Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

AB Perspektifiyle Türk Turizmi Değerlendirildi

AB Perspektifiyle Türk Turizmi Değerlendirildi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'AB Perspektifiyle Türk Turizminin Değerlendirilmesi' konulu panel Sabancı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen 'AB Perspektifiyle Türk Turizminin Değerlendirilmesi' konulu panel Sabancı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir tarafından yönetilen panele; Vali Yardımcısı Şahin Aslan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Prof.Dr.Mehmet Vedat Pazarlıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, kaymakamlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panele konuşmacı olarak Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, Bremen Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Bölümü öğretim üyesi Dr. Volkan Altınbaş, DEÜ İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ebru Günlü ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz iştirak etti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan turizmin ekonomiye katkısına dikkat çekti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin henüz bir yaşında olmasına rağmen ilerlemesini emin adımlarla sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Akhan, geleceğe yönelik planlamalarda sağlık turizmi alanında yapılacak çalışmalara öncelik verdiklerini ifade etti. Prof. Dr. Akhan, "Rakamsal verilere bakıldığında turizmin ekonomiye katkısını yadsınamaz bir gerçek olarak görmekteyiz. İzmir özeline de bakacak olursak İzmir turizmi giderek artan potansiyeliyle Türkiye'nin gözbebeği olan bir şehridir. Fakat İzmir tarihiyle,kültürüyle,doğal güzellikleriyle bu pastadaki payını yeterince alamamaktadır. Biz de üniversite olarak İzmir turizmini canlandırmak adına yapılacak çalışmalara ağırlık vererek özellikle sağlık turizminin geliştirlmesi adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir de Türk turizminin 80 öncesi ve 80 sonrası olarak 2 ayrı dönemde incelenmesi gerektiğini ifade etti. 1982 yılında çıkarılan Turizm Teşvik Kanunu ile birlikte 80'li yıllardaki arz yetersizliğinin bugün arz farzlılığı olarak karşımıza çıktığını söyleyen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, "Bugün Türkiye'ye gelen turistlerin önemli bir kısmı AB ülkelerinden gelmektedir. Bu potansiyel Türk turizmi açısından çok önemli bir pazarı oluşturmaktadır" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ ise Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde turizmin en sorunsuz alan olduğunu söyledi. Ertuğ," Hükümetin 2023 vizyonu çerçevesinde bir hedefi var. Ben bu hedef doğrultusunda 63 milyon turist sayısı ifadesinin 100 milyon turiste ulaşabileceğini düşünüyorum. Çünkü potansiyel oldukça geniş" dedi. Türkiye'nin inanç turizmine daha çok önem vermesi gerektiğine vurgu yapan Ertuğ, AB ülkelerinde yıllar önce çizilen bir Türkiye imajının olduğunu da ifade etti Ertuğ," Örneğin her darbe AB'den Türkiye'ye bakış açısını çizmiştir.

Avrupa tarafından çizilen imajı düzelttiğinizde Türkiye'ye bakış açıları da değişir. Çözüm olarak AB ülkelerinde tanıtıma ağırlık verilmesi gerekir. Türkiye geçen yıl oldukça güzel şeyler yaptı. Dini hıristiyan vakıfların geri verilmesi, Heybeliada'daki okulun açılması gibi konularda güzel adımlar atıldı. Bunlar iyi haberlerdi. Bu Avrupa'da çok iyi kullanılabilirdi. Türkiye'nin bunları Avrupa ülkelerinde anlatmada bir sıkıntısı var. Avrupa içerisindeki haber ajanslarının iyi kullanılması gerekir" diye konuştu.

Türkiye'nin turizmde kısa sürede büyük başarılar elde ettiğini anlatan Bremen Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Bölümü öğretim üyesi Dr. Volkan Altınbaş ise İzmir'in potansiyelinin çok altında bir seyir izlediğini belirtti. Altınbaş,"İzmir'de geçtiğimiz yıllara baktığımızda yüzde 18 buçukluk bir artış var. Bu rakamı İzmir için çok çok az bir rakam olarak görüyorum. Yurtdışından Avrupa'dan geldiğimizde inanın Ankara'ya ulaşmak İzmir'e ulaşmaktan daha kolay. İzmir'e ulaşılabilirliği kolaylaştırmak lazım Bölgenin ulaşılabilirliği, alternatif turizm çeşitlerine bakarak AB sürecinin özellikle İzmir ve bölgesinde başta üniversiteler ve turizm paydaşlarıyla birlikte çok iyi izlenmesi gerekir" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir'in de yatak kapasitesi ve gelen turist sayısıyla Türk turizminin yüzde 4'lük diliminde yer aldığını ifade ederek, kentin potansiyeli ve yatak kapasitesinin artırılması için çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi. Türk turizmin yapılan yatırım ve tanımlarla dünyada çok önemli noktaya geldiğini ifade eden Ediz," İzmir'in 2023 yılına kadar turizm master planı yapılmış durumda. 19 turizm alanının planlanması bu alanlarda hedeflenen yatak kapasitesine ulaşılması konusunda tüm planlamalar hazır durumdadır. Tüm alanların planlama çalışmaları bakanlık tarafından yerel yönetimlerle birlikte ortak bir şekilde sürdürülüyor.

İzmir'de biraz hukuki süreçlerden dolayı belki bu planlamalar yavaş yürüyor. Bunu tüm İzmirliler yakından takip ediyor"

Kaynak: Bültenler / Güncel
title