ABD'nin Irak'a Askeri Yardımları
WASHINGTON/ Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD Kongresi'ne sunulan Irak'taki peşmerge ve Sünni güçlere askeri yardımlarla ilgili tasarıya karşı olduklarını belirtirken, ABD yönetimi, Irak'a askeri yardımların egemen merkezi Irak hükümetiyle koordinasyon içinde olması gerektiğini bildirdi.
WASHINGTON/ Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD Kongresi'ne sunulan Irak'taki peşmerge ve Sünni güçlere askeri yardımlarla ilgili tasarıya karşı olduklarını belirtirken, ABD yönetimi, Irak'a askeri yardımların egemen merkezi Irak hükümetiyle koordinasyon içinde olması gerektiğini bildirdi.
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi, bugün, 2016 mali yılı için Ulusal Savunma Yetki Tasarısı'nı görüşüyor.
Tasarının "DAEŞ ile mücadele için yardım sağlanması yetkisinde değişiklik" kısmında, ABD Savunma Bakanlığına, DAEŞ ile mücadele için Kürt ve diğer yerel güçler de dahil Irak hükümetiyle bağlantılı askeri ve diğer güvenlik güçlere 2016 mali yılında toplam 715 milyar dolar bütçe ayrılması öngörülüyor.
Tasarıya göre, "bu fonun yüzde 25'inden az olmayan bir kısımının, Kürt peşmergeleri, Sünni yerel güvenlik güçleri ile Irak Sünni ulusal muhafızlarına doğrudan yardımlar için kullanılması" gerekiyor.
Irak hükümetinin bu şartları yerine getirmemesi halindeyse ABD Savunma Bakanlığının, Irak hükümetine yönelik 2016 yılı yardımlarını askıya alması gerektiği belirtilen tasarıda, böyle bir durumda da Irak'a öngörülen yardımların yüzde 60'dan az olmayan kısmının peşmerge, Sünni yerel güçler ile Sünni ulusal muhafız güçlerine gönderilmesi isteniyor.
Ayrıca, tasarıda, ABD Savunma veya Dışişleri bakanlarının belirtilen değerlendirmeyi yapmaması veya Irak hükümetinin bu şartları yerine getirmemesi halinde, ABD'nin yardımları doğrudan gönderebilmesi için de bu kesimlerin "ülke" olarak "addedilmesi" gerektiği kaydedildi.
"Tüm silah dağıtımları egemen merkezi Irak hükümetiyle koordinasyon içinde olmalı" -
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, birleşik bir Irak'ın daha güçlü olduğu yönündeki görüşlerini tekrarladı.
Askeri yardımlar konusunda da yönetiminin politikasının aynı kalmaya devam ettiğini belirten Harf, şunları söyledi:
"Tüm silah dağıtımları egemen merkezi Irak hükümetiyle koordinasyon içinde olmalı. Bu politikanın, koalisyon güçlerinin çabalarını desteklemenin en etkili yolu olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla, Kongre ile (tasarının) dili konusunda çalışmayı arzuluyoruz ama taslak tasarı (Kongre'deki süreç açısından) henüz çok erken aşamalarda zaten. Mevcut yazılmış hali yönetimin politikasını yansıtmıyor."
Harf, bir soru üzerine, ülkeleri tanımanın yönetimin yetkisindeki bir konu olduğunu bildirdi.
"Karşıyız" -
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, tasarıdaki ifadelere karşı olduklarını söyledi.
Yazılı açıklama yapan İbadi, "DAEŞ çeteleriyle mücadelede Irak'ın yanında duran ve ona askeri destek veren tüm ülkelerin tutumunu memnuniyetle karşıladıklarını ve bu ülkelerle Irak hükümetinin işbirliğinde ülke egemenliğine saygıyı esas aldıklarını" kaydetti.
Herhangi bir silahlandırma yapılacaksa bunun sadece Irak hükümeti kanallarıyla yapılması gerektiği vurgulayan İbadi, "ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne sunulan teklifi kabul etmiyoruz. Bu bölgede daha fazla bölünmeye neden olur" ifadesini kullandı.