Haberler

AB'den Yunanistan'a Sığınmacı Destek Programı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yunanistan'da kalan sığınmacılar için 209 milyon avro bütçeli "Entegrasyon ve Konaklama için Acil Destek (ESTIA)" programını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yunanistan'da kalan sığınmacılar için 209 milyon avro bütçeli "Entegrasyon ve Konaklama için Acil Destek (ESTIA)" programını açıkladı.

AB Komisyonunun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Yunanistan Göç Politikaları Bakanı Yannis Mouzalas, Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Yunanistan Temsilcisi Philippe Leclerc, başkent Atina'da düzenlenen ortak basın toplantısıyla programı tanıttı.

Stylianides, burada yaptığı açıklamada, "Toplam 209 milyon avro bütçeye sahip Entegrasyon ve Konaklama için Acil Destek programını başlatıyoruz. Program kapsamında 57 milyon avro sığınmacılara dağıtılacak ön ödemeli kartlar ve 93 milyon avro kiralanacak 22 bin apartman dairesi için ayrılacak." ifadelerini kullandı.

Böylece Yunanistan'a sağlanan acil destek yardımlarının iki katına çıkarak 401 milyon avroya ulaştığına dikkati çeken Stylianides, kamplardan apartman dairelerine taşınacak sığınmacı sayısının toplamda 30 bine ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Stylianides, böylece sığınmacıların ülkede onurlu bir yaşama kavuşmalarını sağlamak istediklerini kaydetti.

Yunanistan'da özellikle ana karada sığınmacıların durumunun iyileştiğini dile getiren Stylianides, Yunanistan hükümetinin adım adım kampların sorumluluğunu tamamen üstlenmeye hazırladıklarını aktardı.

Sığınmacı krizi için Yunanistan'a 1,3 milyar avro

Avramopoulos ise AB Komisyonunun Aralık 2014'te başlayan ve 2015'te zirveye çıkan sığınmacı krizi boyunca Yunanistan'ın yanında olduğuna işaret ederek, "Yaklaşık 1,3 milyar avroluk fon, sığınmacı krizinin yönetimi için Yunanistan'a ayrıldı. Yunanistan, fonlardan en çok faydalanan ülke olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve AB arasındaki göçmen mutabakatının işlemeye devam ettiğini anımsatan Avramopoulos, mutabakat sayesinde günlük sığınmacı geçişlerinin ortalama 40'a düştüğünü vurguladı.

Avramopoulos, Çekya, Macaristan ve Polonya gibi AB üyesi ülkelerin sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi konusunda iş birliği yapmadığına dikkati çekerek, "Eğer bu ülkeler fikirlerini değiştirirlerse kapımız açık. Fikirlerini değiştirmek için bir ayları var. Konuşmaya açığız." şeklinde konuştu.

Yunanistan Göç Politikaları Bakanı Mouzalas da bazı sığınmacı kamplarını kapatmayı başardıklarını belirterek, "Ana hedef tüm kampları kapatarak, sığınmacıları topluma kazandırmak." dedi.

Mouzalas, bu programlara belediyelerin de aktif katılım göstermesinin olumlu bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close