Haberler

Arşivcilerden Hazine-i Evrak'ın 168. Yıl Dönümünü Kutlaması

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Arşivciler Derneği, 9. Arşivcilik Günü ve Hazine-i Evrak'ın kuruluşunun 168. yıl dönümünü Kağıthane'deki Osmanlı Arşivi Kongre Salonu'nda kutladı.

Türk Arşivciler Derneği tarafından 9. Arşivcilik Günü ve Hazine-i Evrak'ın kuruluşunun 168. yıl dönümü dolayısıyla Kağıthane'deki Osmanlı Arşivi Kongre Salonu'nda kutlama programı düzenlendi.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Durali Gürağaç, 10 milyon görüntünün dijital ortama aktarıldığını belirterek, "Bundan sonraki seneler için hedefimizi büyütmeyi ve tasnifini yaptığımız 45 milyon belgemizi birkaç yıl içinde dijital ortamda dünya kamuoyunun hizmetine sunmayı hedefliyoruz" dedi.

Etkinlikte konuşan Gürağaç, arşivlerin, arşivcilerin çalışmalarıyla değer kazandığını vurgulayarak, yeni siteler sayesinde Türk arşivciliğinin ivme kazanacağını ümit ettiğini söyledi.

Sitelerin de sağladığı imkanlarla bilim insanlarının, araştırmacıların ve kamunun bilgi belge ihtiyacının karşılanmasında önemli adımlar atıldığını belirten Gürağaç, şu bilgileri verdi:

"2014 yılı için 3,5 milyon olmak üzere 10 milyon görüntünün dijital ortama aktarılması gerçekleştirilmiştir. Bundan sonraki seneler için hedefimizi büyütmeyi ve tasnifini yaptığımız 45 milyon belgemizi birkaç yıl içinde dijital ortamda dünya kamuoyunun hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Arşiv Müzesi de faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Müzemizde Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Mondros Mütarekesi gibi tarihimizin önemli dönüm noktalarının belgelerinin asılları görülebilmektedir."

"ARŞİVCİLİK, OSMANLI'DA ALTIN ÇAĞINI YAŞADI"

Türk Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Uysal, Türk siyasi ve kültürel hayatında arşivlerin öneminin büyük olduğunu belirtti. Türklerin bugünkü anlamda ilk arşivlerinin Uygurlar tarafından oluşturulduğunun bilindiğini anlatan Uysal, "Selçuklularda arşivciliğin hayli gelişmiş olduğunu biliyoruz. Türk devletleri içerisinde arşivciliğin Osmanlı Devleti'nde altın çağını yaşadığını söyleyebiliriz. Cumhuriyet döneminde de çeşitli isimler alarak devam eden arşiv idaresi bugün Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü adı altında görevini ifa etmektedir" diye konuştu.

Uysal, arşivlerin yalnızca geçmişin siyasi olaylarına değil, devletlerin ve milletlerin kültürel, sosyal, dini, ekonomik, diplomatik ve hukuki düzeninin işleyiş ve idaresine ışık tutarak, toplumların güncel meselelerinin çözümünde hayati fonksiyona sahip olduğunu vurguladı.

Derneğin 1998'de mesleki alanda faaliyetlerde bulunmak amacıyla kurulduğunu aktaran Uysal, dernek hizmetlerini anlattı.

Her yıl etkinliklerini bir ana tema üzerine kurduklarını dile getiren Uysal, bu yılki ana temalarının "bilgi, belge güvenliği ve arşivler" olduğuna dikkati çekti.

"Bilgi ve belge güvenliğinin tam olarak sağlanması, arşivcilikle ilgili yasal boşluğun doldurulması için bir an evvel Arşiv Kanunu'nun hayata geçirilmesi elzemdir" diyen Uysal, Türk Arşivciler Derneği olarak ta bu çalışmaların içinde olmayı ve üzerilerine düşen görevi yapmayı arzu ettiklerini belirtti.

Türk Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Uysal, Türkiye'de dağınık halde bulunan arşivlerin bir çatı altında toplanması ve yönetiminin tek elden yapılmasının yasal zemine oturtulmasını isteyerek, taleplerini şöyle sıraladı:

"Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde çalışan personelin özlük haklarının iyileştirilerek mağduriyetlerinin giderilmesi, yıllardır beklenen kariyer uzmanlığının çalışan ve gerekli şartları taşıyan personele hiçbir mağduriyet yaşatılmadan verilmesi, kurumlarda bilgi ve belgelerin daha sağlıklı, güvenilir ve ulaşılabilir olmasını sağlamak için çalışma şartları ve özlük hakları iyileştirilerek, uzman arşivcilerin yani bilgi-belge bölümü mezunlarının istihdamı sağlanmalıdır."

Açılış konuşmalarının ardından "Bilgi, Belge Güvenliği ve Arşivler" konulu panel düzenlendi.

Etkinliğe, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayrunnisa Alan da katıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close