9 Yaşındaki Baran Yürümek İçin Tedavi Desteği Bekliyor
Tokat'ın Turhal ilçesinde doğum sırasında oksijensiz kalarak Serebral Palsi (SP)(beyin felci) hastalığı teşhisi konulan 9 yaşındaki İbrahim Baran Arslan, son iki aydır gördüğü tedavi sonrası annesinin yardımı ile yürümeye başladı.
Tokat'ın Turhal ilçesinde doğum sırasında oksijensiz kalarak Serebral Palsi (SP)(beyin felci) hastalığı teşhisi konulan 9 yaşındaki İbrahim Baran Arslan, son iki aydır gördüğü tedavi sonrası annesinin yardımı ile yürümeye başladı. Ancak maddi sıkıntıdan dolayı tedavi yarım kaldı.
Turhal ilçesinde yaşayan Mustafa (33) ve Feride Arslan (29) çiftçinin iki çocuğundan biri olan İbrahim Baran Arslan, 6.5 aylıkken erken doğumla 750 gram ağırlığında dünyaya geldi. 19 gün hastanede kuvözde yatarak hayata tutunan Arslan, daha sonra taburcu edildi. Ardından 6 aylıkken ailesi tarafından tedavi için hastaneye götürülen Arslan'ın yapılan tahlillerinde doğum sırasında oksijensiz kaldığı için beyin felci geçirdiği tespit edildi. O tarihten sonra İbdahim Baran için ailesi sigorta kapsamında ayda 8 saat fizik tedavi ile oğullarının tedavisine başladı. Ancak bu tedavi çocuk için yeterli olmadı. Ailesi, son iki aydır oğullarını Zile ilçesinde bulunan özel rehabilitasyon merkezine götürmeye başladı. İbrahim Baran, burada günde bir saat verilen tedavi ile iki ayda annesinin yardımı ile yürümeye, kendi imkanları ile yemek yemeye başladı. Ancak, ilçede bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalışan baba Mustafa Arslan, tedavi ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşamaya başlayınca ailesi İbrahim Baran'ı özel rehabilitasyon merkezine devam etmesini sağlayamadı.
BEYİN YÜRÜMESİ İÇİN KOMUT VERMİYOR
İbrahim Baran'ın doğum sırasında oksijensiz kaldığı için beyin felci yaşadığını söyleyen anne Feride Arslan, oğlunun 19 gün hastanede kaldığını ve hayata tutunduğunu söyleyen anne Arslan, Oksijensiz kaldığı için beynindeki yürümeyi harekete geçiren hücreler zarar görmüş. Beyin bu yüzden yürümesi için komut vermiyor. Bu nedenle yürüyemiyor, desteksiz oturamıyor. Bağımsız olarak hareket yapamıyor dedi.
RÜYASINDA YÜRÜDÜĞÜNÜ GÖRÜYOR
Devlet imkanıyla ayda 8 saat fizik tedavi uygulandığını ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen anne Arslan, Biz kendi imkanlarımız ile her gün birer saat fizik tedavi programı aldırmaya çalışıyoruz. Yalnız maddi imkansızlıktan dolayı çocuğumuzu rehabilitasyon merkezine göndermemeye başladık. Kendi imkanlarımız ile buraya kadar getirdik. Artık gücümüzün bittiği yerdeyiz. Baran'ın çok hızlı bir şekilde tedavi görmesi lazım. Tedavi görürse daha iyi sonuçlar alacağız. İki ay içerisinde Baran oturmaya, yürümeye başladı. Kendini daha güzel ifade edebiliyor. İşlerini yapabiliyor. Eğer fizik tedavi alıp kasları güçlenirse yürüme ihtimali çok yüksek. Oğlumun diğer çocuklar gibi dışarı çıkıp yürümesini istiyorum. Aklında fikrinde hiç bir sorun yok. Şu an okumayı biliyor, yazmayı biliyor. Her sabah uyandığı zaman rüyasında yürüdüğünü söylüyor. Ben bunun artık gerçek hayatta da olmasını, oğlumun hayallerde, rüyalarda değil yanı başımızda bağımsız yürümesini istiyorum. Evde eğitim hizmeti gören İbrahim Baran ise zor da olsa konuşarak, Her gün fizik tedavi alırsam daha iyi durumda olurum dedi.