Adalet Bakanlığının Adli Görüşme Odaları Uygulaması
Adalet Bakanlığınca, şiddet ve cinsel istismar mağduru kadınlar ile çocuklar için hayata geçirilen adli görüşme odaları uygulamasında Adana'nın ilk sırada yer aldığı bildirildi.
Adalet Bakanlığınca, şiddet ve cinsel istismar mağduru kadınlar ile çocuklar için hayata geçirilen adli görüşme odaları uygulamasında Adana'nın ilk sırada yer aldığı bildirildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde 26 ildeki 31 adliyede hizmete giren adli görüşme odalarıyla ilgili kentte tanıtım ve değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Adana Göltepe Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen toplantının açılışında adli görüşme odalarının, yaşanan ağır travmaların ve mağduriyetlerin sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik hizmetlerin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.
Bu uygulamaya Adana'nın katkısının üst düzeyde olduğunu anlatan Özdemir, şunları kaydetti:
"AGO, vatandaşa verilen değerin göstergesi. Adana Adliyesi de yaptığı uygulamalarla vatandaşa verdiği değeri gösteriyor. Hakimlerimiz, ağır ceza başkanlarımız çok sayıda ifade aldı, bu süre ortalama 45 dakikaya kadar düştü. Adana'da yapılan görüşmeler, bu hizmetin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyuyor. Adana, tüm adliyelere çok iyi bir örnek. Adana'nın plakası 01, uygulamada da birinci sırada yer aldı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da ilk uygulaması Adana Adliyesinde gerçekleşen adli görüşme odalarıyla suç mağduru çocuk ve kadınların ikincil mağduriyet ve travma yaşamalarının engellendiğini bildirdi.
Adana Adliyesindeki adli görüşme odalarında 162 görüşme randevusu talep edildiğini, bugüne kadar 78 mağdur ile başarılı şekilde görüşme sağlandığına dikkati çeken Yeldan, "Gerçekleştirilen görüşmelerin süresi, psikolog ve mağdur ön görüşmesi dahil olmak üzere 45 dakikaya kadar inmiştir. Böylelikle mağdurların saatlerce adliye koridorlarında örselenmeleri engellenmiştir. Hedefimiz mağdurların korunması, ikincil mağduriyet yaşamalarının önlenmesi ve adalete erişimin güçlenmesidir." ifadelerini kullandı.
Toplantıda Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Çocuk Koruma Sorumlusu Göktan Koçyıldırım ve Çukurova Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Çelik de sunum yaptı.
Toplantıya UNICEF temsilcileri, bu alanda görev yapan hakim ve cumhuriyet savcıları, avukatlar, akademisyenler, psikolog, sosyal hizmet uzmanları ve pedagoglar katıldı.