Açığa Alınan Emniyet Müdür Yardımcısına Hapis İstemi
Uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla tutuklanan ve açığa alınan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C'nin "suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçundan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla tutuklanan ve açığa alınan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C'nin "suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçundan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı olarak Atatürk Havalimanı'nda faaliyet gösteren Hudut Kapısı Narkotik Suçları Büro Amirliği görevlilerince yapılan çalışmada, 14 Ocak 2017'te N.M'nin üst aramasında toplam 14 poşet, 2 bin 38 gram metamfetamin maddesinin ele geçirildiği belirtildi.
Konuya ilişkin Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında, incelenen güvenlik kamera kayıtlarında N.M ile bağlantısı tespit edilen Omid Barghizadeh ile Akbar Talebi'nin beyaz renkli bir araçla limana gittiklerinin anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, bu kişinin ifadesine yer verildi.
Omid Barghizadeh, ifadesinde 4-5 yıldır İran'dan İstanbul'da gelip gittiğini belirterek, "Akbar Talebi aradı. İstanbul'da bir şahsa otel ve bilet ayarlanması gerektiğini ve kendisine yardım etmemi istedi. Günlük 200 lira olarak kendisiyle anlaştım. İstanbul'da birçok kişide telefon numaram vardır. 5 Ocak'ta İstanbul'a geldim. Akbar Talebi'yle buluştum. 4-5 gün İstanbul'da dolaştık. Daha sonra Akbar yurt dışından bir bayan geleceğini ve Japonya'ya gideceğini, otel ayarlamamı istedi. İnternet üzerinden otel ayarladım. 13 Ocak'ta İstoç civarında bir otelden bayanı aldık. Japonya'ya gitmesi için havalimanına bıraktık. Kamera kayıtlarındaki görünen bayan otelden aldığımız bayandır." dedi.
Barghizadeh'in yakalanması sırasında olaya İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı şüpheli Ö.C'nin müdahil olduğu dile getirilen iddianamede, Barghizadeh'in Başakşehir'deki evinde yapılan aramada 82 gram metamfetamin uyuşturucu madde, hassas terazi, çok sayıda sahte belge ve belge yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirildiği anlatıldı.
Firari şüpheli Ali Najafi, Ali Akbulut ismini kullanmış
Şüpheli Barghizadeh'in, Başakşehir'deki ikamet ettiği evin 21 Aralık 2016'da Ö.C'ye satışının yapıldığı belirtilen iddianamede, firari şüpheli Ali Najafi'nin de Ataköy'de Ali Akbulut ismini kullanarak ikamet ettiği kaydedildi.
İddianamede, Ö.C'nin ifadesinde, Ali Najafi'nin yaklaşık bir yıl önce makamına geldiğini, Göç İdaresiyle sorunu olan İranlı ağır ceza hakimini getirdiğini, kendilerini bilgilendirdiğini, daha sonra Najafi'yle arkadaş olduklarını ve ailecek görüşmeye başladıklarını söylediği anlatıldı.
Najafi'nin dış ticaret firması olduğunu, ticaret tavsiyesinde bulunmasının arkadaşlıklarını arttırdığı belirten Ö.C, şu beyanlarda bulundu:
"Omid Barghizadeh, Ali Najafi'nin şoförü. Getir-götür işlerine bakar. Najafi'yle tanıştıktan sonra Barghizadeh'i tanıdım. Akbar Talebi'yi tanımam. Ali eşi Manolya ile problem yaşıyordu. Bu problemler nedeniyle dairelerini Omid'in üzerine yaptığını söylemişti. İran'dan satın aldığı PVC uzun bir süre Türkiye'de müşteri bulamadığı, gümrükte beklediği için masraflar artıyordu. Omid yaz sonunda İran'a gidip uzun dönem dönmeyince tekrar yanında çalıştırmamaya karar verdiğini, yanından ayrıldığında kendisine zarar verememesi için ona verdiği vekaletleri kaldırdığını söyledi. PVC'nin satılamamasından dolayı yaşanan ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için evi bana satış göstermek suretiyle benim kredi çekmemi istedi. Ben de bunun üzerine miktarını hatırlayamadığım bir miktar kredi kullandım. Başakşehir Tapu Müdürlüğüne 2016 Aralık'ta giderek bu ikametin tapusunu üzerime aldım. Bu ikametin uyuşturucu madde ve çeşitli sahte belgelerin yakalandığı ikamet olduğunu sizlerden öğrendim. Satın aldığım dairenin bu daire olup olmadığını bilmiyorum. Başakşehir'de Ali'nin birçok dairesinin olduğunu biliyorum."
PVC satılamadığı için paraya ihtiyacı olan Najafi için 90 bin lira ihtiyaç kredisi çektiğini ifade eden Ö.C, karşılığında da Najafi ve Ahmet Dalıkırık'ın ortağı olduğu oto kiralama şirketindeki bir aracın eşinin üzerine yapılacağını ancak bunun olmadığını, zaman zaman eşinin aracı kullandığını anlattı.
Najafi'yle daha önce Almanya ve Hollanda'ya seyahate gittiğini dile getiren Ö.C, "Onu iyi bir insan olarak biliyordum. Böyle bir şey olduğunu hissetseydim ilişkimi kesinlikle sürdürmezdim. Zaten Omid isimli şahsın uyuşturucu kaçırdığını öğrendiğim anda onun kaçmasını engelleyen ve yakalanmasını sağlayan bizzat benim. Ali Najafi'nin yakalanması için telefonumdan WhatsApp görüşmesi yaparak ifadeye gelmesini söyledim. Ancak şu ana kadar gelmediğini öğrendim. Najafi'nin nerede olduğundan bilgim yoktur." beyanında bulundu.
Diğer şüphelilerin ceza istemleri
Firari şüpheli Ali Najafi'nin tutuklu şüpheli Omid Barghizadeh ve açık kimlik bilgileri tespit edilemeyen Akbar Talebi ile uyuşturucu ticareti yaptıkları kaydedilen iddianamede, şüpheli Ö.C'nin ise uyuşturucu madde ticaretine iştirakinin tespit edilemediği kaydedildi.
İddianamede, Ö.C'nin, arandığını bilmesine rağmen 4 Şubat 2017'de arkadaşı Ali Nejafi ile Ataköy Konakları'ndaki evinde buluştuğu, Najafi'nin yakalanmaması için delilleri kararttığı, buluşmasının anlaşılmaması için de kendisine ait aracın plakalarını değiştirdiği ifade edildi.
Şüpheli Ö.C'nin "suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçundan 9 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, firari şüpheli Ali Najafi ve tutuklu şüpheli Omid Braghizadeh'in de "uyuşturucu madde ticareti yapma" suçundan 45 yıldan 67 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Hakkında "uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen Ö.C, suç vasfının değişmesi nedeniyle tahliye edildi.