Haberler

"Haber Oranlarında Yüzde 61'lik Bir Büyüme Görüyoruz"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ömer Ekşi, haber oranlarında yüzde 61'lik büyüme gerçekleştiğini belirtti.

Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi, haber oranlarında yüzde 61'lik büyüme gerçekleştirildiğini belirterek "Hedefi olan bir ajans ve bireyler olarak üretimimizin 596 binden 961 bine çıktığını görüyoruz, yani bir milyona yaklaşmışız, önümüzdeki yıl daha yukarılara çıkaracağız" dedi.

AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ekşi, geçmişin hesabını yapamayanın geleceği inşa edemeyeceğini kaydederek "Haber oranlarımıza baktığımız takdirde yüzde 61'lik bir büyüme görüyoruz. Özel haberde yüzde 45, rutinde yüzde 58, fotoğrafta ve görüntüde yüzde 65'lik artış. Hedefi olan bir ajans ve bireyler olarak üretimimizin 596 binden 961 bine çıktığını görüyoruz, yani bir milyona yaklaşmışız, önümüzdeki yıl daha yukarılara çıkaracağız" diye konuştu.

Her geçen gün AA'nın üretiminin daha fazla yurt dışına kaydığını belirten Ekşi, "Dünyada ilk 5 ajans olma hedefimiz var. Bunu neyle yapacağız? Bunu üretimimizi yurt dışına taşımakla yapacağız. 2012'de toplam üretimimizin yüzde 71'i yurt içi kaynaklıyken Türkiye'de üretilirken bu oran 2013'te yüzde 58'e düşüyor. Gelinen nokta çok çok önemli bu çok büyük bir değişim ve dönüşüm" değerlendirmesinde bulundu.

Böyle bir değişimi gerçekleştirmenin büyük bir başarı olduğunu, her ne pozisyonda olursa olsun bütün arkadaşların teşekkürü hak ettiğini dile getiren Ömer Ekşi, "Dönüp baktığımız takdirde çok büyük bir tecrübe var ortada. Derinleme analiz yapanlar için çok büyük tecrübe var ortada. Türkiye'de dar bir medya anlayışı var, her gün olan biten neyse onun etrafında şekillenen, oysa biz bu yerel gündemin dışına çıkabiliyoruz. Çin'de ne olduğunu görebiliyoruz" ifadesini kullandı.

AA'ya her geçen gün dünyanın farklı milletlerinden çalışma arkadaşlarının katıldığını bildiren Ekşi, şöyle devam etti:

"Dün bir arkadaşımız Hz. İsa'nın doğumu vesilesiyle Hristiyanları tebrik etti. Bu çok güzel bir şey, bunlar güzel şeyler yakın zamana kadar böyle şeyleri duymak mümkün değildi. Türkiye'de iç haberler, yurt haberler ve parlamento da görev yapan arkadaşlar ortalama günde 300 haber üretmişler bu arkadaşlarımız Türkiye içi fotoğraf üretiminin yüzde 70'ni, video üretimin ise yüzde 80'ini gerçekleştiriyorlar, spor gibi ekonomi gibi servislerine de katkı sunuyorlar. Günde de bu arkadaşlar ortalama 500 yerel haber üretiyorlar. Bu rakamları 737 kişiyle yapıyorlar. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor: Ülke medyasının ihtiyacının üzerinde bir haber üretimi yapıyoruz. Burada yapmamız gereken zaman içerisinde haberlerimizi olabildiğince ulusaldan uluslararasına doğru kaydırmamız gerekiyor."

Spor servisinin 2013'te tam da istedikleri gibi uluslararası haberlere yoğunlaştığını ve dünya medyasına bu haberleri servis ettiğini anlatan Ekşi, ekonomi ve finans haberlerinde de ajansın büyüme trendine yakın bir izleme olduğunu söyledi.

Geçmişte yurt dışında sadece temsilcilerin olduğunu, bunların sadece Türkiye'den bir heyet gittiğinde onu takip ettiklerini oysa şimdi yurt dışında habercilerin bulunduğunu ifade eden Ekşi, "Yurt dışında uluslararası bir haber olduğunda ısrarla onu istiyoruz, fotoğrafıyla görüntüsüyle onu takip ediyorlar. Dış haberlerde 30 civarında İngilizce haber 100 habere çıktık, inşallah bunu daha ileri taşıyacağız, 300'lere çıkartmamız gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Dünyanın pek çok yerinde en iyi fotoğrafları, dünya medyasında yer alacak fotoğrafları çeken, çalışanlarının bulunduğunu kaydeden Ekşi, üretmenin yetmediğini bunu pazarlamanın, piyasayla buluşturmanın da çok önemli olduğunu anlattı.

Ekşi, yeni medyada çalışanların da çok hareketli bir yıl geçirdiklerini, sosyal medyadaki takipçi sayısının hedeflenene yaklaştığını, bunun da ajansın marka değerini, bütüncül değerini artıran bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Ortadoğu'nun "haberin kaynadığı" bir coğrafya olduğunu, burada çok kan aktığından haberin de çok hızlı aktığını anlatan Ömer Ekşi, AA'nın burada hakkı hakkaniyeti teslim eden bir haber çalışması yürüttüğünü belirterek Ortadoğu'da çalışan muhabirlerin evlerine polis baskınları, gözaltına alınmalar, çektikleri fotoğraf ve videoların silinmesi, sırf AA'dan geldikleri için programlara alınmama gibi zorluklar altında çalıştıklarını, buna rağmen buradan gelen haber ve fotoğrafların uluslararası medyada kullanıldığını vurguladı.

AA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Erdoğmuş da AA'nın yüzüncü yıl vizyonunun çalışanlara gidilecek yol hakkında bir konumlandırma yaptığını, global ölçekte iyi şirketler vizyonlarını nasıl gerçekleştiriyorlarsa ajansında hedeflerine öyle ulaşacağını söyledi.

Erdoğmuş, birden çok birimin bir arada çalışması gerektiğini, takım çalışmasının yerine getirilmesinin önemli olduğunu, hiyerarşik yapı yerine motivasyonu yüksek çift yöneticilerle çalışılması gerektiğine dikkati çekti.

Ajansın iyi yolda olduğunu düşündüğünü belirten Erdoğmuş, global düşünen, global davranan, global kalitede olan, global şirket anlayışının oluşması gerektiğine vurgu yaptı.

Haber Akademisi Koordinatörü Hayri Çetinkuş da ajansın haber üretme konusunda, yıl sonu hedeflerinin geçildiğini, abonelerin memnuniyeti açısından da önemli seviyede memnuniyet artışı sağlandığını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title