Haberler
Körfez'in petrol zengini ülkesi ilk kez Ankara'da! Türkiye ve Umman arasında 10 kritik anlaşma imzalandı

Türkiye ve Umman arasında 10 kritik anlaşma imzalandı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Putin'den yeni tehdit: Birden fazla Oreşnik füzesi, nükleer silaha eşdeğer

Putin, elindeki en güçlü silahla tehdit etti: Toz olursunuz

Turhan Çömez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la arasını açan olayı ilk kez Haberler.com'a anlattı

Turhan Çömez, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasını açan olayı ilk kez anlattı

AB'den Başörtüsüne Onay

AB'den Başörtüsüne Onay
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Komisyonu, Türkiye'deki Üniversitelerde Türbanın Serbest Bırakılmasının AB Müzakerelerini Etkilemeyeceğini Açıkladı. Olli Rehn, 'Bu Konuda AB'nin Bir Tavrı Yok' Dedi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasının AB müzakerelerini etkilemeyeceğini açıkladı. Genişleme Komiseri Rehn, “Bu konuda AB’nin bir tavrı yok” dedi

AKP hükümeti tarafından hazırlanan yeni anayasa taslağında üniversitelerde türbanın serbest bırakılacağına ilişkin bilgilerin basına yansıması üzerine konu Avrupa Birliği gündemine de geldi. Avrupa Parlamentosu’nun aşırı sağ kanadına mensup üyelerinden Belçikalı Frank Vanhecke, AB Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle AP Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde Türkiye’deki üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasının bu ülkenin AB ile olan müzakerelerini nasıl etkileyeceğini sordu. AP’li vekil türban yasağının kalkıyor olmasını da, “Türkiye’nin giderek İslamlaşması” şeklinde yorumladı.

Vanhecke, bir sivil toplum örgütünün raporunda, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana “İslamlaşan” yönetimde kadınların durumunun giderek daha zorlaştığının iddia edildiğini hatırlattı. “2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, türban yasağının temel özgürlükler açısından bir insan hakkı ihlali olmadığına karar vermiştir” ifadesini kullandı.

Türban müktesebat dışı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise yayınladığı yazılı yanıtta AB’nin türban konusunda ortak bir tavrı olmadığının altını çizdi. Türkiye’de Anayasa değişiklikleri üzerine tartışmaların Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bir grup uzmanın hazırladığı yeni Anayasa taslağının AKP’ye sunulmasından sonra sürdüğünü bildirdi.

Bu tartışmadan sonra TBMM’de oylama yapılacağını yeni Anayasa’nın yürürlüğe girmesinin ise referandum konusu olduğunu hatırlatan Rehn, “Profesör Ergun Özbudun tarafından sunulan Anayasa taslağı Türk eğitim sisteminde İslami başörtüsü hakkında uygulanacak kurallar konusunda iki alternatif değişiklik önerisini içermektedir. Komisyon, bu konuyu düzenleyen bir AB müktesebatının bulunmadığını ve üye devletlerde değişik uygulamaların yürürlükte olduğunu belirtir” dedi.

AVRUPA’DA DURUM NASIL

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin bir kısmında kamusal alanda türban yasak olmasına rağmen üniversitede türban yasağı uygulanmıyor.

FRANSA: İlk ve orta dereceli okullarla liselerde dini simge kullanımı yasak. Yasaklanmanın nedeni olarak okullarda Müslaman öğrenciler arasında entegrasyonu hızlandırmak gösterildi.

ALMANYA: Hessen, Berlin, Bavyera, Aşağı Saksonya, K.R. Vestfalya, Saarland ve Bremen eyaletlerinde kamu kuruluşlarında türban takmak yasak.

AVUSTURYA: Aşırı sağcı Özgürlükçü Parti (FPÖ) başörtüsü yasağı için girişimde bulunuyor. Çocukların çalıştırılmaması yasağı kadar önemli bir gelişme olacağını savunarak yasak için çalışıyor.

HOLLANDA: Hollanda hükümeti, daha önceki yıllarda meclis kararıyla yasallaştırdığı başörtüsünü kamusal alanlarda yasaklamaya hazırlanıyor.

BELÇİKA: Bazı belediyeler burka ve çarşaf yasağı uyguluyor. Ancak türbana yönelik yasak yok.

İSVİÇRE: Vatandaşlık isteyen ve tüm şartları yerine getiren başörtülü bir kadına “hayır” cevabına gerekçe olarak, “entegrasyon yetersizliği” gösterildi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title