin tasarısıdır. Peki neden hazırlandı bu tasarı? 17 Aralık sonrasında yargıya yeniden düzenleme ihtiyacı, panik halinde yapılan girişim. Siz paralel devlet yapılanması dediniz. Ama yaptıklarınızla demokratik yapılara meşru direnme ortamı yaratıyorsunuz. Beraber hareket ettiğiniz gruplarla seçimlerde ölülere bile oy kullandırdınız. Mükerrer oy kullandırdınız. Sayın bakana sesleniyorum. Sizi iyi tanıyorum. Çalışkan bir insansınız. Geldiğiniz yeri emeğinizle geldiniz. Ama onları korumayınız. O fezlekelerin altında kalırsınız. Bu çalışmanın hemen ardından Sayın İyimaya'nın Başbakan Erdoğan ile görüştüğünü basından duyduğumda, 'eyvah' dedim. Sayın İyimaya siz hukuka hakim bir insansınız. Buna alet olmayın."
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise 17 Aralık sonrasında hazırlanan bu teklifin demokrasi ve hukuku geriye götüreceğine dikkat çekerek, "Anayasa ve hukuka aykırılık söz konusudur. Gerektiği yerlerde önergelerimizle bunları ortaya koyacağız" dedi.
Komisyon Başkanı İyimaya ise Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin CHP'li Kart'ın sözlerine bir açıklama getirerek, "Sayın Başbakan ile görüştüğüm konu dokunulmazlıklara ilişkin kurulan komisyona yöneliktir. Ben şahsen görüşümü dile getirerek bir Anayasa değişikliğin zorunluluk olduğunu ifade ettim" diye konuştu.
AK partili milletvekilleri, Kart'ın seçimlere yönelik usulsüzlük iddialarına yönelik sözlerine tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, "Eleştirebilirsiniz, sizi dinleriz. Ama burada seçilmiş milletvekillerine yönelik asılsız iddialarda bulunamazsınız" dedi. Bu arada Satır, eleştirilere konu olan Halkbank Genel Müdürü'nün evinde çıkan paraları hatırlatarak, "Sizin de vekilinizin evindeki kasadan milyon eurolar çıktı" dedi.
Bu konuşmanın ardından daha önce komisyon çalışmalarını takip eden ancak kavganın ardından salondan ayrılan CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, tekrar geldi. Bu konuya ilişkin yürüyen bir yargılama nedeniyle bugüne kadar konuşmamaya özen gösterdiğini söyleyen Aygün, "Ben işadamıyım. Bugüne kadar 500'den fazla ev sattım. Bu paraların hepsi helal" dedi. Tartışmaların ardından oturuma akşam yemeği için saat 20.00'ye kadar ara verildi.