Haberler

ABD'nin Suriyeli Muhaliflere Silah Yardımı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Obama'nın Kongre'nin onayı olmadan Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmasını engellemeye dönük tasarılar sunuldu

ABD Kongresi'nde her iki partiden bir grup Kongre üyesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'nin onayı olmadan Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmasını engellemeye dönük tasarılar sundu.

Birbirinin benzeri olan iki tasarı, Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi milletvekilleri Chris Gibson ve Michelle Bachmann ile Demokrat milletvekilleri Peter Welch ve Rick Nolan, Senato'da da Demokrat senatörler Tom Udall ve Chris Murphy ile Cumhuriyetçi senatörler Rand Paul ve Mike Lee tarafından verildi.

Tasarıyı sunan üyeler, Kongre'de düzenledikleri basın toplantısında, ABD'nin Suriye'deki krizin içerisine sürüklenmesinden endişe duyduklarını ifade etti.

Gibson, "Eğer askeri olarak müdahale edersek, durumu daha da kızıştırmış olacağız" dedi.

"ABD'nin, Kongre'nin onayı olmadan ve sahadaki koşullara dair net bir anlayış yokken Suriye'de tehlikeli bir angajmanın içerisine giriyor olmasından aşırı derecede kaygı duyduğunu" belirten Gibson, "Libya'da gördüğümüz gibi, karmaşık durumların içerisine müdahil olmak çok pahalıya mal olabiliyor. Bu aşamada, Suriye'ye askeri anlamda müdahil olmamamız ve bireyler ya da gruplara silah sağlamamamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Demokrat milletvekili Peter Welch de Irak ve Afganistan'dan çıkarılan derslerin farkında olunmasının hayati önem taşıdığını kaydederek, "Suriye, acımasız ve trajik bir iç savaşın içerisinde. Yardım edebileceğimiz ölçüde yardım etmeliyiz. Ancak bazısını desteklediğimiz, bazısını desteklemediğiniz Suriyeli muhaliflere doğrudan askeri yardım göndermek, bir Sünni-Şii iç savaşını Amerikanlaştırma bağlamında ciddi bir risk taşıyor" dedi.

Senatör Rand Paul de Senato'da sunulan tasarıyla ilgili açıklamasında, "Suriye'deki iç savaşa müdahil olmaya karşıyım. Suriyeli İslami muhaliflere silah göndermeye de karşıyım. Ama halkın temsilcileri yoluyla bir oylaması olmadan bunu yapmaya özellikle karşıyım" diye konuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da ayrı bir basın toplantısında konuyla ilgili bir soru üzerine, tasarı üzerinde bir oylamayı konuşmak daha çok erken olduğunu söyledi.

Boehner, "Bence Suriye'de olanlar ABD'yi stratejik olarak ilgilendiriyor. Hepimiz Esed'in gitmesini istiyoruz. Aynı zamanda da orada demokratik yoldan seçilmiş bir hükümet görmek istiyoruz. Dolayısıyla çıkarlarımız ve bölgedeki müttefiklerimizi desteklemek için, çıkarlarımızı korumak adına atabileceğimiz sorumlu adımlar üzerinde Başkan'la (Barack Obama) birlikte çalışmaya devam edeceğim" yorumunda bulundu.

Boehner, tasarıyla ilgili olarak da "Bunun üzerinde konuşmaya hazır olduğumuzdan emin değilim, çünkü Başkan bu noktada henüz spesifik bir adım ortaya sürmedi ve dolayısıyla üzerinde oylama yapılacak bir şey henüz yok" ifadesini kullandı. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel
title
Close