Adalet Bakanı İpek: Basın ile Yargı Arasında Kurulacak Her Köprü Kazanım Olacak
Adalet Bakanı Kenan İpek, basın ile yargı organları arasında kurulacak her köprünün kazanım olacağını belirterek, doğru ve gerçek haberin tüm tarafların tek isteği olduğunu söyledi.
Adalet Bakanı Kenan İpek, basın ile yargı organları arasında kurulacak her köprünün kazanım olacağını belirterek, doğru ve gerçek haberin tüm tarafların tek isteği olduğunu söyledi.
Bakan İpek, Türkiye-Hollanda- Almanya tarafından yürütülen Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi AB Eşleştirme Projesi'nin Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde düzenlenen kapanış toplantısında konuştu. İpek, bugün müze olarak hizmet veren Ulucanlar Cezaevi'nin bir dönemin meşhur cezaevlerinden olduğunu belirterek, " Türkiye'de edebiyat ve düşünce dünyasından çok sayıda isim burada bulundu. Acı hatıraların da mekanı olan bu cezaevi, Türkiye'nin demokrasi yolculuğunun bir özeti oldu" dedi. İpek, şunları söyledi:
"Türkiye, bölgemiz ve tüm dünyanın huzura, beraberliğe, kardeşçe yaşamaya ihtiyaç duymaktadır. İnsanların ölümü üzerinde hesap yapmak hiçbir insana, devlete de yakışmaz. Devletler barış için adım atmalı, terörün hiçbir şekilde desteklenmemesi konusunda mutabakat sağlanmalıdır. Bu olmadıkça acılardan terörle arasına mesafe koyamayan herkes sorumludur."
İfade ve basın özgürlüğü konularında önemli reformlar gerçekleştirildiğine dikkati çeken İpek, bu kapsamda basın araçlarının suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemeyeceğinin anayasal kural haline getirildiğini, Terörle Mücadele Kanunu gereğince, yayınlanmadan önce yayının durdurulması uygulamasına son verildiğini söyledi. Geçmişte alınmış binlerce yayın yasaklama, toplama ve el koyma emrinin de kaldırıldığını belirten İpek, basın yoluyla işlenen suçlarda, soruşturma, kovuşturma ve kesinleşmiş cezaların bir defaya mahsus ertelendiğini hatırlattı.
Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme sürelerinin uzatıldığını ve hakkın kapsamının genişletildiğine işaret eden İpek, siyasi parti ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propagandanın Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde yapılmasına imkanı sağlandığını hatırlattı.
Bakanlığın Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde kurulan komisyonların bir kısmının çalışmalarını tamamladığını, bir kısmının çalışmaya devam ettiğini bildiren İpek, "Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde amacımız kamuoyuna güven veren, yargısal hesap verebilirlik ve şeffaflığın esas olduğu, insan odaklı bir sistem oluşturmaktır. Yargısal hesap verebilirlik ve şeffaflığın önemli alanlarından birini de yargı medya ilişkileri oluşturmaktadır" dedi.
Medyada yer alan haberlerin her türlü ön yargıdan uzak ve doğruluğundan emin şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Adalet Bakanı İpek, Ankara'daki terör saldırısında yaşanan bazı gelişmelerin bu konu üzerinde hassasiyetle durulmasının önemini gösterdiğini söyledi. Basının ifade özgürlüğünü kullanırken görev ve sorumluluklarına uygun davranması gerektiğini belirten İpek, haberlerin bireylerin şeref ve hakları üzerinde ağır etkiler yaratma riski taşıdığı durumlarda basının sorumluluklarının önem taşıdığına vurgu yaptı. Son dönemde basın özgürlüğüne karşı siyasi iktidar merkezli bir baskı olduğu yönünde kara propaganda yürütüldüğünü ileri süren İpek, uluslararası meslek kuruluşlarının da buna alet edildiğini söyledi.
Basın ile yargı organları arasında kurulacak her köprünün kazanım olacağını da belirten İpek, doğru ve gerçek haberin tüm tarafların tek isteği olduğunu sözlerine ekledi.
Adalet Bakanı İpek, beraberindeki yabancı konuklarla Ulucanlar Cezaevi Müzesi'ni gezdi. - Ankara