Acıbadem'deki Türk Telekom Binasını İşgal Girişimi Davasında Ara Karar
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışılırken çıkan olaylarda, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin yargılanan 41 tutuklu sanığın, tutukluluk halinin devamına...
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışılırken çıkan olaylarda, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin yargılanan 41 tutuklu sanığın, tutukluluk halinin devamına karar verildi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar teğmen Şerif Özbay, astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez, Yasin Kayhan ve 34 er ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmada, darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlerin aileleri ve avukatları da hazır bulundu.
Sanıklar savunmalarını yaptı. Daha sonra, sanık avukatları müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, mevcut deliller çerçevesinde her bir sanık yönünden, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir delillerin olması gerekçesiyle 41 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Dosya içerisinde mevcut olan tüm ses ve görüntü kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, sanıkların üzerindeki şapka ve kıyafetlere, sanıkların kollarında ve omuzlarında bulunan rütbe gösterir işaretlere, sanıkların taşıdıkları silahların cinsine, olayda mevcut olan araçların plaka veya fiziksel özelliklerine ait görsel netliğin ve eşleştirmenin yapılmasının istenmesine karar verdi.
Sanıklardan Kemal Budak ve Okan Kocabıyık'ın çatışmalar anında yaralandığı yolundaki iddialar, sanık Muhammed Şahin'in ayırt etme güçlüğü yolunda sorunlu olabileceği iddiaları nedeniyle sanıkların Adli Tıp Kurumu'na sevkini isteyen heyet, sanıklar Şerif Özbay, Serkan Aplak, Hasan Övez, Sinan Çetin, Yasin Kayhan, Özgür Kaya, Bayram Aydın ve darbe girişimi gecesi kolluk kuvvetlerince etkisiz hale getirilen darbeci yüzbaşı Mehmet Karabekir'in telefon kayıtlarının incelenmesi, ByLock sorgulamasının yapılması için BTK ve KOM'dan ayrı ayrı araştırma talep etti.
Heyet, duruşmayı Silivri'de yapılmak üzere 6 Eylül'e erteledi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde, cumhuriyet savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başar tarafından hazırlanan 319 sayfalık iddianamede, 7'si rütbeli 34'ü er olmak üzere tutuklu 41 şüpheli yer alıyor.
Darbeci askerler tarafından şehit edilen Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammed Fazlı Demir, Murat Mertel, Murat Naiboğlu, Orhun Göytan ve Şirin Diril'in maktul sıfatıyla yer aldığı iddianamede, yine darbeci askerler tarafından yaralandığı tespit edilen 23 kişinin dahil olduğu 44 kişi de müşteki sıfatıyla bulunuyor.
İddianamede, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında darbe girişiminde stratejik noktalardan olan Acıbadem Türk Telekom Bölge Müdürlüğünü kontrol altında tutma görevinin Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'e verildiği, Karabekir'in komutasında 4 zırhlı askeri araç ve bir otomobille birer yüzbaşı, teğmen ve astsubay ile 5 uzman çavuş ve 34 er olmak üzere 41 askerin saat 22.45'te tugaydan çıkış yaptığı kaydedildi.
Şüpheli askerlerin, Türk Telekom'u ele geçirdikten sonra trafiği keserek çevrede toplananları uzaklaştırmaya çalıştıkları, bu duruma direnenlere ise hedef gözeterek ateş ettikleri anlatılan iddianamede, açılan ateş sonucu, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammed Fazlı Demir, Murat Mertel, Orhun Göytan, Şirin Diril ve Murat Naiboğlu'nun hayatını kaybettiği, 23 kişinin de yaralandığı vurgulandı.
Ceza talepleri
Şüpheliler teğmen Şerif Özbay, astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez ve Yasin Kayhan ile 34 şüpheli erin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, "bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak için kasten öldürmek" suçundan, çıkan olaylarda hayatını kaybeden 6 kişi için 6'şar kez olmak üzere toplam 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianamede, yine tüm şüphelilerin, çıkan olaylarda yaralananlar için 23 kez "bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak için kasten öldürmeye teşebbüs" ile "kamu malına zarar vermek", "mala zarar vermek", "kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engellemeye teşebbüs", "kişiyi cebir, tehdit kullanarak, silahla, birden fazla kişi ile birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle zincirleme olarak özgürlüğünden yoksun kılmak" ve "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından, 331 yıldan 559'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.
İddianamede, İstanbul'daki darbe toplantısında çay dağıtan ve darbe girişimi gecesinde muhtar Sertbaş'ı vuran yüzbaşı Mehmet Karabekir, kolluk kuvvetlerince etkisiz hale getirildiği için hakkında takipsizlik kararı verildiği belirtildi.