Acıbadem'deki Türk Telekom Binasını İşgal Girişimi Davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışırken çıkan olaylarda, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin tutuklu 41 askerin yargılanmasına devam edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışırken çıkan olaylarda, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin tutuklu 41 askerin yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski Teğmen Şerif Özbay, Astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez ve Yasin Kayhan ile 34 er katıldı. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlerin aileleri ile müşteki kurumlar Başbakanlık, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Telekom'u ise avukatları temsil etti.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla görüntü-ses kayıtlı gerçekleştirilen duruşmada, bazı tanık ve müştekilerin beyanları alındı. Savcının görüşünün alınmasının ardından söz alan bazı sanıklar ve avukatları da tahliyeye ilişkin taleplerini mahkemeye sundu.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, atılı suçun özellikleri, iddialar, müşteki-tanık açıklamaları ve görüntü kayıtlarına göre kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin varlığının devam etmesi, bu aşamada tutukluluğun ölçülü olması, delil durumu, mağdur sayısı ve mağduriyetlerin niteliği kapsamında tutuklu 41 sanığın bu hallerinin devamına hükmetti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na yazı yazılarak bazı sanıkların kullandığı telefonlarla ilgili eksik bilgilerin istenilmesini de kararlaştıran heyet, duruşmayı 18 Ocak 2018'e erteledi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde, Cumhuriyet savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başar tarafından hazırlanan 319 sayfalık iddianamede, 7'si rütbeli 34'ü er olmak üzere tutuklu 41 sanık yer alıyor. Darbeci askerler tarafından şehit edilen Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammet Fazlı Demir, Murat Mertel, Murat Naiboğlu, Orhun Göytan ve Şirin Diril'in maktul sıfatıyla yer aldığı iddianamede, yine darbeci askerler tarafından yaralandığı tespit edilen 23 kişinin dahil olduğu 44 kişi de müşteki sıfatıyla bulunuyor.
İddianamede, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda darbe girişiminde stratejik noktalardan olan Acıbadem Türk Telekom Bölge Müdürlüğü'nü kontrol altında tutma görevinin Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'e verildiği, Karabekir'in komutasında 4 zırhlı askeri araç ve bir otomobille birer yüzbaşı, teğmen ve astsubay ile 5 uzman çavuş ve 34 er olmak üzere 41 askerin saat 22.45'te tugaydan çıkış yaptığı belirtiliyor.
Sanık askerlerin, Türk Telekom'u ele geçirdikten sonra trafiği keserek çevrede toplananları uzaklaştırmaya çalıştıkları, bu duruma direnenlere ise hedef gözeterek ateş ettikleri anlatılan iddianamede, açılan ateş sonucu Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammed Fazlı Demir, Murat Mertel, Orhun Göytan, Şirin Diril ve Murat Naiboğlu'nun hayatını kaybettiği, 23 kişinin de yaralandığı vurgulanıyor.
Ceza talepleri
Sanık Teğmen Şerif Özbay, Astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez ve Yasin Kayhan ile 34 erin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, "bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak için kasten öldürme" suçundan, çıkan olaylarda hayatını kaybeden 6 kişi için altışar kez olmak üzere toplam dokuzar kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
İddianamede, tüm sanıkların çıkan olaylarda yaralananlar için 23 kez "bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak için kasten öldürmeye teşebbüs" ile "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engellemeye teşebbüs", "kişiyi cebir, tehdit kullanarak, silahla, birden fazla kişi ile birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle zincirleme olarak özgürlüğünden yoksun kılmak" ve "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından, 331 yıldan 559 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.?