Abhazların Ata Vatan Hasreti
Abhaz Dernekleri Fedarasyonu ile Demografya Bakanlığı Geri Dönüş Komite Başkanlığı, Abhaz Cumhuriyeti ile Türkiye’de yaşayan Abhazlar arasında köprü kurmak için çalışmalara devam ediyor.
Abhaz Dernekleri Fedarasyonu ile Demografya Bakanlığı Geri Dönüş Komite Başkanlığı, Abhaz Cumhuriyeti ile Türkiye'de yaşayan Abhazlar arasında köprü kurmak için çalışmalara devam ediyor.
Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Koç, Demografya Bakanlığı Geri Dönüş Komite Başkanlığı Diaspora İlişkileri Bölümü Başkanı Ravil Kolbaya, Demografya Bakanlığı Geri Dönüş Komitesi Başkanlığı Diaspora İlişkileri Bölümü Başkan Yardımcısı Cansuh Lazba ve Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Atilla Sağım ile birlikte İnegöl Abhaz Kültür Derneği'ni ziyaret etti. Atilla Sağım, "Bizler bu topraklara 150 yıl önce mecburi göç ettirilen insanlarız. Son günlerde ülkemizin gündeminde Abhazya meselesi var. Bir araya gelme çabalarımız, dernekler çatısı altında birleşme çabamız var. Bu toplantı da onlardan bir tanesidir. Aynı kültüre mensup olduğumuz insanlarımız var. Birbirimizi tanımak, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.
Cansuh Lazba da, "Kültürel ve sosyal araştırmalar yapmak üzere görevliyiz. Vatandaşlarımız ve derneklerimizle birebir görüşerek, görüş fikir bulunuyoruz. Dünyada bütün milletleri birleştiren yegane unsur, dildir. Türkiye'deki gençlerimizin Abhazya'ya gelip eğitim almalarını da isteriz. Türkiye'de yaşayan soydaşlarımızın geçerli olan iş kollarında çalıştıklarını ve iş yaptıklarını gördük. Bunlardan Abhazya'da nasıl yararlanabilirizi de öğrenmek istiyoruz. Abhazya'da yaşamak isteyen insanlara da yardımcı olmak istiyoruz. Soydaşlarımızın en yoğun yaşadığı insanlarla birebir görüşerek, bunların düşüncelerini, neler hissettiklerini anlamaya çalışıyoruz" dedi.
"BU TOPLUMUN BİR PARÇASIYIZ"
Abhaz Cengiz Koç ise, "Anadolu'ya ayak bastığımız yer olarak kabul edilen Kocaeli'de 18 Mayıs 2014 tarihinde bir toplantı yaptık. Her yıl bunu yapıyoruz. 150 yıldır gördüğünüz gibi biz bu toplumun içindeyiz. Bu toplumun bir parçasıyız. Hiçbir zaman farklı bir beklentimiz olmamıştır. Kendi dilimizi, geleneksel yapımızı belli ölçüde muhafaza edebildik. Hiç kimseden üstün değiliz. Hiç kimseden de aşağıda değiliz. Bize özgü olan şeylerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için demokrasinin olmazsa olmaz unsuru olan STK'lar çatısı altında örgütleniyoruz. 24 ilde, 10 ilçe ve köyümüzde Abhaz dernekleri bulunmaktadır" diye konuştu.
ATA VATAN ÖZLEMİ
Koç, "Abhazya Cumhuriyeti ciddi anlamda gündeme geldi. Bizim mensubu olduğumuz toplumumuzun hasletlerine uygun şekilde olmadı. Çünkü algı biçimi farklı. Bunun darbe olmadığı net bir şekilde görülecektir. Bu ülkenin bir parçasıyız, ancak orada da bağımsız genç bir cumhuriyetimiz var. Yaşadığımız, ana vatan olarak kabul ettiğimiz Türkiye cumhuriyeti'nin orada bulunan ata vatanımızı tanıması en büyük dileğimizdir" dedi. - BURSA