ABD, 2 Askerimizi Şehit Eden Teröristi İade Etmedi
1988 yılında PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan ile birlikte 2 askeri şehit ettikten sonra ABD'ye kaçan PKK'lı İbrahim Parlak'ın Türkiye'ye iadesi, bir yıl daha ertelendi.
Ankara'nın uzun süredir iade talebinde bulunduğu ve 28 yıldır ABD'de kaçak konumda olan PKK'lı İbrahim Parlak, avukatları aracılığıyla daha önce İç Güvenlik Bakanlığı'na yaptığı başvuruda, Türkiye'de işkence gördüğünü ve Birleşmiş Milletler sözleşmesine göre iadesinin insan hakları ihlali olacağını iddia etmiş ve sınır dışı kararı 90 gün ertelenmişti.
Parlak, avukatları aracılığıyla 90 günlük uzatma süreci için benzer gerekçelerle başvurdu ancak bu kez erteme kararının çıkmasına zor gözüyle bakılıyordu. Ama beklenen olmadı ve İç Güvenlik Bakanlığı, iddianın değerlendirilmesi için sınır dışı kararını yeniden bir yıl erteleme kararı aldı. Yeni erteleme kararı Mart 2017 tarihine kadar geçerli olacak.
Kararın ardından yerel basına konuşan Parlak, "Eğer benim burada bir yıl daha yaşamamda bir sorun görmüyorlarsa, devlet burada yaşamama engel olan şeylerden kurtulup enerjisini boşuna harcamasın" dedi.
Parlak'ın Amerikan vatandaşlığına alınması için önerge veren Milletvekili Fred Upton da "Bir yıl daha nefes alıp, İbrahim'in burada daimi olarak kalmasını sağlayacak bir çözüm yolu bulmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
ANKARA UZUN SÜREDİR İSTİYOR
İbrahim Parlak, PKK adına 1980-88 arasında Avrupa'da propaganda çalışmaları yaptı. PKK'nın Helve kampında, 3 ay kaldıktan sonra Suriye'de Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede, Türkiye'ye sızıp eylem emri almıştı. Parlak ve Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu PKK'lı bir grup, 1988'de Suriye sınırından Türkiye'ye geçerken jandarma ile girdikleri çatışmada iki askeri şehit etmişti.
16 AY HAPİS YATTIKTAN SONRA SAHTE PASAPORTLA ABD'YE KAÇTI
Çatışmadan sonra üzerinde üzerinde Kalaşnikof ve el bombasıyla yakalanan Parlak, 16 ay hapis yattıktan sonra, sahte pasaportla ABD'ye kaçarak burada siyasi iltica talebinde bulunmuştu. Malatya DGM, daha sonra Parlak'ı 6 yıl hapse mahkum etmiş, Ankara, cezasını tamamlaması için gıyabında tutuklama emri çıkarttığı Parlak'ın iadesini talep etmişti.
'ÖRNEK GÖÇMEN'
Demokrat Senatör Carl Levin ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi milletvekili Fred Upton tarafından verilen yasa önergesinde, PKK'lı terörist için, "O örnek bir göçmen, iyi bir yurttaş olmuştur" denilmişti.
80 ÜLKE REDDETMİŞTİ
Türkiye'nin iade evraklarını geçen yıl Washington'a gönderdiği Parlak, ABD tarafından mahkeme kararıyla 'terörist' olarak tescil edildiği için şimdiye dek avukatı tarafından 80'den fazla ülkeye yapılan sığınma başvuruları reddedilmiş durumda. Amerikan yargısı, daha önce Türk vatandaşlığından çıkarıldığı için Parlak'a, 'Kendine sığınacak ülke bul. Burada kalamazsın' demişti. Parlak'ın İç Güvenlik Bakanlığı'nın Aralık ayında dolan 3 aylık süre içerisinde kendisine sığınacak bir ülke bulamaması nedeniyle Türkiye'ye sınır dışı edilmesi bekleniyordu.
YALAN BEYANDA BULUNMUŞTU
Parlak'ın ABD'de kalabilmek için 1999'da yaptığı 'Yeşil Kart' (Green Card) başvurusu, yetkililerden terör bağlantılı geçmişini sakladığının ortaya çıkmasının ardından iptal edilmişti. Parlak daha sonra yalan beyan vermekten sınır dışı talebiyle tutuklanarak cezaevine konmuştu. Michigan'da 10 ay hapis yatan Parlak, daha sonra 50 bin dolar karşılığında tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakılmıştı. ABD mahkemeleri, Parlak'ın terörist bağlantıları olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye iadesine karar vermişti.
Parlak'ın yaşadığı Michigan eyaletindeki çevresi, PKK üyesinin Türkiye'ye iade edilmesine engel olmak için kampanyalar düzenlemişti. Parlak'ın iade edilmemesi için Amerikan medyasında da yoğun bir kampanya başlatılmıştı. (Kaynak: Vatan)