ABD ile Kürtler Arasındaki İlk Askeri Protokol İmzalandı
Washington ve Irak Kürt yönetimi arasındaki askeri protokole imza atıldı. IŞİD'in Irak'taki son kalesi Musul'u kurtarmak için başlayacak operasyonda ABD ve Peşmerge işbirliği yapacak.
ABD ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) terör örgütü IŞİD'in Musul'dan çıkarılmasına ilişkin birlikte daha kapsamlı hareket etmesini öngören askeri protokol imzalandı.
İMZALAR ATILDI
Anlaşmaya varılan protokol dolayısıyla Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda imza töreni düzenlendi. IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin de katıldığı törende söz konusu askeri protokolü ABD adına Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Ellisa Slotkin ve IKBY adına İçişleri Bakanı Kerim Sincari imzaladı.
ORTAK STRATEJİ VE İŞ BİRLİĞİ
Törenden sonra basına açıklama yapan IKBY Başkanlık Sözcüsü Ümit Sabah, "Bugün çok önemli bir toplantı yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi, özellikle terörle mücadele konusunda (ABD öncülüğündeki) uluslararası koalisyon güçleri ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ortak strateji ve iş birliğiydi." dedi.
MUSUL OPERASYONUNDA ORTAK HAREKET EDECEKLER
ABD ve IKBY yetkilileri tarafından imzalanan protokolün yaklaşık iki yıldır Peşmerge ve koalisyon güçleri arasındaki dayanışmanın ürünü olduğunu söyleyen Sabah, "Kürdistan Başkanı (Mesut Barzani) ve ABD Savunma Bakanı (Ashton Carter) arasında Aralık 2015'te önemli bir toplantı gerçekleşmişti. Bu toplantıda ikili iş birliğinin gelecekte daha da güçlendirilmesi için protokol sürecinin hazırlanmasına karar verilmişti. Bu anlaşma IŞİD ile mücadele eden tarafların özellikle Musul'u kurtarma operasyonunda nasıl daha kapsamlı ortak hareket edeceklerine dair maddeler içeriyor." ifadelerini kullandı.
ASKERİ ÜSTEN KALKAN UÇAKLAR IŞİD'İ VURACAK
Felluce'den IŞİD'i püskürten Irak ordusu, Şii milisler ve aşiret güçlerinin şimdiki hedefi Musul. Peşmerge'nin hazırlıkları süren Musul operasyonuna destek vermesi bekleniyor.
Musul'da son olarak geçen hafta stratejik önemi bulunan Kayyara hava üssü IŞİD'den geri alınmıştı. Pentagon, Kayyara'nın ABD ve müttefikleri tarafından IŞİD'e karşı kullanılacağını duyurmuştu.
GÖÇ DALGASI BEKLENİYOR
İki yıldır IŞİD'in elinde olan Musul'da operasyonun başlamasıyla kent merkezinden yaklaşık 1 milyon sivilin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceği tahmin ediliyor. Bağdat yönetimi, muhtemel göç dalgasını kontrol altına almak için Musul'un çevresindeki beş ayrı noktada çadır kampı kuracak.
Musul Valisi Nevfel Hamadi, "Kentin içinden geçen Dicle nehri üzerindeki köprüler ayakta kalırsa 1 milyon kişinin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceğini tahmin ediyoruz. Ancak köprüler yıkılır ve insanlar güvenli bölgelere geçemezse, bu sayı 500 ile 700 bin seviyesinde olacaktır" diyor.
20 BİN IŞİD MİLİTANI VAR
Resmi yetkililer, IŞİD'in bölgede yaklaşık 20 bin savaşçısı bulunduğunu tahmin ediyor. Örgüt Ramadi ve Felluce gibi yerleri kaybedince Musul'un nüfusu da arttı. Daha önce 1,5 milyon kişinin yaşadığı kentte halihazırda 2 milyon insan var.
ABD'nin yanı sıra Türkiye başta olmak üzere Almanya, İtalya, Kanada, İngiltere ve daha birçok ülkenin Musul'a yakın bölgelerde askeri eğitim kampları yer alıyor. Söz konusu ülkeler bir yıldan uzun süredir Irak askerleri ve Peşmerge güçlerine eğitim veriyor.
Uluslararası koalisyon güçlerinin operasyona havadan destek vermesi bekleniyor.