Aa'nın "Yeni Nesil Habercilik Eğitimi"
Anadolu Ajansının (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde gazeteci yetiştirmek amacıyla İstanbul'da düzenlenen "Yeni Nesil Habercilik Eğitimi" başladı.
Anadolu Ajansının (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde gazeteci yetiştirmek amacıyla İstanbul'da düzenlenen "Yeni Nesil Habercilik Eğitimi" başladı.
AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan "Yeni Nesil Habercilik Eğitimi"nin Mercure Otel'deki açılışında yaptığı konuşmada, programa katılmaya hak kazananları tebrik etti.
AA'nın eğitim programları artık çok farklı, çok özellikli ve marka haline geldiğini vurgulayan Sel, "Buradan çıkan arkadaşlar genellikle basında iyi yerlere gelmeye aday arkadaşlarımız" dedi.
AA'nın habercilikteki başarısına değinen Sel, şöyle devam etti:
" Türkiye'deki en geniş ve en profesyonel fotoğraf ağı bizde ve en yetenekli foto muhabirleri ajansımızın bünyesinde çalışıyor. Sizin gibi eğitim alan arkadaşlarımız fotoğraf alanında ödüller kazanıyorlar. Bir seneden beri kurmuş olduğumuz infografik bölümümüzde yaptığımız çalışmalar sosyal medyada ve yazılı ile görsel basında paylaşılıyor. Ben 32 sene önce yurt dışında kameraman olarak bu işe başladım. Onun için en başta alınan eğitimin ne kadar belirleyici olduğunu biliyorum. Sizin buradaki şansınız çok iyi bir kadroyla çalışacak olmanız ve ileriye yönelik birçok bilgiler edinmeniz. Can kulağıyla bu arkadaşlarımızı dinlemenizi ve pratik çalışmaları iyi bir şekilde takip etmenizi tavsiye ederim."
- AA Haber Akademisi Koordinatörü Sönmez
AA Haber Akademisi Koordinatörü Ümit Sönmez de konuşmasında daha önce düzenlenen eğitim programlarının Ankara'da gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "İstanbul'da ne yapabiliriz diye düşündük. Çünkü insan kaynağı, her açıdan İstanbul'da daha güçlü ve İstanbul'da eğitim verebilecek pozisyondayız. Foto muhabirliği, kameramanlık, diplomasi muhabirliği, spor muhabirliği eğitimlerini de yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Haberlerin maniple edilebileceği bir dünyada yaşandığını vurgulayan Sönmez, Haber Akademisi'nin amacının ahlaklı, etik ve doğru haber peşinde koşan gazeteciler yetiştirmek olduğunu söyledi.
AA'nın tarihini hatırlatan Sönmez, şunları kaydetti:
"Biz Anadolu Ajansının 95 yıllık tecrübesini size aktarmaya çalışacağız, çünkü eğitmenlerimizin hepsi AA'dan arkadaşımız. İlk eğitimlerde her zaman eksiklikler ve kusurlar olabilir, gördüğünüz eksiklikleri ve hataları lütfen bize aktarın. Bu eğitim, bizim kendimizi daha iyi hale getirmek için bulunmaz fırsat olacak. Gazeteci belki eğitim alarak belli bir noktaya gelir, ama eğitimle gazeteci olunmaz. İletişim fakültesi okudum, iş bulamadım diye bir şey yok, gazetecilik bir yaşam biçimi. Etrafınızdaki her şeye bir haberci gözüyle bakıp, iş çıkartıp, bir röportaj yapmanız ve yazı dizisi yazmanız mümkün. 'Yeni Nesil Habercilik Eğitimi', bu anlamda büyük bir avantaj olacak."
Eğitimin istihdam garantili olmadığını belirten Sönmez, buradan alınan eğitimin farklı basın kurumlarında iyi bir referans olacağını vurguladı.
Sönmez AA'nın yurt dışında da eğitim çalışmalarına başladığını ifade ederek, 10 kişiyi Londra'ya gönderdiklerini, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini anlattı.
"Yeni Nesil Habercilik Eğitimi'nin bir ay teori, bir ay da pratikten oluştuğunu hatırlatan Sönmez, katılımcılara başarılar dileğinde bulundu.
-Yeni Nesil Habercilik Eğitimi
"Yeni Nesil Habercilik Eğitimi" programı kapsamındaki dersler 18 Aralık Cuma günü sona erecek.
İstanbul'da gerçekleştirilecek eğitimlerde katılımcılar, AA'nın ve ulusal medyanın deneyimli habercilerinden teorik ve uygulamalı dersler alacak. Eğitimlerde katılımcılar birinci ay teorik, ikinci ay uygulamalı dersler görecek.
İlk ayda vize ve finaller yapılacak, ikinci ayda ise öğrenciler gruplar halinde AA Genel Müdürlüğünün ilgili servisleri ve bölge müdürlüklerinde uygulamalı eğitimlere tabi tutulacak. Her öğrenciye verilen yazılı haber, fotoğraf ve görüntü ödevleri titizlikle takip edilerek gelişimleri değerlendirilecek.
Katılımcılara verilecek dersler arasında, "Eğitimde Yeni Nesil Habercilik, Uygulamalı Röportaj Teknikleri, Medyada Kriz Yönetimi, Haber Yazma Teknikleri, Özel Haber, Haber Fotoğrafı Çekim Teknikleri, Haber Kameramanlığı, Haberde Hukuk Kriterleri, Görüntü İşleme Yöntemleri, Olağanüstü Durumlarda Haber Kameramanlığı, Olağanüstü Durumlarda Haber Fotoğrafçılığı, Gazetecilikte Gündem ve Kaynak, Multimedya Uygulamaları, Yeni Medya Uygulamaları, İnfografik" yer alıyor.
"Yeni Nesil Habercilik Eğitimi" mülakatına 270 kişi katılmış, 58 kişi eğitim almaya hak kazanmıştı. Eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek.