ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınması Bölgeyi Kaosa Sürükler"
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump'ın, "Amerikan Büyükelçiliğini İsrail'in başkenti Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması"na ilişkin daha önce verdiği sözü yerine getirmesi durumunda, "İsrail ile Filistin arasındaki barış süreci ihtimalini...
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump'ın, "Amerikan Büyükelçiliğini İsrail'in başkenti Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması"na ilişkin daha önce verdiği sözü yerine getirmesi durumunda, "İsrail ile Filistin arasındaki barış süreci ihtimalini yok edeceğini ve bölgeyi kaosa sürükleyeceğini" söyledi.
Ureykat, Batı Şeria'nın Beytüllahim şehrinde düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın, İsrail'e yakınlığı ile bilinen David Friedman'ı bu ülkeye büyükelçisi olarak ataması ve daha önce verdiği "Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma" sözü ile değerlendirmelerde bulundu.
"Trump istediği kişiyi atama hakkına sahip ama benim milletimin başkentini belirleme hakkına sahip değil. Özellikle de konu işgal altındaki Doğu Kudüs ise" ifadesini kullanan Ureykat, şu uyarıları dile getirdi:
"Friedman ve Donald Trump'ın gözünün içine bakıp diyorum ki büyükelçiliği taşımak ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerini ( İsrail'e) ilhak etmek yönündeki adımları atarsanız bu bölgeyi kaosa sürüklersiniz."
"Trump'ın seçim döneminde verdiği sözü yerine getirerek ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyıp taşımayacağı" yönündeki soruya ise Ureykat, "Bunu yapacaklarını sanmıyorum. Sonuçta ABD bir kurumlar ülkesidir ve kendi milli çıkarları tarafından yönlendirilmektedir." cevabını verdi.
Ureykat, ABD'nin 1967'den beri İsrail'in Batı Şeria'yı kontrol ve Doğu Kudüs'ü ilhak etmesini illegal gördüğünü anımsattı.
ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması
ABD yönetiminin, 1995 yılında imzalanan Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre ülkedeki elçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyordu fakat söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "Ulusal güvenlik" gerekçesiyle ertelendi.
ABD Başkanlığına seçilen Cumhuriyetçilerin adayı Trump ise, seçim sürecinde, Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü vermişti. Filistinliler, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıktıklarını açıklayarak tepki gösteriyor. Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunuyor.
İsrail'e büyükelçi olarak atadığını duyurulan Friedman ise, Trump'ın "İsrail'in başkentinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması" konusundaki sözlerine destek vererek, yeni görevinden büyük bir memnuniyet duyacağını belirtmişti.
Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmadı.
David Friedman
ABD'de Cumhuriyetçi muhafazakarların politik yelpazesinde aşırı sağ kanada yakın duran ve Yahudi kökenli bir aileden gelen Friedman, İsrail ile yakın ilişkilere sahip bir isim olarak biliniyor.
"İsrail hükümetinin yeni yerleşim yerleri inşa etmesinin barışın önünde engel olmadığını" savunan Friedman, bir dönem İsrail'de yayımlanan Arutz Sheva ve Jerusalem Post gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
Ülkesinde Florida'da yaşayan Friedman'ın aynı zamanda Kudüs yakınındaki Telbiye bölgesinde de bir evi bulunuyor.