Acı Çekenlere Rehberlik İçin Deniz Kıyısında Kamp Açtı
Alkol ve kumar bağımlılığını gördüğü uzun tedaviler sonrası durdurabilen Ender Akalın, rehberlik yapabilmek için deniz kıyısında kamp açtı.
Alkol ve kumar bağımlılığını gördüğü uzun tedaviler sonrası durdurabilen 53 yaşındaki Ender Akalın, kendisi gibi bağımlılık nedeniyle acı çekenlere rehberlik yapabilmek için deniz kıyısında kamp açtı.
7 yaşında sigaraya, 12 yaşında alkole başlayan, bir yıl sonra da okul arkadaşlarıyla oynamaya başladığı okey oyunu sayesinde kumarla tanışan Ender Akalın, bağımlılıklarından kurtulmak için 27 kez hastaneye yattı. Bu sırada işini tasfiye etmek zorunda kalan ve evliliği son bulan Akalın, yataklı tedavi süreci tamamlandıktan sonra, 37 yaşında kendine yeniden bir yaşam kurmak zorunda kaldı. Aynı zamanda da ona ve çevresine büyük zarar veren bağımlılıklarına dönmemek için mücadele etti.
Kişinin, doğru şekilde desteklenmediği zaman, bağımlılıklarından kurtulmasının ve hayatını düzene sokmasının zor olduğunu fark eden Ender Akalın, kendisinden yardım isteyenlere destek olmaya başladı. Radyo ve televizyon programlarına katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak bağımlılık konusunda halkı bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalıştı.
Yıllarca Türkiye'nin dört bir yanından arayan bağımlılar ve yakınlarına, kendi deneyimlerinden yola çıkarak öneriler geliştiren Akalın, şöyle konuştu: "Beni arayanların bir bölümü ile bir şekilde buluştuk. ya onlar benim bulunduğum yere geldi ya da ben yolculuklarıma denk getirip onların yaşadığı yere gittim. Ancak sadece bir kez görüşüp sonra telefonla yardımcı olmaya çalışmak çok yarar sağlamıyor. Hele bazı danışanlarla hiç görüşmedik. Bunun üzerine deniz kıyısında bir kamp açmaya karar verdim."
İKİ YIL ARADIM
Kamp kuracağı yeri iki yıl Ege ve Akdeniz sahillerini karış karış gezerek arayan Akalın, aradığı özelliklere uygun yeri Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Ekincik Koyu'nda buldu. Yakın çevresinde başka bir tesis bulunmayan 5 dönümlük bir alanda karar kıldığını kaydeden Ender Akalın, bunun nedenini şöyle anlattı:
"Bağımlılıklar özellikle kişinin en rahatladığı tatil dönemlerinde sıkıntı verir. Çünkü etrafta çok fazla uyaran vardır. Yaşama Dönüş Ayık Yaşam Destek Kampı'nı bu nedenle deniz kıyısında, ancak uyaranlardan uzak bir noktada açtım. Ancak burası önceliği tatil olan bir kamp değil. Kampa sadece bağımlılıklarından kurtulmak için mücadele edenler ile aileleri gelebiliyor. Arzu ederlerse denizden, müzik aletlerinden, bağımlılık ve kişisel gelişim alanında önemli kaynak kitaplardan yararlanabilen spor olanağı bulan, konuklarımızla tercihlerine göre, bireysel veya grup halinde görüşmeler yapıyoruz. Bu nedenle en az 15 günlük dönemler halinde konaklamalarını öneriyoruz. Kampa katılanlardan, yanlarında alkollü içecek, uyuşturucu madde ve kumar araçları getirmemelerini; bunları bulundurduklarının ve kullandıklarının anlaşılması halinde kampı terk etmelerini istiyoruz. Ayrıca konuklarımızın şaka amacıyla da olsa aralarında bahis yapamayacakları konusunda bilgilendiriyoruz."
Akalın, bağımlılık tedavisi görmesi gereken ancak hastaneye yatmayı kabul etmeyen bazı kişilerin, ayaktan tedavilerini yaşamın girdabı içinde değil, sakin bir ortamda almak amacıyla da kampı tercih ettiklerini kaydetti. Yaşama Dönüş Ayık Yaşam Destek Kampı'nın sadece yaz aylarında hizmet vermesi amacıyla planlanmadığını bildiren Akalın, "Kamp bütün bir yıl boyunca açık olacak" dedi.
ESKİ DOKTORLARI ŞİMDİ DANIŞMANLARI
Akalın'ın yataklı tedavi ve bağımlılıklarıyla mücadele sürecinde tedavisini üstlenen Psikiyatrist Prof.Dr. Ayhan Kalyoncu ve Doçent Dr. Hasan Mırsal, Yaşama Dönüş Ayık Yaşam Destek Kampı'na gelen konuklara verilen hizmet sırasında kendisine danışmanlık yapıyor. Madde Bağımlılığı Danışmanı Zafer Ercan da Akalın'ın danışmanları arasında yer alıyor. - ANTALYA