AB Komisyonu Başkanı Barroso'dan Almanya değerlendirmesi
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Almanya'da kurulacak hükümet çalışmalarına müdahil olmak istemediğini belirterek büyük bir koalisyonun daha faydalı olabileceğini söyled...
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Almanya'da kurulacak hükümet çalışmalarına müdahil olmak istemediğini belirterek büyük bir koalisyonun daha faydalı olabileceğini söyledi.
Eylül ayında Almanya'da yapılan genel seçimler sonrasında oluşacak hükümetten beklentilerini açıklayan Barroso, ''Büyük koalisyonla kurulacak hükümet daha faydalı olacaktır'' dedi.
Hessen Eyaleti Avrupa Diyaloğu programı kapsamında, Frankfurt'un tarihi kilisesi Paulskirche'de düzenlenen etkinliğe Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Uyum, Adalet ve Avrupa Bakanı Jörg Uwe Hahn, Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann ve AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de katıldı.
Geçmişte bazı işlerin düzgün yürümediğine işaret eden Barroso, ''AB sorunlarımızın sebebi değil, çözümün bir parçası. AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krizin sebebi avro para birimine geçilmesi değil, finans piyasasının sorumsuz davranışları ve borçlanmalardır. Avrupa Birliği ortak para birimi avroya geçildikten sonra Almanya yıllık büyümesini yüzde 0,5 artırarak devam ettirdi. Avro para birimine geçildikten sonra AB ülkeleri içinde Almanya en karlı ülke oldu. Avro, sadece para birimi değil, daha fazlası" diye konuştu.
Alman hükümetinden önceki yıllara nazaran Avrupa ile daha güçlü ilişkiler içerisinde olmasını arzuladığını ifade eden Barroso, "Almanların tarihi bir sorumluluğu var ve bunu lehinize çevirebilirsiniz" dedi.
Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ise konuşmasında Avrupa projesini ''dostluk ve yüz yılın projesi' şeklinde yorumlayarak, ''Bu bize sunulmuş bir hediyedir ve devam ettirmemiz gerekir" ifadesini kullandı.
AB ülkelerinin gelecekte dünya sahnesinde rol sahibi olabilmelerinin birlikte ortak hareket etmeleriyle sağlanabileceğini belirten Bouffier, ''Ortak Avrupa değerlerimiz ve özgürlük, demokrasi, hukuk devleti gibi kazanımlarımız dünyanın diğer ülkelerine bir model olabilir" diye konuştu.
Muhabir: AA, Cüneyt Karadağ
Yayınlayan: Hüseyin Doğru