Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

"90'lar Şiiri Devam Ediyor!"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Şiirimizde 90'lar" Semineri Şair Ali Emre'nin Anlatımıyla Gerçekleşti.


Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği "Şiirimizde 90'lar" semineri şair Ali Emre'nin anlatımıyla gerçekleşti. 8 Aralık Salı akşamı, saat 19.00'da, Zeytinburnu Kültür Merkezinde başlayan etkinlikte, şair Ali Emre 90 şiirinde öne çıkan poetik görüş ve kuramlar hakkında konuştu.

Ali Emre, "Şiirimizde 90'lar" seminerinin üçüncü dersinde, önceki ay konuşulan konuyla ilgili toparlayıcı bir özet geçerek başladı. 90'ların yayıncılık yönünden olduğu kadar poetik görüş ve kuramlar yönünden de bereketli, zengin ve verimli bir dönem olduğundan söz eden Emre, "90'larda yaşayan, yazan ve sonraki yıllarda da ürünler veren şairler, şiir yazmakla kalmadılar, aynı zamanda şiirle ilgili poetik yaklaşımlar geliştirdiler." dedi.

Ali Emre, konuşmasının devamında, 90'larda öne çıkan ve günümüze de birtakım etkileri olan poetik görüşleri, temsilcileri eşliğinde, kısa şiir örnekleri vererek değerlendirdi.

Konuşmasında ilk olarak Yeni Hece Şiiri'ni ele alan şair Ali Emre, Yeni Hece Şiiri'nde geleneksel değerlerin, taşra hayatının ve nostaljinin yerini vurguladı. Süleyman Çobanoğlu'nu özellikle işaret eden Emre; Ahmet Murat, İbrahim Tenekeci, Ali Ayçil gibi önemli isimleri de hatırlattı. Bu şiirlerin kuvvetli mısralardan oluşan akılda kalıcı şiirler olduğunu dile getiren Emre, "Bu tür şiirin kırılgan bir yapısı var, imgeci şiire dönüşebiliyor ve zaman zaman klişelere düşebiliyor" diye ekledi.

Konuşmasının devamında Ali Emre, Neo-epik Şiir üzerinde durdu. Emre, Neo-epik şiirin, Klasik Epik Şiir'in kavgacı ruhunu günümüz şiir anlayışına taşımaya çalıştığını, söyledi. Neo-Epik Şiir'de, Hakan Arslanbenzer'i, Elyasa Koytak'ı ve arkadaşlarını işaret eden Emre, Sivas'ta çıkan Aşkar Dergisi'nin de bu çizgiye yakın olduğunun belirtti. Ali Emre: "Bazı şairlerin şiirdeki kavgacı ruhları zaman zaman sosyal medyaya da yansıyor, böyle durumlar o şairlerin şiirlerini yıpratıyor, şiirlerinin gündeme gelmesini engelliyor." dedi ve ekledi: "Bununla birlikte, geleceğe dönük olarak sosyal ve siyasal duruşu önemsiyorsak, kişiliği, kimliği önemsiyorsak umut bağlayabileceğimiz şiir kanalı Neo-epik Şiir kanalıdır."

Konuşmasının son bölümünde Ali Emre, 90'lardan günümüze uzanan diğer poetik görüş ve kuramları da atlamadı. Emre, Hayriye Ünal ile Çok Sesli Şiir'i, Yücel Kayıran ile Felsefi Şiir'i, Osman Çakmakçı ile Organik Şiir'i, Enis Akın ile Kekeme Şiir'i, Murat Güzel ile İronik Realizm'i, Celal Fedai ile Neo-klasik Poetika'yı, Ali K. Metin ile Barbar Şiir'i ve Ahmet Güntan ile Parçalı Ham'ı da ele alarak "Şiirimizde 90'lar" seminerinin bu haftaki dersini sonlandırdı.

Şair Ali Emre, "Şiirimizde 90'lar" seminerinin dördüncü dersinde bu defa edebiyat dergileri üzerinden 90'lar şiirini incelemeye devam edecek. Etkinlik, 11 Ocak Pazartesi günü saat 19.00'da gerçekleşecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title