Haberler

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde Ermeni Tasarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen karar tasarısı, 5'e karşı 12 oyla onaylandı.

ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi'nde, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen bir karar tasarısı 5'e karşı 12 oyla kabul edildi.

Demokrat 10, Cumhuriyetçi 8 senatörün bulunduğu komiteye, başkanı Demokrat Partili New Jersey Senatörü Robert Menendez tarafından sunulan 1915 olaylarıyla ilgili 410 sayılı tasarı, 5'e karşı 12 oyla onaylandı. Oylama öncesinde komite başkanı Menendez, tasarı üzerinde değişiklik önergesi sundu. Bunun üzerine, tasarının metninde Türkiye'nin isminin geçtiği tüm ifadeler çıkarıldı.

Oylama öncesinde tasarı üzerinde senatörlerin fazla söz almadığı gözlenirken, komite başkanı Menendez, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının "bir hakikat" olduğunu iddia etti. Tasarının Ermeni kadın ve çocukların öldürüldüğü iddiasını tekrar teyit ettiğini ileri süren Menendez, 1915 olaylarında ölenleri andı. Menendez, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 1915 olaylarına ilişkin iyi belgelenmiş kanıtları olduğunu savunarak, "Bu gerçekler inkar edilemez. Adına ne derseniz deyin, soykırım soykırımdır" ifadesini kullandı.

Komitenin Cumhuriyetçi Partili Kıdemli Üyesi Bob Corker da, tasarının Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilere daha da zarar vereceğine vurgu yaptı. Tasarının zamanlamasına dikkati çeken Corker, Ukrayna krizinin devam ettiği bir dönemde ABD'nin Türkiye gibi bir ülkeyi karşısına almasının doğru olmadığına işaret ederek, bunun Washington'ın ulusal çıkarlarıyla örtüşmeyeceğini kaydetti.

Oylamada, Menendez, Ruanda soykırımı ve 1915 olaylarıyla ilgili tasarının birlikte okunmasını talep etti. Tasarıya karşı çıkan Corker, bu talebe itiraz etti. Corker, Ruanda soykırımı ile 1915 olaylarının farklı olaylar olduğunun altını çizerek, ayrı oylanmasını istedi. Bu isteğin ardından Menendez, her üyenin isimlerinin okunarak tasarının oylanmasına karar verdi. 12 komite üyesinin oyuyla geçen tasarıya Corker'ın yanı sıra Cumhuriyetçi senatörler John Barosso, James Risch, Ron Johnson ve Jeff  Flake karşı çıktı.

Bağlayıcı özelliği olmayan tasarının nihai kabulü için Senato Genel Kurulu'nda da oylanması gerekiyor.

- Washington DC

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Şahıs, kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title