Haberler

Abdi İpekçi Öldürülüşünün 33. Yıldönümünde Panelle Anıldı

Abdi İpekçi Öldürülüşünün 33. Yıldönümünde Panelle Anıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tgc Başkanı Orhan Erinç." Aradan geçen 33 yıl yasalara göre yargı dosyasının tümüyle kapanması gibi bir sonuç yarattı."

Tgc Başkanı Orhan Erinç :

" Aradan geçen 33 yıl yasalara göre yargı dosyasının tümüyle kapanması gibi bir sonuç yarattı. Oysa daha önceki anma törenlerinde Abdi Bey'in katilini yönlendiren kişilerin bulunması konusunda da isteklerde bulunmaktaydık. Yargı süreci geçtiği için sadece eksikliklere duyduğumuz isyanı dile getirmekle sınırlı bir tören düzenlemek zorunda kaldık "

Haber: Pınar ÇITAK KOYGUN - Kamera: Özgür ARSLAN / İstanbul DHA

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi ölümünün 33. yılında düzenlenen bir panelle anıldı. Türkiye Gazetecileri Cemiyeti'nde düzenlenen panele Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Radikal gazetesi Yazarı Altan Öymen, Milliyet gazetesi yazarı Nail Güreli ve cemiyet üyeleri katıldı.

" ABDİ BEY'İ SAYGI VE ÖZLEMLE ANDIK "

Milliyet Gazetesi Yazarı Nail Güreli, " Abdi İpekçi gazeteciliği demek salt gazetecilik demek halka saygılı olmak basının işlevlerini yerine getirmekten ibaret. Bunu genç gazeteci arkadaşlarımız da içlerinde hissediyorlar. Bütün engellemelere rağmen yapmaya çalışıyorlar ben bu inancı bugün gördüm " dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ise, "Bugün, öldürüldüğünde Milliyet gazetesi genel yayın yönetmenliği ile başyazarlığı, TGC başkan yardımcılığı yapmakta olan Abdi İpekçi'nin aramızdan alınışının 33. yıldönümü. Bugün bir kere daha Abdi Bey'i saygı ve özlemle mezarı başında andık. Orada Abdi Bey'in öldürülmesiyle ilgili kovuşturma ve soruşturma sürecindeki eksikliklere duyduğumuz isyanı bir kez daha dile getirdik. Aradan geçen 33 yıl yasalara göre yargı dosyasının tümüyle kapanması gibi bir sonuç yarattı. Oysa daha önceki anma törenlerinde Abdi Bey'in katilini yönlendiren kişilerin bulunması konusunda da isteklerde bulunmaktaydık. Yargı süreci geçtiği için sadece eksikliklere duyduğumuz isyanı dile getirmekle sınırlı bir tören düzenlemek zorunda kaldık " şeklinde konuştu.

" GAZETECİLİK DAHA DA TEHLİKELİ BİR DÖNEME GELDİ "

TGC Başkanı Erinç, " Bu meslek özellikle son dönemde suç isnatı konusunda kullanılmaktadır. Biz meslek örgütleri olarak, meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyeti nedeniyle yargılanmakta olduğu görüşünü savunuyoruz. Bunda haklı olduğumuzu sadece bir örnekle anlatmak da mümkün. Oda TV davasında yargılanan meslektaşlarımızın özel nitelemesi terör örgütünün medya ayağı olması demek, bunların gazetecilik yapması nedeniyle terör örgütü sıfatı verilmesini gösteriyor. Bugün gazetecilik eski tehlikeli halinden daha da tehlikeli bir döneme geldi. Çünkü imzasız bir ihbarla ya da telefon konuşmalarının cımbızlanan kimi sözcüklerle terör örgütü üyesi varsaymak en kolay suçlama durumuna dönüştü. Bu 2005' ten bu yana TCK'da Terörle Mücadele yasasında, Ceza muhakemeleri kanununda yapılan kimi değişikliklerle önü açılan bir soruşturma yönteminin sonucudur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

ERİNÇ, GÖP BAŞKANLIĞINI BİRGİT'E DEVRETTİ

Erinç konuşmasının ardından yürüttüğü Gazetecilere Özgürlük Platformu başkanlığını Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit'e devretti. Görevi devralan Birgit, " Şimdi yüklenen görevin adı Gazetecilere Özgürlük Platformu başkanlığı. Gazetecilik zaten özgür bir meslek, özgür olmayan yerde gazetecinin olmaması lazım. Ülkemizde bir süreden beri gazeteciler özgür değil . Gazetecilerin özgür olmadığını biliyoruz. Bazı gazetecilerin özel yasalarla kurulmuş birtakım mahkemelerde gazetecilikten değil sözde birtakım örgütlere mensup olmaktan dolayı yargılandığını üzülerek izliyoruz. Gazetecilere özgürlük platformunun birinci görevi demek ki bu konudaki çalışmaları yürütmektir.Bundan sonra işimiz Beşiktaş adliyesi, Silivri mahkemesi ve ve cezaevi arasında geçecektir" dedi.

" YAPILMASI GEREKEN FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİN ARKASINDAN GİTMEKTİR "

Radikal Gazetesi Yazarı Altan Öymen ise, " İki şey akla geliyor burada. Biri onun ölümüne neden olan cinayetin perde arkası hala açıklığa kavuşmadı. İlk akla gelen şey bu " dedi. Mehmet Ali Ağca'nın yakalandığını belirten Öymen, " Yapılması gereken ne kadar geç olursa olsun bu gibi faili meçhul cinayetlerin arkasından gitmeye devam etmek gerekir. Bir gün bunun açığa çıkması ihtimali yine de vardır. Şimdi bazı Ergenekon duruşmaları devam ediyor ama gazetecileri içine koymaya başladılar. Ortada Abdi İpekçi cinayeti var ve bunun gibi pek çok cinayet var " dedi. Öymen, " Abdi İpekçi'nin gazeteci vasfı vardı.Türk basını için çok değerli bir insandı. Gazeteciliğin evrensel ilkesini İlk defa benimseyen insan odur. Çifte kontrol, yorumların hür olması, bütün görüşlerin ortaya çıkması, gerçeklere dayanması bu gibi kurallar onun genel yayın yönetmenliğini yaptığı Milliyet'in karakteri haline gelmiştir " diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

title