ABD'nin ulusal borcu 35 trilyon doları aştı
Küresel Yatırım Uzmanı Şant Manukyan, ABD federal hükümetinin ulusal borcunun ilk kez 35 trilyon ABD doları üzerine çıkmasını bir eşik noktası olarak niteleyerek bunun sorunlu borçlanmaya işaret ettiğini söyledi.
İSTANBUL, 3 Ağustos (Xinhua) -- Küresel Yatırım Uzmanı Şant Manukyan, ABD federal hükümetinin ulusal borcunun ilk kez 35 trilyon ABD doları üzerine çıkmasını bir eşik noktası olarak niteleyerek bunun sorunlu borçlanmaya işaret ettiğini söyledi.
İş Bankası Grubu'nun İstanbul'daki yatırım bankacılığı kolu olan İş Yatırım analistlerinden Manukyan, Xinhua'ya yaptığı açıklamada bu borçlanmanın ekonomiye bir fayda sağlamadığını ve sağlıklı olmaktan uzak olduğunu belirtti.
Manukyan, "Eğer bu borç ekonomiyi daha verimli hale getirecek, daha hızlı büyümeyi sağlayacak alanlara yatırımda kullanılsaydı, ekonominin zaman içinde borç maliyetlerini geçmesi ve borç oranının düşmesi gerekirdi" dedi.
Manukyan, "Böyle bir sonuç görmüyoruz. Başka bir deyişle bu sağlıklı borçlanma ya da ekonomiye fayda sağlayan bir borçlanma değil" ifadelerini kullandı.
Manukyan, genel bir ekonomik yavaşlama beklenirken ABD Merkez Bankası'nın kısa vadede faiz oranlarını düşüreceğine yönelik beklentisini dile getirdi.
Buna karşın yüksek borçlanma eğiliminin süreceğine inanan Manukyan, "Performanslarına bakılacak olursa ABD eski Başkanı Donald Trump veya Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in bu eğilimi sürdürmesi olası görünüyor" dedi.
Manukyan ABD'nin devam eden yüksek borçlanma eğiliminin gelişmekte olan dünyayı ve küresel ekonomiyi etkileyeceğini kaydetti.
"Finansal sistemin temelini oluşturduğu için ABD'ye yönelik tahminler kritik öneme sahip; oradaki herhangi bir sorun kaçınılmaz olarak tüm dünyadaki fiyatlamalarda bozulmaya yol açar" diyen Manukyan, "O açıdan ihtiyatlı olmak önemli" uyarısında bulundu.
Öte yandan bu durumun ABD'yi parasal genişlemeye yöneltmeyeceğini bekleyen Manukyan parasal genişlemenin enflasyonu yükseltip ABD'de güçlü tepkiler oluşturabileceğini kaydetti.
Manukyan, "En kötü senaryoda, İkinci Dünya Savaşı sonrasında alınan önlemlere benzer şekilde ABD Merkezi Bankası, tahvil satın alarak ya da benzer yöntemlerle yüzde 5'in üzeri gibi potansiyel bir sınır koyup tahvil gelirlerini sınırlamaya yönelik adımlar atabilir" dedi.
"Elbette bu önlemlerin hiçbiri, piyasa mekanizmalarını zedeleyeceği ve sürdürülebilir sonuçlar üretemeyeceği için etkili uzun soluklu çözümler olmayacaktır" diyen Manukyan, "Bu kesinlikle gözardı edilmemesi gereken bir husus" diye vurguladı.
ABD Maliye Bakanlığı'nın Pazartesi günü açıkladığı verilere göre ABD federal hükümetinin toplam ulusal borcu, geçtiğimiz hafta itibarıyla ilk kez 35 trilyon doların üzerine çıktı. Ülkenin borcu, 2023'ün Aralık ayı sonlarında 34 trilyon doları, ondan üç ay önce de 33 trilyon doları aşmıştı.