ABD'de 16. Mas-Icna Kongresi
- Kongreden detaylar AFAD Başkanı Güllüoğlu ile röportaj AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Göka ile röportaj ABD'de 16.
- Kongreden detaylar
AFAD Başkanı Güllüoğlu ile röportaj
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Göka ile röportaj ABD'de 16. MAS-ICNA Kongresi
AFAD Başkanı Güllüoğlu:
"Temaslarımızda, Türkiye'nin insani yardım faaliyetlerinin takip ve takdir edildiğini, Türkiye'nin tüm dünyaya örnek olduğunu gördük"
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Göka:
"Değerleriniz ve inancımız gereği mültecilere açık kapı politikası uyguluyoruz. Bütün varımızı yoğumuzu paylaşabiliyoruz"
CHICAGO (AA) – Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ABD'nin Chicago kentinde bu yıl 16'ncısı düzenlenen Müslüman Amerikan Cemiyeti-Kuzey Amerika İslam Camiası (MAS-ICNA) Kongresi kapsamında "Türkiye'nin İnsani Yardım Diplomasisi ve Sığınmacı Politikası" konulu panel düzenledi.
Dünyanın dört yanından on binlerce Müslümanı bir araya getiren kongrenin son gününde gerçekleşen panele, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Tuba Nur Sönmez, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Meryem Göka, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington DC Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat ve TRT World'den Zia Eshanzada konuşmacı olarak katıldı.
Panelde Türkiye'nin sığınmacılara yönelik izlediği politikalar ve dünya genelinde yaptığı insani yardım çalışmaları aktarıldı.
AFAD Başkanı Güllüoğlu, panelin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, binlerce kişiyi ağırlayan MAS-ICNA kongresinin, Türkiye'nin uluslararası düzeyde yapmış olduğu çalışmaları anlatma noktasında önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Güllüoğlu, "AFAD olarak açmış olduğumuz standın yanı sıra düzenlediğimiz panel ile Türkiye'nin insani yardımlar konusunda, Suriye, Bangladeş, Filistin ve Afrika başta olmak üzere dünyanın her köşesinde yaptığı faaliyetleri ilgilenen ABD'li Müslümanlarla paylaşma fırsatı bulduk. Her yıl düzenlenen bu kongreye, Türkiye'nin insani yardımlar konusundaki faaliyetlerini anlatmaya devam etmek için muhtemelen bundan sonra da katılacağız." dedi.
Konferansa çok farklı milletten Müslümanların katıldığını kaydeden Güllüoğlu, "Buradaki Filistinli, Bangladeşli, Arakanlı ve Suriyelilerle ülkelerinde yaptığımız hizmetleri konuştuk. Temaslarımızda, Türkiye'nin insani yardım faaliyetlerinin takip ve takdir edildiğini Türkiye'nin tüm dünyaya örnek olduğunu gördük." değerlendirmesinde bulundu.
ABD'li Müslümanlar Türkiye'yi bundan sonraki Kongrelerde en üst düzey katılımla görmek istiyor -
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Meryem Göka ise "Türkiye olarak özellikle mülteciler konusunda çok çalışmalarımız olduğu, bu konuda söyleyecek çok şeyimiz olduğu için bu konuyu tüm platformlara taşıyoruz." diye konuştu.
Sığınmacı konusunda Avrupa'nın bir çok sözünü yerine getirmediğini hatırlatan Göka, mülteci krizi sonrası Avrupa ülkelerinde İslamofobiyi tetikleyen eylem ve tepkilere neden olacak seçim sonuçlarının ortaya çıktığını ifade etti.
Göka, "Değerleriniz ve inancımız gereği mültecilere açık kapı politikası uyguluyoruz. Bütün varımızı yoğumuzu paylaşabiliyoruz. Bu ülkemizle gurur duyduğumuz bir nokta." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Tuba Nur Sönmez de panelde Türkiye'nin uyguladığı açık kapı politikası nedeniyle 3 milyondan fazla Suriyeliyi barındırdığını aktardığını söyledi.
Sönmez, "Mülteciler konusunda Türkiye'nin sahip olduğu tecrübeyi paylaşmak ve diğer ülkelerle işbirliğine hazır olduğu mesajını verdik. Güçsüzün, mazlumun yanında duran bir devlet politikamız var ve bununla uluslararası arenada bir farkındalık meydana getirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kongrede, Türkiye'den, Cumhurbaşkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), TRT World, AK Parti ve Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi stant açtı.